Είναι το στοιχείο που περίμεναν όλοι να μάθουν για τη Σαντορίνη μετά από ένα δίμηνο γεμάτο με σεισμούς και φημολογία για έκρηξη ηφαιστείου κτλ. Πόσο θα πληγεί ο τουρισμός στο νησί τη φετινή σεζόν; Θα πληγεί ελαφρά στο ξεκίνημα, μέχρι να έρθει ο Μάιος και μόλις οι ξένοι δουν πως τα πράγματα είναι ομαλά, θα κάνουν τότε μαζικά τις κρατήσεις, δηλαδή τελευταία στιγμή; Ή θα είναι με ένα ερωτηματικό κάθε μήνας;

Μια πρώτη απάντηση έρχεται από τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, από το εργαλείο airdata tracker, δηλαδή τις κρατήσεις για αεροπορικές θέσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο δίμηνο και αφορούν στο διάστημα Μάρτιος-Οκτώβριος 2025.

Εκεί αποτυπώνεται μια μεγάλη πτώση για τη Σαντορίνη, με τις προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό να έχουν πτώση της τάξεως του 11,1%, σε σχέση με το 2024. 757.500 είναι οι κρατήσεις ως τώρα για αυτό το διάστημα, με τις βασικές αγορές που έχει η Σαντορίνη, να είναι σε πτώση, με εξαίρεση την Ιταλία. Ενδεικτικά, Αγγλία και Γαλλία έχουν διψήφια μείωση στις κρατήσεις για Σαντορίνη, 27,7% και 26,9% αντίστοιχα!

Οι σεισμοί την «χτύπησαν» σκληρά: Η Σαντορίνη μόνη στην Ελλάδα με μειωμένη κίνηση στις αεροπορικές κρατήσεις

Η Σαντορίνη είναι ο μόνος προορισμός στην Ελλάδα που διαθέτει αεροδρόμιο και έχει μείωση στις αεροπορικές κρατήσεις, και ο μόνος από τις Κυκλάδες που οι σεισμοί το επηρέασαν. Η Μύκονος για παράδειγμα, έχει ελαφρώς αυξημένες κρατήσεις, 1,4% πάνω, σε ένα σύνολο 654.000. Εκεί βέβαια, συνέβαλε η άνοδος κρατήσεων από το Ισραήλ, που είναι στο 54,3% πάνω σε σχέση με το 2024, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει κι εδώ διψήφια πτώση, στο 11%.

Μόνη πτωτική η Σαντορίνη

Η Σαντορίνη και η Μύκονος συμπληρώνουν έναν χάρτη 28,25 εκατομμυρίων κρατήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας για το 7μηνο της θερινής σεζόν, με το 52,9% αυτών να είναι για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου η πληρότητα αγγίζει το 80-90%. Ο μήνας με τη μεγαλύτερη δυναμική είναι ο Απρίλιος, πάντα σε σύγκριση με το 2024 και σε επίπεδο ποσοστιαίας ανόδου, όχι σε απόλυτους αριθμούς. Οι 6 από τους 7 μήνες του διαστήματος έχουν μονοψήφια άνοδο, ο Απρίλιος έχει διψήφια με 11%.

Συνολικά, σε όλα τα αεροδρόμια, η αγορά της Αμερικής έχει άνοδο 18,6%, όπως και όλες οι βασικές αγορές, με εξαίρεση τη Γαλλία, όπου σημειώνεται πτώση 3,4%.

Η Αθήνα είναι προφανώς ο προορισμός με τη μερίδα του λέοντος, με την άνοδο σε εισερχόμενο τουρισμό να είναι στο 8,1% για συνολικά 10 εκατομμύρθα θέσεις. Ιταλία, Γερμανία και Βρετανία είναι οι 3 μεγάλες αγορές, ενώ το Ισραήλ έχει τεράστια άνοδο, όπως στη Μύκονο, κοντά στο 50%.

Πρώτη σε επίπεδο ποσοστού έρχεται η Θεσσαλονίκη με αύξηση 9,9% για 2,24 εκατομμύρια θέσεις, με τη Γερμανία και τη Βρετανία να υπερτερούν και την ακολουθούν τα Χανιά με άνοδο 6,3% για 1,4 εκατομμύρια εισερχόμενους τουρίστες.

νησί Ρόδος

Ακολουθούν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με άνοδο 2,1%, αλλά μερίδιο 3,7 εκατομμυρίων θέσεων, δηλαδή πολύ πάνω από τη Θεσσαλονίκη και η Ρόδος με άνοδο 3,6% για 3 εκατομμύρια τουρίστες. Σε απόλυτους αριθμους δηλαδή, η συμπρωτεύουσα έρχεται 4η!

Αυτά τα στοιχεία έρχονται να συνεχίσουν αυτό που συνέβη πέρσι (δες εδώ κι εδώ), να τοποθετήσουν σε επίπεδο εισροών από τα αεροδρόμια, το Ηράκλειο και τη Ρόδο πίσω από την Αθήνα και πάνω από τη Θεσσαλονίκη, ως 2η και 3η δύναμη στον ελληνικό τουρισμό.