Το νησί του Οδυσσέα ανέκαθεν ήταν ένας από τους πιο ακριβούς προορισμούς. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Επτάνησα οι τιμές είναι πιο «τσιμπημένες», ειδικά όσον αφορά τη διαμονή. Όσοι δεν έχουν επισκεφθεί την Ιθάκη, την θεωρούν ένα κυριλέ νησί, κι όχι άδικα. Είναι πόλος έλξης διάφορων μεγιστάνων του εξωτερικού, όπως άλλωστε κι άλλα νησιά της Ελλάδας. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι η «άλλη πλευρά» του νησιού.
Αν και φαινομενικά είπαμε μοιάζει με την Μύκονο των Επτανήσων, στην πραγματικότητα θα δεις πολλούς «χίπηδες» να την επισκέπτονται χρόνια και να μην την αλλάζουν. Και κάπως έτσι γίνεται το νησί των «φασαίων» και των κυριλέ τύπων. Συχνά θα τους δεις στην ίδια παρέα, γιατί κανείς δεν βάζει ταμπέλες σε αυτό το νησί. Κανείς δεν είναι προκατειλημμένος, κι αυτό είναι ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των ανθρώπων στην Ιθάκη.
Η νοοτροπία του νησιού έχει γαλουχηθεί με τα χρόνια, όταν σε παραλίες της Ιθάκης έκαναν κάμπινγκ και γυμνισμό, κυρίως οι Γερμανοί τουρίστες την δεκαετία του 1970. Είχαν δημιουργήσει κοινόβιο, ενώ στην ίδια παραλία αγκυροβολούσε ακόμα και το κότερο «Χριστίνα» του Ωνάση. Η ίδια η Χριστίνα Ωνάση κατέβαινε ξυπόλητη και έπαιζε τάβλι με τους ντόπιους, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Πριν γίνει ένας από τους πιο high προορισμούς, το «χύμα» χαρακτήριζε τους όσους την επισκέπτονταν. Ακόμα και σήμερα μπορείς να βγεις βράδυ με μαγιό και παρεό, γεμάτος αλάτια, και να μην νοιαστείς. Αυτό είναι και η ουσία του καλοκαιριού. Να είσαι ξέγνοιαστος και απαλλαγμένος από τα «πρέπει και τα μη».
Το ιδιαίτερο nightlife στην Ιθάκη
Προφανώς και υπάρχουν και τα πιο κυριλέ μαγαζιά με τις γκουρμεδιές, που αξίζει να επισκεφθείς. Και πάλι δεν χρειάζεσαι κάποιο συγκεκριμένο dress code. Οι περισσότεροι είναι φιλόξενοι και μη παρεξηγήσιμοι άνθρωποι. Η νυχτερινή ζωή της Ιθάκης είναι περισσότερο μπύρα στο χέρι και άραγμα στην παραλία, παρά ατελείωτο clubbing. Μόνο ένα club «βαράει» ως αργά. Παρόλα αυτά μπορεί να πέσεις σε κανένα reggae δίπλα στο κύμα της θάλασσας. Σίγουρα κάτι απρόσμενο, αν είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτεσαι.
Το ίδιο ισχύει και για τις παραλίες. Η πλειοψηφία τους είναι ανοργάνωτες, χωρίς καν κάποια καντίνα. Αυτό προϋποθέτει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος, με την ομπρέλα σου και τα απαραίτητα εφόδια. Κανείς δεν σου απαγορεύει να αράξεις μέχρι το βράδυ. Αν και το κάμπινγκ επιτρεπόταν σε μερικές από τις πιο φημισμένες παραλίες, όπως το Φιλιατρό, τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευτεί. Πλέον μπορείς να κοιμηθείς για μερικές μέρες σε κάποια πιο ερημωμένη παραλία, χωρίς να σου πει κανείς τίποτα.
Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην τόσο ξεχωριστή και παρθένα ομορφιά της Ιθάκης, ένα αποτέλεσμα της γεωγραφικής της ιδιομορφίας. Το πράσινο απλώνεται κατά μήκος όλων των εκτάσεων και σε συνοδεύει ακόμα και στην θάλασσα. Η αμφιθεατρική θέα που σου χαρίζεται ενώ ανεβαίνεις προς τα Βόρεια είναι σχεδόν μοναδική. Από το βορειότερο χωριό του νησιού, από την Εξωγή, μπορείς να δεις τόσο την Κεφαλονιά, όσο και την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.
Για όλα τα παραπάνω η Ιθάκη διαφέρει από τα υπόλοιπα Επτάνησα. Είναι μικρή, γραφική και πολυμορφική, καθώς καλύπτει όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις των επισκεπτών της. Στο τέλος της ημέρας θα καταλήξεις στο ότι η Ιθάκη δεν είναι ένα ακριβό νησί. Η κουλτούρα της διαφέρει και προσφέρεται για όποιον επιλέγει εναλλακτικές διακοπές. Αντί για τα Κουφονήσια, που πλέον έχουν αλλάξει χαρακτήρα, κάνε την αλλαγή φέτος ή του χρόνου, και δεν θα απογοητευτείς.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Έτσι είναι να ταξιδεύεις σε «διαμαντένιο» υπερπολυτελές γιοτ με ενσωματωμένους καταρράκτες