Ποια καραϊβική, ποιος ειρηνικός, ποια Ταϊλάνδη. Τα πιο καθαρά νερά του κόσμου βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι τελευταίες μελέτες του European Environment Agency (EEA) κατέληξε ότι τα νερά των χωρών της Ευρώπης είναι τα πιο καθαρά του κόσμου, με το 85% αυτών να χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά».
Ποια ήταν, όμως, η χώρα που κατέκτησε την κορυφή της λίστας; Όχι, δεν είναι η Ελλάδα, αν και η χώρα μας κοσμεί μία από τις πρώτες θέσεις έτσι και αλλιώς. Πρόκειται για την Αυστρία, οι λίμνες της οποίας έχουν νερό «κρύσταλλο» με το 97.7% αυτών να χαρακτηρίζονται «άριστης ποιότητας». Ανάμεσα στις top λίμνες της χώρας βρέθηκαν η Achensee στο Tyrol και η Weissensee στην Carinthia. Οφείλουν την καθαρότητά τους στα βουνά των Άλπεων που δεσπόζουν από πάνω τους.
Δεύτερη στην λίστα βρέθηκε η Μάλτα, η οποία έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο ως προορισμός τα τελευταία χρόνια. Αμέσως από κάτω, στην τρίτη θέση είναι η Ελλάδα με τις μαγευτικές της παραλίες να είναι γνωστές εντός και εκτός των συνόρων της. Στην τέταρτη θέση φιλοξενείται η Κροατία ενώ στην πέμπτη η «αδερφή» μας, η Κύπρος με τα επίσης καταγάλανα νερά της.
Ακολουθούν στην 6η και 7η θέση η Δανία και η Γερμανία, αντίστοιχα ενώ στην λίστα συμπληρώνουν η Βουλγαρία στην 8η και η Λιθουανία στην 9η θέση.
Η Μεγάλη Βρετανία δεν συμπεριλήφθηκε στην μελέτη, λόγω του εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δέκατη έρχεται η Πορτογαλία που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό με τα νερά της να χαρακτηρίζονται «πεντακάθαρα» σε ποσοστό 88.5% ενώ αμέσως μέτα έρχονται Ιταλία με 87.9% και η Ισπανία με 87.4%.
Ο top τουριστικός προορισμός, η Γαλλία, έρχεται πολύ χαμηλότερα στην λίστα με το χαμηλό ποσοστό 75.7% για την γαλλική ριβιέρα ενώ στον «πάτο» της λίστας βρίσκεται η Πολωνία με νερά που παρουσιάζουν καθαρότητα σε ποσοστό μόλις 44.5%. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται η Σλοβακία με 50% και η Ουγγαρία με 60.2%.
Η μελέτη έγινε υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής κομισιόν. Οι επιστήμονες που απασχολήθηκαν στο συγκεκριμένο project πήραν δείγματα από παραλίες, ποταμούς και λίμνες και κατέληξαν στα συγκεκριμένα πορίσματα.
Ύστερα, τα νερά κρίθηκαν για την καθαρότητά τους λαμβάνοντας τους χαρακτηρισμούς: «εξαιρετικά», «καλά», «επαρκή» και «φτωχά».
Το να κολυμπά κανείς σε νερά που πήραν την πιστοποίηση «φτωχά», έχει ως αποτέλεσμα να εκτεθούν σε βλαβερά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και λοιμώξεις. Επίσης, εάν το νερό αυτό καταποθεί, ο λουόμενος μπορεί να αντιμετωπίσει στομαχόπονους και διάρροια.
Η Γαλλία είχε 99 ολόκληρες παραλίες που κρίθηκαν «φτωχές» από άποψη καθαρότητας και χρειάστηκε να κλείσουν, ώστε να μην αποτελούν επικίνδυνες για τους λουόμενους. Θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα ώστε να καθαριστούν και να περιοριστούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι.
Τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες για 5 συνεχόμενα χρόνια θα αναγκαστούν να κλείσουν μόνιμα. Αυτό συνέβη σε 31 τοποθεσίες στην Ιταλία, 8 στην Γαλλία και 2 στην Ολλανδία.
Η λίστα με τις χώρες με τα καθαρότερα νερά στην Ευρώπη:
1. Αυστρία (97.7%)
2. Μάλτα (96.6%)
3. Ελλάδα (95.8%)
4. Κροατία (95.7%)
5. Κύπρος (93.3%)
6. Δανία (91.9%)
7. Γερμανία (90.4%)
8. Βουλγαρία (89.8%)
9. Λιθουανία (89.2%)
10. Πορτογαλία (88.5%)
Κεντρική φωτογραφία: Λίμνη Achensee στην Αυστρία / Shutterstock.com
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Έκκληση κατοίκων της Χαβάης προς τους τουρίστες: «Σταματήστε να έρχεστε»