Τα πουλιά σε αυτή τη ζωή είναι παρεξηγημένα. Όμως ένα ξενοδοχείο στη Σουηδική Λαπωνία, το Treehotel, επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πουλιά και ταυχρόνα να γίνουμε μάρτυρες του μαγικού τους κόσμου. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά δεντρόσπιτα στον κόσμο.

Το ζευγάρι και οι συνιδιοκτήτες Kent και Britta Lindvall δημιούργησαν το Treehotel, το 2010, με γνώμονα τον μοντέρνο σχεδιασμό και το περιβάλλον. Συνεργαζόμενοι με πολλούς Σκανδιναβούς σχεδιαστές, τα αρχικά δωμάτια του Treehotel διέφεραν σε μεγάλο βαθμό ως προς το σχεδιασμό κύβο καθρέφτη μέχρι τη φωλιά πουλιών με κλαδιά.

Συνεχίζοντας αυτή την τάση, το Treehotel συνεργάστηκε με αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από τον Όμιλο Bjarke Ingels, γνωστό και ως BIG, μαζί με τοπικούς ειδικούς πουλιών, για τη δημιουργία της Βιόσφαιρας. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της κρεμαστής πεζογέφυρας και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τους εσωτερικούς χώρους της σουίτας, 34 τετραγωνικών μέτρων, με μαύρους και γκρι τόνους, κοιτάζοντας από τα παράθυρα του δαπέδου, των τοίχων και της οροφής, τους φτερωτούς γείτονές τους.

Για όσους θέλουν μια ακόμη ψηλότερη θέα στο δάσος και στον ποταμό Luleå, το Biosphere περιλαμβάνει βεράντα στον τελευταίο όροφο με θέα 360 μοιρών. Στο βόρειο σουηδικό χωριό Harads, το Treehotel απέχει λίγο περισσότερο από μία ώρα οδικώς από το αεροδρόμιο Luleå. Το Luleå απέχει περίπου μία ώρα πτήση από τη Στοκχόλμη.

Σχεδιασμένο να ανοίξει τον Μάιο, μια βραδιά στο Biosphere για δύο επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, θα κοστίσει 12.000 SEK (περίπου 1.200$). Οι προσόψεις του Biosphere φιλοξενούν 350 σπιτάκια πουλιών, διαφόρων μεγεθών, από δυτικούς τσαγκάρηδες και συνηθισμένους ερυθρούς μέχρι έφηβους γκριζοκέφαλους νεοσσούς. Υπάρχουν επίσης σπίτια για μέλισσες και νυχτερίδες.

Ο Ulf Ӧhman, ορνιθολόγος και πρόεδρος της Ορνιθολογικής Ένωσης της κομητείας Norrbotten, εργάστηκε εξίσου στο έργο. Ο Ӧhman εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου ότι η δασοκομία και η κλιματική αλλαγή έχουν συμβάλει στη μείωση αρκετών τοπικών πληθυσμών πουλιών και οι φωλιές πουλιών που περιβάλλουν τη Βιόσφαιρα θα μπορούσαν να ανακόψουν αυτές τις απώλειες.

«Η επίδειξη της χρήσης φωλιών πουλιών και η σίτιση, όχι μόνο στο Treehotel, αλλά για να εγκατασταθούν οι άνθρωποι κοντά στα σπίτια τους, είναι πολύτιμη. Μια πρωτοβουλία από το Treehotel να λάβει τέτοια μέτρα μπορεί να εμπνεύσει τους επισκέπτες του να κάνουν το ίδιο», είπε ο Ӧhman. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, τα πουλιά δεν πέφτουν εκεί που φωλιάζουν, σύμφωνα με τον Ӧhman, οπότε τα βρώμικα παράθυρα δεν αποτελούν πρόβλημα.

Ο João Albuquerque, ένας από τους αρχιτέκτονες της Biosphere και συνεργάτης της BIG, περιέγραψε τον στόχο του έργου ως την ενσωμάτωση του περιβάλλοντος στο κτίριο. «Η οικολογική απόκριση είναι ο μοχλός πίσω από την αρχιτεκτονική έκφραση, συμβάλλοντας στη δημιουργία θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Ιταλία: Το σπάνιο…πικρό μέλι 2.000 ετών που προσφέρει μακροζωία

Μασσαλία: Η πόλη με τις 100 γειτονιές – Γιατί είναι η πιο ξεχωριστή της Γαλλίας;

Με πληροφορίες από CNN Travel