Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου «θανάτου» επιβεβαιώνεται με τα νέα στοιχεία για τη Σαντορίνη, με την ελπίδα να είναι κάτι παροδικό και ότι τελεσίδικο για τη φετινή τουριστική σεζόν. Είδαμε πριν μερικές μέρες εδώ, την πτώση που έχει το νησί στις αεροπορικές προκρατήσεις, όμως είχαμε γράψει πως ίσως να γινόταν λίγο πριν το Πάσχα ένα μπαμ κρατήσεων και να αναπτερωνόταν η κατάσταση. Με βάση όμως όσα μεταφέρει για τη Σαντορίνη ένας από τους ξενοδόχους του νησιού, η ουσιαστική τουριστική περίοδος για το νησί έχει ήδη χάσει ένα δίμηνο.

«Δεν υπάρχουν. Είμαστε μείον 60-70% σε σχέση με άλλα Πάσχα που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια. Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι σε επίπεδο.. δηλαδή για Απρίλιο- Μάϊο, χειρότερα και από κορωνοϊό. Πάρα πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει και γενικά ο Απρίλιος και ο Μάιος έχει μια πτώση της τάξεως του 70%», δήλωσε στο MEGA ο Γιώργος Τσοκαλης, ξενοδόχος στη Σαντορίνη.

Όπως αναφέρει το ρεποτάζ του χθεσινού δελτίου ειδήσεων, υπάρχει μια παγωμάρα κι ένα σοκ στους ξενοδόχους στη Σαντορίνη για τις κρατήσεις εν όψει Πάσχα και Μαΐου, μιας και λόγω των ελάχιστων κρατήσεων, αρκετά ξενοδοχεία θα ανοίξουν αργότερα από αυτό που άνοιξαν πέρσι, ίσως και μετά τα μέσα Μαΐου ή ακόμα και Ιούνιο.

Ο κ. Τσοκάλης εξήγησε πως τα όσα έγιναν με τους σεισμούς, διογκώθηκαν, τόσο από τα μέσα όσο κι από το κράτος, μα και τους ντόπιους. Η διαχείριση της έξωθεν μαρτυρίας ήταν πολύ κακή, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στις αγορές που αποτελούν τη βάση κρατήσεων για τη Σαντορίνη. Ειδικά η παρουσία της ΕΜΑ και του Στρατού στο νησί, έβαλε πολύ την εικόνα της Σαντορίνης.

Φτάσαμε στο σήμερα για να συνειδητοποιήσουμε από πού βγαίνει το όνομα «Σαντορίνη»

«Εμείς σαν επιχείρηση έχουμε 26 ξενοδοχεία. Αυτή τη στιγμή έπρεπε να έχω ανοίξει γύρω στα δέκα, έχω ανοίξει τρία, τα οποία και αυτά τα τρία πάνε μισογεμάτα. Δεν το περίμενε κανείς αυτό το πράγμα. Συνέβαλε πάρα πολύ και η λάθος επικοινωνία από το κράτος, που κατέβασε εδώ πέρα όλη την ΕΜΑΚ και το Στρατό. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν όλο αυτό το ”μπαμ” που έγινε με τον κόσμο που έφυγε μέσα σε 4-5 μέρες».

Κόντρα στη ροή του ελληνικού τουρισμού η Σαντορίνη

Αυτή η συνθήκη, αυτή η εξίσωση, φέρνει αλυσιδωτά προβλήματα. Πρώτα, οι μειωμένες κρατήσεις. Μετά, το πλάνο προσέλκυσης τουριστών με μείωση των τιμών, κάτι που σημαίνει πως το 2025 ίσως να καταστεί, σε μεγάλο βαθμό, ως χρονιά επένδυσης για το damage control, παρά για το ουσιαστικό κέρδος.

Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό spot για την επαναπροώθηση του νησιού, όμως, σίγουρα, δε θα είναι αρκετό.

Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία του Air Data Tracker δείχνουν μείωση 11,6% στη Σαντορίνη, την ώρα που η Μύκονος έχει ανοδικές τάσεις, ενώ συνολικά ο τουρισμός στη χώρα έχει ανοδική πορεία πολύ νωρίς φέτος, καθώς οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος παρουσιάζουν αύξηση 10,5%, 5,9% και 5,1%!

Ενδεικτικά για τη Σαντορίνη είναι και τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ειδικός στο ξενοδοχειακό digital marketing Κύρος Ασφής στην προσωπική του σελίδα Kyrosasfis.com, που μπορείτε να δείτε εδώ, με γραφήματα για το πώς επηρεάζεται το συναίσθημα των τουριστών και πώς κινήθηκαν οι κρατήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2025.