Σε απόσταση αναπνοής από την Αττική, υπάρχει ένα μυστηριώδες νησί που το συνοδεύει μία τρομακτική ιστορία σαν εκείνες που βλέπουμε σε ταινίες θρίλερ… Η Σιδερώνα ή αλλιώς το «νησί των βρυκολάκων»…

18 Ιανουαρίου 1848

Τρεις άνδρες ταξίδευαν προς τον κόρφο, αλλά στη διαδρομή πλησιάζοντας στον προορισμό τους είχαν πιει πάρα πολύ και μέθυσαν.

Αυτό δεν τους πτόησε και αποφάσισαν να επιβιβαστούν σε μία βάρκα. Στα ανοιχτά όμως έπεσαν πάνω σε δυνατή καταιγίδα και πνίγηκαν και οι τρεις.

Όταν οι οικογένειές τους έμαθαν το κακό μαντάτο αποφάσισαν να τους κηδέψουν. Οι κάτοικοι του Σοφικού όμως, πιστεύοντας σε ένα αστικό μύθο που ήθελε όσοι πνίγονται να ρίχνονται στη θάλασσα και όχι να θάβονται στη γη, επειδή θα κουβαλούσαν βαριά κατάρα, που θα τους μετέτρεπε σε βρικόλακες, δεν τους επέτρεπαν να κάνουν τις κηδείες.

Οι συγγενείς παρέλαβαν τις σορούς, όχι όμως με σκοπό να τις πετάξουν στο νερό. Τις μετέφεραν στο κοντινό ερημικό νησάκι Σιδερώνα….

Όταν το έμαθαν κάτι μήνες αργότερα οι κάτοικοι του Σοφικού ότι τα πτώματα των τριών νεκρών είχαν ταφεί στη Σιδερώνα ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν να απομακρυνθούν.

Οι συγγενείς, μιας και δεν είχαν άλλα περιθώρια, έκαναν την εκταφή αλλά τους έθαψαν σε πιο απομακρυσμένη τοποθεσία. 

Στο μεταξύ, στο Σοφικό άρχισαν να πυκνώνουν οι καταγγελίες για περίεργες επιδρομές –που κάποιοι υποστήριζαν ότι ήταν από βρικόλακες. Και η δοξασία αυτή ενισχύθηκε μόλις έμαθαν ότι οι σοροί θάφτηκαν και πάλι στη γη και απέδωσαν το κακό που τους βρήκε στην κατάρα εξαιτίας της απόφασης των συγγενών να θάψουν τους πνιγμένους άνδρες στη γη.

Σιδερώνα: Ένα horror νησί κοντά στην Αττική – Ο θρύλος που το συνδέει με τους βρυκόλακες

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να πειστούν ότι η ύπαρξη βρυκολάκων στην περιοχή ήταν απλώς ένας αστικός μύθος.

Σε αυτό βοήθησαν και οι αστυνομικές Αρχές που απευθύνθηκαν στην Ιερά Σύνοδο και έστειλε τον αρχιεπίσκοπο Αιγίνης για εξορκισμό και αγιασμό.

Υπάρχει στα γενικά αρχεία του κράτους η σχετική αναφορά του αρχιμανδρίτη Ζαχαρία Μαθά προς την Ιερά Σύνοδο με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 1848…

Το νησί Σιδερώνα βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την πανέμορφη και γραφική παραλία της Σιδερώνας και πρόκειται για ένα πανέμορφο μικρό νησάκι που δεν κατοικείται τελικά από… βρυκόλακες και αν βρεθεί προς τα εκεί μπορείς να κάνεις υπέροχες βουτιές στην καταγάλανη θάλασσα που το περιβάλει…