Τώρα είναι η ώρα να σκεφτείτε πού και ποιοι θα είναι οι προορισμοί που θα περάσετε τις επόμενες φθινοπωρινές διακοπές σας στην Ευρώπη.

Ίσως η ανακάλυψη των περιοχών της Αγγλίας που δεν έχετε ακόμη εξερευνήσει να σας ελκύει και τα ζεστά εξοχικά σπίτια να σας φέρνουν στο μυαλό εικόνες από την παραμονή σας δίπλα σε μια ανοιχτή φωτιά. Ή μήπως τα κομψά ταξίδια σε προορισμούς με ζωντανές σκηνές εστιατορίων είναι αυτά που πυροδοτούν μια σπίθα ενθουσιασμού;

Από τη γαλήνια λίμνη Γκάρντα έως τη μοντέρνα Κοπεγχάγη, την ηλιόλουστη Μαδέρα έως το χιονισμένο Ζέρματ, αυτά είναι τα αγαπημένα μας μέρη στην Ευρώπη για φθινοπωρινούς προορισμούς για το 2024, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων ξενοδοχείων που μπορείτε να κλείσετε για υπέροχες διακοπές.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για ένα διάλειμμα στην πόλη: Μαδρίτη

Με πληθώρα μουσείων και γκαλερί και μερικά εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε, δεν έχει σημασία ποια εποχή του χρόνου θα επισκεφθείτε τη Μαδρίτη. Ωστόσο, το πλεονέκτημα του να πάτε το φθινόπωρο είναι το πώς φαίνεται η πόλη -ανοιχτοί χώροι όπως το Casa de Campo και το πάρκο El Retiro μεταμορφώνονται σε ένα ζωντανό πίνακα ζωγραφικής με τις αποχρώσεις της ώχρας.

Η πόλη φωτίζεται με ένα φεστιβάλ φωτός καθώς τα βράδια σκοτεινιάζουν προς το τέλος Οκτωβρίου.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για χαλάρωση: Λίμνη Γκάρντα

Αποφύγετε τη θάλασσα και απολαύστε τα ακίνητα, γυάλινα νερά και το καταπράσινο περιβάλλον της λίμνης Γκάρντα, τη μηδενική φωτορύπανση και την ευκαιρία να αποστασιοποιηθείτε από την καθημερινή ζωή, αν αυτό είναι το modus operandi σας.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου τον Οκτώβριο, οπότε η ενοικίαση σκάφους και η ημερήσια περιήγηση στη λίμνη εξακολουθεί να είναι μια απολύτως βιώσιμη και εξίσου ευχάριστη επιλογή.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για χορό: Άμστερνταμ

Το φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα όμορφο στο Άμστερνταμ, καθώς τα φύλλα θροΐζουν στα κανάλια με τα δέντρα και τα κεριά ανάβουν στα παράξενα παράθυρα των σπιτιών της πόλης από το απόγευμα.

Κάθε Οκτώβριο το Amsterdam Dance Event (ADE) καταλαμβάνει τους χώρους σε όλη την πόλη με βραδιές electro, house και techno.

Τον Νοέμβριο έρχεται η Museumnacht με 55 από τα κορυφαία μουσεία του Άμστερνταμ να ανοίγουν μετά τις ώρες λειτουργίας τους. Ακούστε live DJs να παίζουν μελωδίες καθώς περιηγείστε στο Μουσείο Βαν Γκογκ και διασκεδάστε ανάμεσα στα τροπικά φυτά στα θερμοκήπια του αρχαίου Βοτανικού Κήπου.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για τη θαλάσσια αύρα: Τρεβόνε Μπέι, Κορνουάλη

Αγκαλιάστε μια λιγότερο πυκνοκατοικημένη, με πιο αργούς ρυθμούς εκδοχή της Κορνουάλης, όταν οι καλοκαιρινοί παραθεριστές έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και όλα -ακόμη και η θάλασσα- φαίνεται να ηρεμούν.

Αποφύγετε όμως τα πιο διάσημα μέρη της κομητείας και κατευθυνθείτε προς τον κόλπο Τρεβόνε Μπέι. Αυτό το κρυμμένο στολίδι δεν έχει τόσο μεγάλο μέγεθος, αλλά αναπληρώνει την ομορφιά του και απέχει μόλις μια ώρα με τα πόδια από το Πάντστοου, όπου τα εστιατόρια του Rick Stein καταλαμβάνουν την πρώτη θέση ανάμεσα σε άνετα τεϊοποτάμια και παμπ που συναντάτε σε διάφορα σημεία.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για να εμπνευστείτε: Κοπεγχάγη

Οι λάτρεις της vintage μόδας θα απολαύσουν τις επιλογές που υπάρχουν διάσπαρτες στους χαρισματικούς δρόμους της Κοπεγχάγης, και συνιστάται να φτάσετε με χώρο στη βαλίτσα σας. Η έμπνευση για διακόσμηση είναι επίσης άφθονη εδώ, και κάθε ανεξάρτητο κατάστημα στεγάζει μοναδικά έπιπλα και υφάσματα τόσο κομψά που θα θέλετε να ανασχεδιάσετε ολόκληρο το σπίτι σας.

Όσο ο καιρός είναι ακόμα ήπιος, γευματίστε στο ύπαιθρο, ρουφώντας στρείδια και πίνοντας Aperol, καθώς παρατηρείτε τον κόσμο και φαντάζεστε μια ζωή σε αυτή την αργόσυρτη, ανέμελη και τόσο στιλάτη πόλη.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για να γευτείτε την καλύτερη ζεστή σοκολάτα: Βιέννη

Το φθινόπωρο, όταν ο αέρας γίνεται κρύος, η κουλτούρα των καφέ της Βιέννης ζωντανεύει. Ερχόμενοι από το δρόμο με ροζ μάγουλα και παγωμένα δάχτυλα στα πόδια, αυτό που πρέπει να παραγγείλετε είναι μια μεθυστική ζεστή σοκολάτα που συνοδεύεται από αυστριακό ρούμι ή Amaretto και ολοκληρώνεται με σαντιγί.

Αυτό το μαγικό παρασκεύασμα ζεσταίνει σύντομα ακόμη και τα πιο επίμονα ρίγη και υπάρχουν πολλά μέρη για να το δοκιμάσετε.

Ξεκινήστε από το Café Landtmann, το αρχετυπικό καφέ της Ringstrasse και αγαπημένο του Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος καθόταν εδώ με τις εφημερίδες του και παρατηρούσε τις κυρίες και τους κυρίους να τρώνε το apfelstrudel τους.

Ένα άλλο κλασικό παλιό μέρος του κόσμου είναι το Demel, όπου μπορείτε να σταματήσετε στο καφέ και στη συνέχεια να αγοράσετε τα ωραιότερα κουτιά σοκολάτας για να τα πάρετε μαζί σας στο σπίτι.

Όσοι είστε πραγματικά γλυκατζήδες, μπορείτε να συνδυάσετε τη ζεστή σοκολάτα σας με ένα κομμάτι Sacher torte στο Hotel Sacher, όπου εφευρέθηκε το πλούσιο κέικ με στρώσεις μαρμελάδας βερίκοκου.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για σκι στις αρχές της σεζόν: Ζερμάτ, Ελβετία

Φορέστε τα πέδιλα του σκι σας και ετοιμαστείτε να γλιστρήσετε σε μια συνεχή πίστα έκτασης 21 χιλιομέτρων κάτω από το βλέμμα του πανίσχυρου Μάτερχορν.

Αυτή η επική κατάβαση σας οδηγεί κατευθείαν στο όμορφο χωριό Ζερμάτ, χωρίς αυτοκίνητα, και κατά διαστήματα μπορεί να κάνετε σκι ακόμα και το καλοκαίρι, χάρη στο μεγάλο υψόμετρο και την κάλυψη από τον παγετώνα Theodul.

Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκινάει η κανονική σεζόν και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το χιόνι, καθώς ο παγετώνας ενισχύεται στις αρχές του φθινοπώρου από τον υπερσύγχρονο εκχιονιστή του Ζερμάτ.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου υπάρχει ένα σωστό δίκτυο πιστών ανοιχτό για να το απολαύσετε με την ησυχία σας, πολύ πριν από την κάθοδο του πλήθους από τον Φεβρουάριο έως το Πάσχα.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για ψώνια: Αμβέρσα, Βέλγιο

Το Eurostar από το Λονδίνο στην Αμβέρσα διαρκεί μόλις τρεις ώρες και 17 λεπτά με μια γρήγορη αλλαγή στις Βρυξέλλες κατά τη διαδρομή. Ταξιδεύοντας με το τρένο, φτάνετε σε έναν από τους πιο όμορφους σταθμούς της Ευρώπης, τον Antwerpen Centraal, ο οποίος είναι γεμάτος ρολόγια που χτυπάνε και κομψά μαρμάρινα πατώματα βγαλμένα από σκηνικό του Wes Anderson.

Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν είστε περιορισμένοι σε ό,τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο σπίτι και μπορείτε να ψωνίσετε χωρίς περιορισμούς.

Με τη φημισμένη σχολή μόδας, η πόλη φιλοξενεί μερικούς από τους πιο καινοτόμους σχεδιαστές της Ευρώπης και τις μπουτίκ τους. Κάντε μια βόλτα στα Dries van Noten και Essentiel Antwerp και περιμένετε να επιστρέψετε με μια νέα φθινοπωρινή γκαρνταρόμπα.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις το Φθινόπωρο; Αυτοί είναι οι προορισμοί σου

Για να απολαύσετε τον ήλιο μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου: Μαδέιρα, Πορτογαλία

Ο βορειοαφρικανικός ήλιος, που βρίσκεται δυτικά του Μαρόκου, θερμαίνει σταθερά τα εδάφη της Μαδέιρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φτάνοντας σε μέγιστες θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο.

Το υποτροπικό κλίμα σημαίνει ότι το πορτογαλικό αρχιπέλαγος είναι γεμάτο χλωρίδα και πανίδα. Δείτε όλο το φάσμα από γιγάντιους αγκαθωτούς κάκτους μέχρι πολύχρωμα φυτά με πέταλα στους βοτανικούς κήπους ή επισκεφθείτε τη Μαδέιρα τον Οκτώβριο, όταν το ετήσιο φεστιβάλ λουλουδιών κατακλύζει τους δρόμους με παρελάσεις και εκδηλώσεις.

Πλησιάστε ακόμη περισσότερο τη φύση ακολουθώντας τα αρχαία levadas σε μονοπάτια πεζοπορίας που διασχίζουν το νησί, ή πάρτε το πλοίο για τη μικρή αδελφή της Μαδέιρα, το Πόρτο Σάντο, όπου μια υπέροχη άγρια παραλία μήκους 9 χιλιομέτρων προσφέρεται για κολύμπι.