Η Σαντορίνη είναι μαζί με τη Μύκονο οι δύο δείκτες του τουρισμού στην Ελλάδα, τα δύο νησιά που πάντα κοιτάμε για να αναλύσουμε φαινόμενα. Ό,τι γίνεται εκεί, θα εμφανιστεί σε άλλα νησιά αργά ή γρήγορα. Το καλοκαίρι που πέρασε, ήταν μεγάλη η συζήτηση για τα μεγέθη τουριστών που δεχόταν η Σαντορίνη από τα κρουαζιερόπλοια, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πριν λίγες εβδομάδες πως θα μπει πλαφόν 20 ευρώ σε όποιον τουρίστα κατεβαίνει από το κρουαζιερόπλοιο.

Η κίνηση αυτή έγινε διότι οι τουρίστες των κρουαζιεροπλοίων κατέβαιναν στο νησί για πολύ λίγες ώρες, δεν άφηναν χρήμα, δεν ξόδευνα κάτι πέρα από κάποιο νερό ή κάποιο άλλο δροσιστικό αφέψημα και επί της ουσίας δεν άξιζε να προσμετρηθούν στον τουρισμό του νησιού. Μαζί με αυτό, πάρθηκε απόφαση από του χρόνου να υπάρχει ανώτατο όριο στους τουρίστες που κατεβαίνουν ταυτόχρονα από τα κρουαζιερόπλοια, μέχρι 8000, για να μην υπάρχουν φαινόμενα με αποβάσεις 12 και 15 χιλιάδων τουριστών.

Ενώ λοιπόν είχαμε όλο αυτό, η Σαντορίνη ζει έναν πολύ ανθηρό τουριστικά Οκτώβριο, με τα 30αρια που έχουμε σε θερμοκρασίες να ευνοούν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα περισσότερα νησιά της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από πρόσφατο ρεπορτάζ του ALPHA που αποτύπωνε μέσα Οκτωβρίου μια τουριστική κίνηση που θυμίζει αρχές καλοκαιριού κι όχι το τελείωμα της σεζόν.

Κρατήθηκε όρθια το 2024 η Σαντορίνη

Εδώ λοιπόν ίσως κρύβεται η απάντηση για το πώς μπορεί να υπάρξει αποσυμπίεση και να μειωθεί η ταλαιπωρία για ντόπιους και τουρίστες, δίχως να χάσει σε έσοδα το νησί. Αναπτύσεις καμπάνιες προώθησης για διακοπές από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου, προωθείς τα οφέλη ενός πιο υποφερτού καιρού σε αυτό το διάστημα και απλώνεις το τουριστικό μέγεθος σε περισσότερες μέρες.

Η Σαντορίνη, άλλωστε, παρά τις δυσοίωνες αρχικές εκτιμήσεις, κατάφερε να κλείσει το πρώτο 9μηνο του 2024 με άνοδο 3,4%, αύξηση που οφείλεται στην εσωτερική κίνηση, η οποία ανέβηκε κατά 6,1 μονάδες, με τη διεθνή να είναι στο 1,4% πιο πάνω σε σχέση με πέρσι.

Ενδεικτικός και ο Σεπτέμβριος, όπου το νησί είχε άνοδο 2,4% σε σχέση με το 2023, εκεί όμως ήταν η διεθνής κίνηση που βοήθησε, ούσα 4% πιο πάνω, με τους ντόπιους τουρίστες να είναι μόλις 0,1% περισσότεροι σε σχέση με πέρσι.