Η συνθήκη της πανδημίας έχει διαφοροποιήσει τις σκέψεις των Ελλήνων τουριστών για τα νησιά που θα επισκεφτούν, με το καράβι να γίνεται πιο ελκυστικό μέσο για αποστάσεις από 6-7 ώρες και κάτω. Έτσι, νησιά που στα περασμένα χρόνια δεν τα έβλεπες τόσο πολύ στα social media, σου εμφανίζονται ξαφνικά κατά στιβάδες.

Κύθνος

Από πέρσι η Κύθνος έχει γίνει κάτι σαν μικρή Μύκονος. Όχι ως προς το μέγεθος, αλλά ως προς τη δημοφιλία. Μπορεί να μην πηγαίνουν εκεί τα μεγάλα πορτοφόλια Αράβων, Ρώσων και Ισραηλινών, αλλά πηγαίνουν αρκετοί Έλληνες που τη γεμίζουν ιδίως σε περιπτώσεις τριημέρων όπως φέτος του Αγίου Πνεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν επιχειρούσες αρχές Ιουνίου να βρεις δωμάτιο στην Κύθνο για το τριήμερο αυτό, θα απογοητευόσουν.

Τους λόγους που συνέβη αυτό, θα τους διαβάσεις στον οδηγό μας.

https://www.intronews.gr/kythnos-o-logos-pou-kanei-thrafsi-ta-teleftaia-2-kalokairia-iounio-kai-ioulio

Σέριφος

Είναι ένα ευπρόσιτο νησί, με το πλοίο να κάνει 4-5 ώρες για να φτάσει. Αυτό το στοιχείο αποδεικνύεται το πιο σημαντικό για το νησί τα τελευταία δύο καλοκαίρια. Η δυσκολία του κόσμου να μπει σε αεροπλάνο, στρέφει τις επιλογές του για διακοπές σε νησιά που είναι προσβάσιμα με πλοίο και με λίγες ώρες απόσταση. Έτσι, η Σέριφος κάλυψε το έδαφος και βρέθηκε πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τον Ιούλιο ιδίως.

Δες και τον αναλυτικό οδηγό μας.

https://www.intronews.gr/serifos-giati-itan-to-dimofilestero-nisi-ton-kykladon-ton-fetino-ioulio

Κουφονήσια

Το Άνω Κουφονήσι είναι σταθερά εδώ και 5-6 χρόνια το μέρος με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τουριστών ανά τετραγωνικό. Από κει που στο Πορί και την Ιταλίδα μπορούσες να απλώσεις μέχρι και φύλλο πίτας, από το 2016 και μετά είσαι στις παραλίες μαζεμένος, όπως όταν κοιμάσαι χειμώνα στο κρεβάτι και μαζεύεσαι για να ζεσταθείς.

Είναι ένα από τα πολύ ευλογημένα νησιά των Κυκλάδων, καθώς έχει τρομερά νερά και γι΄αυτό αποκαλείται παράδεισος των Μικρών Κυκλάδων. Εκτός από τις 2 προαναφερθείσες παραλίες, υπάρχει η Άμμος, το Γάλα, η Πισίνα και ο Φοίνικας, ενώ μπορείς να πας για μπάνιο στο Νερό και στον Δέτη στο Κάτω Κουφονήσι. Τα Κουφονήσια φημίζονται επίσης για τα ψαροεστιατόρια τους, με τις αστακομακαρονάδες να ρέουν σε αφθονία. Θα φας στα Ανέπλωρα, θα φας στον Φοίνικα, θα φας στον Καπετάν Νικόλα, θα φας στον Βενετσάνο που είναι στο Κάτω Κουφονήσι.

Και μετά θα πας για cocktail στον Σορόκο. Και μετά για after στον Μύλο.

Ιθάκη

Είναι το πιο παινεμένο νησί της ελληνικής ποίησης, όμως για χρόνια του έπαιρναν τη δόξα η Λευκάδα με την Κεφαλλονία που το περικυκλώνουν. Η Ιθάκη ήταν συνήθως ένας προορισμός μονοήμερης για όσους επισκέπτονταν τα δύο αυτά νησιά. Μέχρι που κάποια στιγμή το 2019 έγιναν ο βασικός προορισμός αρκετών ταξιδιωτών. Όχι μόνο Ελλήνων, αλλά και Βρετανών και Ιταλών.

Όλες σχεδόν οι παραλίες της χαρακτηρίζονται από τα υπέροχα ιόνια νερά και πυκνή βλάστηση. Πισαετός, Φιλιατρό, Μνήματα, Γιδάκι, Καμίνια και Πλατιά Άμμος είναι οι πιο χαρακτηριστικές, με τις περισσότερες να είναι μη οργανωμένες. Επίσης, κάποιες απαιτούν μια πεζοπορία 30-40 λεπτών ή είναι προσβάσιμες μόνο με καΐκι. Γενικώς, παραλίες για κάθε γούστο.

Το νησί των 3.000 κατοίκων διαθέτει πολλούς οικισμούς που θα σε ταξιδέψουν, όπως το Βαθύ, το Περαχώρι, η Ανωγή και ο Πλατρειθιάς. Για φαγητό θα πας στο Rementzo, στο Αγέρι και τον Μπάτη.

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι για πάνω από μια δεκαετία μια σταθερά των Δωδεκανήσων σε επίπεδο τουρισμού. Ποτέ δεν έχει λίγους, ποτέ δεν έχει υπερβολικά πολλούς. Είναι σε μια μέση κατάσταση. Κατά καιρούς όμως ανεβαίνει επίπεδο και φέτος το καλοκαίρι έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Καθώς βρίσκεται με το ενάμιση πόδι στα Δωδεκάνησα και με το μισό στις Κυκλάδες, έχει ευνοηθεί μιας και η χώρα της είναι από τις ωραιότερες που θα βρεις. Άνετα στο top-5 των δύο συστάδων νησιών. Στο νησί θα βρεις βραχώδεις ακτές, αμμουδερά ακρογιάλια, παραλίες με υπέροχη θέα, παραλίες με τιρκουάζ νερά και εντυπωσιακό βυθό.

Θα πας οπωσδήποτε στα Τζανάκια, τις Πλάκες, τις Βάτσες, τα Καμινάκια και τον Πάνορμο, αλλά μην αμελήσεις και το Μπλε Λιμανάκι.

Για φαγητό θα πας στο Ακρογιάλι, στην Ακτή, στο Αντίκαστρο, στην Αστυφαγιά και στο Παρά Θιν’΄αλός.

Σκύρος

Από τα Δωδεκάνησα στις Σποράδες και στο μεγαλύτερο σε έκταση νησί. Γενικά οι Σποράδες είναι αγαπημένος προορισμός, αλλά η δημοφιλία πάει συνήθως στη Σκιάθο, την Αλόννησο και λιγότερο τη Σκόπελο. Φέτος, η Σκύρος έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, με πληθώρα αμμουδερών παραλιών. Πεύκος, Άγιος Πέτρος, Κυρά Παναγιά, Αγαλίπα, Αχερούνες και Μώλος είναι αυτές που θα βάλεις σε προτεραιότητα. Όλες τους βρίσκονται σε υπέροχους οικισμούς, οπότε αξίζει μετά το μπάνιο να κάνεις μια περατζάδα και να φας σε κάποιο από τα γύρω εστιατόρια.

Η αστακομακαρονάδα είναι το trend του νησιού μαζί με την λαδόπιτα, ενώ ξακουστά είναι τα κεφτεδάκια στον Μπαρμπά Γιάννη και τη Μαρίτσα. Άλλες επιλογές για φαγητό είναι ο Ασήμενος, η Μαντζουράνα, ο Αστερίας, το Ammos Veranda και η Αμάλθεια. Δε γίνεται να αφήσεις απ΄έξω τη μπουγάτσα του Μήτσου στη χώρα, το brunch στην Σκυριανή, αλλά και το μοναδικό παγωτό στα «Γλυκά της Φαλταΐνας» ή τα αμυγδαλωτά στον «Χιώτη».

Κάλυμνος

Στο νησί των σφουγγαράδων θα βρεις την έννοια της περιπέτειας, είτε μιλάμε για την πρόσβαση στις παραλίες είτε για την αναρρίχηση που είναι πολύ must δραστηριότητα. Λιναριά, Βλυχάδια, Θέρμα, Μυρτιές, Μασούρι και Αργινώντας είναι οι δικές μας προτάσεις. Να επισκεφτείς σίγουρα το Ιερό του Δήλιου Απόλλωνα και το Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων, αλλά και το Κάστο στη Χώρα και τη Χρυσοχεριά για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Επίσης, να πας σε όσα περισσότερα από τα 16 σπήλαια που διαθέτει το νησί.

Για φαγητό, σου προτείνουμε τον Μαμουζέλο, το Θρίμπι, το Φουντάγιο, το Prego και την Παλιόνησσο.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της Καλύμνου είναι ότι μπορείς να συνδυάσεις και εκδρομές σε νησιά πολύ απομονωμένα, όπως η Ψέριμος και η Τέλενδος.