Στο εξωτερικό μπορεί να μην έχει φανεί ακόμα τόσο το αποτέλεσμα των τόσων αναφορών στην ακρίβεια που διακρίνει τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά στους ντόπιους φάνηκε και με το παραπάνω. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για δύο νησιά που όλο το 2024 είναι κάτω σε τουριστικές ροές και σε τζίρο εστίασης και καταλυμάτων, αυτό όμως φάνηκε και στα ακτοπλοϊκά, στο διάστημα 14-18 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ferryhopper.
Στις κρατήσεις σε αυτό το διάστημα, η Σαντορίνη δεν ήταν ούτε στη δεκάδα στα νησιά που επέλεξαν οι Έλληνες, αλλά ήταν στην 5άδα των επιλογών που έκαναν ξένοι τουρίστες, μαζί με Πάρο, Μύκονο, Νάξο και Μήλο.
Είναι χαρακτηριστικό πως στους Millenials και τους GenZ η Σαντορίνη είναι εκτός επιλογών από το Πάσχα, ενώ η Μύκονος είναι οριακά στις κορυφαίες επιλογές, με καθοδική τάση.
Στα νησιά που όντως επιλέγουν πλέον οι περισσότεροι Έλληνες για διακοπές τον Αύγουστο, αλλά και γενικά το καλοκαίρι, η Τήνος είναι πλέον το Νο1 νησί, μια αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος που τόσο σε επίπεδο αίσθησης (αναφορές στα social media) όσο και με βάση τους αριθμούς, είναι το μέρος όπου θέλουν να πηγαίνουν κάθε χρόνο άτομα ηλικίας 25-40, αλλά και πιο κάτω και πιο πάνω.
Στα υπόλοιπα νησιά, η μίνι έκπληξη είναι η Άνδρος που βρίσκεται στην 7η θέση, ενώ σίγουρα περιμέναμε πιο ψηλά την Κύθνο. Στα υπόλοιπα, είναι όλα λίγο ως πολύ αναμενόμενα, με την Πάρο να είναι επίσης πιο χαμηλά σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς, αφού στις «αναθέσεις», η Τήνος είναι η Σαντορίνη του τώρα και η Πάρος η νέα Μύκονος, όπως την έχουν αποκαλέσει πολλάκις.
Το ζήτημα βέβαια σε όλα αυτά τα μέρη, είναι από φέτος και θα πρέπει να είναι και στο μέλλον, η βιωσιμότητα. Στην Τήνο (τσέκαρε όσα έχουμε γράψει για το νησί εδώ) για παράδειγμα έχουμε αναφορές για διακοπές υδροδότησης αρκετές φορές στη Χώρα και ένα ζήτημα με το νερό που μπορεί να μη φάνηκε τόσο πολύ φέτος, αλλά θα φανεί στα επόμενα χρόνια, αν κι εκεί υπάρχει τουρισμός που δεν διοχετεύεται σωστά και που δεν ελέγχεται η κατανάλωσή του με γνώμονα την μη σπατάλη των πόρων.
Τα 10 κορυφαία νησιά των Ελλήνων για τον 15αύγουστο
- Τήνος
- Αίγινα
- Νάξος
- Σύρος
- Πάρος
- Κρήτη
- Άνδρος
- Κέρκυρα
- Μύκονος
- Κύθνος
Μεγάλο μερίδιο σε αυτή την κατάταξη, έχουν τα λιμάνια της Κεντρικής και νότιας Ελλάδας, με την κατάσταση στα βόρεια της χώρας να διαφέρει. Εκεί, τα πιο συχνά δρομολόγια έγιναν για νησιά όπως η Λήμνος, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Σκιάθος και η Σκόπελος.
Από τα στοιχεία αυτά, καθώς και από τις επιλογές των ταξιδιωτών όλο το 2024 φαίνεται να δημιουργείται μια τάση για ταξίδια σε λιγότερο τουριστικούς προορισμούς και για συνολική διεύρυνση των επιλογών των ταξιδιωτών. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους Έλληνες ταξιδιώτες αυτό αποτυπώνεται και στο μέσο κόστος ανά κράτηση που κινήθηκε στο -3%, καταδεικνύοντας μια τάση για πιο οικονομικά ταξίδια.