Το φετινό καλοκαίρι μοιάζει να είναι η μέρα της μαρμότας για Μύκονο και Σαντορίνη. Σπάνια θα συναντήσει κάποιος ένα θετικό αφιέρωμα στα δύο νησιά, ενώ ακόμα και τα διεθνή μέσα, τα ταξιδιωτικά, έχουν σταματήσει να τα συμπεριλαμβάνουν στη λίστα τους. Τις προάλλες, γράφαμε εδώ πως το 2024 μπορεί να είναι μια χρονιά κατάρρευσης, λέξη που τη χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε έμφαση, αλλά αν δει κανείς πόσα μειονεκτήματα έχουν πια αυτά τα δύο νησιά, ίσως και να μην απείχε τόσο από την πραγματικότητα.
Δεν θυμόμαστε να έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε για αυτά τα δύο νησιά μια σωρεία μη θετικών αναφορών, όχι μόνο από μίντια, αλλά κι από τους ίδιους τους επισκέπτες. Πέρσι το καλοκαίρι είδαμε έναν ορυμαγδό για περιπτώσεις ληστρικής κατάστασης στις τιμές των καταστημάτων και καταλυμάτων στη Μύκονο, ενώ άλλα αρνητικά συνόδευσαν τη Σαντορίνη.
Αυτά μπορεί να μη φαίνονται στην πρώτη στιγμή, αλλά φαίνονται, το μήνυμα πηγαίνει. Σε λίγους στην αρχή, σε πολλούς στην πορεία και κάπως έτσι φτάνεις να βλέπεις πτώση σε κρατήσεις ίσως και πάνω από 20% σε σχέση με το 2023 ή σε σχέση με το 2022 που ηταν μια πολύ καλή χρονιά για τα δύο νησιά.
Αν μπορεί κάποιος να συνοψίσει το πρόβλημα που Μύκονος και Σαντορίνη αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο, σε βαθμό που φαίνεται και με εμμονή, κόμπλεξ, μίσος, αντιπάθεια, είναι πράγματα προφανή, που όμως χρειάζεται να γραφτούν και ειπωθούν με αμεσότητα, χωρίς πολλά γύρω γύρω.
Πάμε να τα δούμε ξεχωριστά για κάθε νησί.
Τα μείον που έχει η Μύκονος
- Υπερτουρισμός
- Είναι πανάκριβη
- Αδιαφορεί ακόμα και για τους μεγαλοαστούς, θέλει μόνο επιχειρηματίες με 50-60 χιλιάρικα εισόδημα το μήνα, μίνιμουμ
- Κακή φήμη ως αποτέλεσμα των παραπάνω
- Έχει διώξει τους Έλληνες τουρίστες προς άλλες κατευθύνσεις
Τα μείον που έχει η Σαντορίνη
- Υπερτουρισμός, ιδίως από τις πολλές κρουαζιέρες που απελευθερώνουν πολλές χιλιάδες τουριστών καθημερινά στο νησί
- Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε δρόμους και αξιοθέατα
- Είναι πολύ ακριβό νησί
- Φέτος θα έχει ελλείψεις προσωπικού σε εστίαση και καταλύματα λόγω των πολύ χαμηλών μισθών και των εξοντωτικών ωραρίων, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν πια διαθέσιμα δωμάτια της προκοπής για να μένουν οι εποχικοί εργαζόμενοι
- Δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της κακοποίησης των ιπποειδών
Τα παραπάνω μεταφράζονται διαφορετικά στη Μύκονο και διαφορετικά στη Σαντορίνη, με διαφορετικά υποπροβλήματα που προκύπτουν, αλλά είναι οι μεγάλες ομπρέλες. Και βέβαια, σε αυτό δε φταίνε μόνο οι ντόπιοι, η μερίδα των ντόπιων που συνεισφέρει σε αυτή την κακή κατάσταση. Φταίνε και οι τοπικές αρχές, οι οποίες, επίσης, όταν πάνε να κάνουν κάτι σωστό, καταλήγουν να τρώνε κυνηγητό ή να μην τις ψηφίζουν ξανά και ο επόμενος να εμποδίζει την προόδο που είχαν κάνει σε έναν τομέα.
Πάντως, ίσως το κακό να μην είναι αυτό που συμβαίνει σιγά σιγά από φέτος, αλλά αυτό που γινόταν τόσα χρόνια. Ίσως αυτά που αναφέρουμε ως προβλήματα, να είναι τελικά η λύση στο μεγάλο πρόβλημα του υπερτουρισμού και να πρέπει Μύκονος και Σαντορίνη να πέσουν, για να εξομαλυνθεί η ζωή και των ντόπιων που καλούνται να μαζεύουν τα σκουπίδια των κρουαζιερόπλοιων.
Συνολικά, και τα δύο νησιά περνάνε μια περίοδο πτώσης, φυσιολογική εν μέρει, διότι ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει και τίποτα δεν ανθίζει εσαεί, κάποια άλλα νησιά έχουν πάρει τη σκυτάλη, αλλά θα πρέπει κι αυτά να προσέχουν, να πάρουν το μάθημα τους από αυτό που έπαθαν πέρσι και θα πάθουν και φέτος Μύκονος και Σαντορίνη, σε ακόμα πιο έντονο βαθμό.