Περιεχόμενα
Κρυμμένη ανάμεσα στην Φολέγανδρο και την Ίο, η Σίκινος συνιστά ένα νησί για τις πιο ξεκούραστες διακοπές της ζωής σου και απόλυτες στιγμές χαλάρωσης, μακριά από τους κοσμικούς καλοκαιρινούς προορισμούς και τα ΟΡΚ των τουριστών. Μια κουκίδα στον χάρτη. Ένας μικρός παράδεισος που κατοικείται από σχεδόν 400 ανθρώπους. Τρεις οικισμοί και το αρχαίο ρωμαϊκό μαυσωλείο της Επισκοπής.
Άγρια ομορφιά, νησί γεμάτο με «παρθένες» παραλίες που σταμάτησε ο χρόνος και καταγάλανα νερό που δεν είναι δύσκολο να κυριεύσει ο επισκέπτης. Αυτή είναι η Σίκινος. Η Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο, συνιστούν τα σημεία εκκίνησης των κυριότερων δραστηριοτήτων στο νησί.
Σίκινος: Οι παραλίες
Στην Αλοπρόνοια (Άνω-Πρόνοια), παράπλευρα του μικρού λιμανιού της, εκτός από την μεγαλύτερη παραλία της Σικίνου, ιδανική για οικογένειες με ρηχά νερά και σκιά από τα αλμυρίκια, υπάρχει σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και μπαράκια, ενώ το λεωφορείο για τη Χώρα και την Επισκοπή και το καΐκι για τις εκδρομές στις απομακρυσμένες παραλίες της, εξυπηρετούν προκειμένου να εξερευνήσει κανείς ολόκληρο το νησί κατά την διάρκεια της διαμονής του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραλία του Άγιου Παντελεήμονα, εκ των πιο γραφικών, νότια της Αλοπρόνοιας με άγριο τοπίο, βότσαλα και μεγάλες πέτρες, βυθό βραχώδης με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Η μαγευτική σπηλιά που προσφέρει σκιά, ομορφαίνει ακόμα περισσότερο το τοπίο, αποδεικνύοντας ότι η διαδρομή άξιζε. Η πρόσβαση γίνεται ακολουθώντας το μονοπάτι από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και με το καΐκι.
Ομοίως, ο Άγιος Γεώργιος, η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία, στην ανατολική πλευρά, προσβάσιμος είτε με αμάξι είτε με καΐκι, στρυμωγμένος ανάμεσα σε τεράστια βράχια με λίγα δέντρα για σκιά, ιδανικός για τους μυημένους στην κατάδυση. Εδώ θα βρείτε και την ταβέρνα Αλμύρα, ώστε περάσετε ολόκληρη την ημέρα σας μόνο με το μαγιό.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η ιδανικότερη παραλία, χωρίς σκιά μα πλήρως απομονωμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, είναι ο Άη Γιάννης. Εκεί συναντά κανείς πηγάδι με πόσιμο νερό, ώστε να δροσιστεί ύστερα από «σκληρή» διαδρομή, λίγων όμως (3-4) χιλιομέτρων από την Επισκοπή.
Η παραλία Μάλτας είναι η πιο απομακρυσμένη, στο βόρειο άκρο της ανατολικής πλευράς του νησιού. Πρόκειται για ένα «φυσικό λιμάνι» σε ένα βραχώδη όρμο με ακτή καλυμμένη με ψιλό βοτσαλάκι και ξεχωριστή ομορφιά, το όνομα της οποίας προέρχεται από τους Μαλτέζους πειρατές που τη χρησιμοποιούσαν για να αράξουν τα πλοιάριά τους. Η πρόσβαση γίνεται επίσης με καΐκι, αλλιώς χρησιμοποιείται το μονοπάτι που ξεκινάει από το Κάστρο (2 ώρες).
Σίκινος: Προτάσεις εξόδου
Εκ των συγκλονιστικότερων προτάσεων για φαγητό, ώστε να συνδυάζονται οι παραδοσιακές νοστιμιές με καλό κρασί είναι η Στροφιλιά εντός του οινοποιείου Μάναλης και η Κάπαρη, στη Χώρα.
Αρνί στο αμπελόφυλλο, χοιρινό με γλυκό κρασί και κάππαρη και χειροποίητα γλυκά, με μια απέραντη θέα μνα απλώνεται μπροστά στη Στροφιλιά, λίγο έξω από τη Χώρα.
Στη Χώρα, η Κάπαρη, σερβίρει μαγειρευτά και κρεατικά, αλλά και ιδιαίτερους κυκλαδίτικους μεζέδες. Κλασική αξία για ψητά είναι το Στέκι του Γαρμπή και η Κληματαριά για μαγειρευτά.
Για σνακ, γλυκά, καφέ ή ποτό, η Ηλιαχτίδα, το Ανέμελο με αξιόλογη ποικιλία στις μπίρες και για ποτό στο Κάστρο.
Στην Αλοπρόνοια υπάρχουν επιλογές και οι ταβέρνες Λουκάς με μαγειρευτά και σουβλάκια, Μελτέμι με ψητά και μαγειρευτά και Βεράντα με φρέσκο ψάρι δεν θα σας απογοητεύσουν.
Το νησί φημίζεται για τα πανηγύρια του, ωστόσο μια επίσκεψη στην Επισκοπή, το ρωμαϊκό μαυσωλείο που αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικός ναός, ιδιαίτερο και αινιγματικό μνημείο, αξίζει να το επισκεφθείτε. Στα 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα, είναι προσβάσιμο με τα πόδια ή με αμάξι.
Η Σίκινος είναι γνωστή και για το έθιμο με τη βουτιά στο λιμάνι από τους ντόπιους κάθε φορά που ένα καράβι φεύγει για άλλον προορισμό.
Τα δρομολόγια από τον Πειραιά για τη Σίκινο, πραγματοποιούνται 3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον και το ταξίδι διαρκεί περίπου 10,5 ώρες. Από το Λαύριο, το δρομολόγιο εκτελείται τουλάχιστον 1 φορά εβδομαδιαία και το ταξίδι διαρκεί γύρω στις 11 ώρες.