Σε σένα, που νομίζεις ότι ταξίδι στην Ολλανδία είναι μόνο το Άμστερνταμ, αφιερώνεται τούτο εδώ το κείμενο. Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς ότι η πρωτεύουσα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, αλλά υπάρχουν κι άλλες. Ειδικά αν είναι κι αυτές μεγάλες πόλεις, λιμάνια, με όμορφους δρόμους και κτήρια, μπόλικη ιστορία, αλλά και ζωντάνια από τη νεολαία τους.

Το Ρότερνταμ θεωρείται «η μεγαλύτερη αδελφή» πόλη του Άμστερνταμ, διότι ιδρύθηκε πιο νωρίς. Μπορείς να επικεντρώσεις το ταξίδι σου εκεί, δεν θα βαρεθείς. Μπορείς να το συνδυάσεις και με άλλες περιοχές στην Ολλανδία, για να δεις όσα πρέπει θα σου χρειαστούν 2-3 ημέρες.

Μια ντουζίνα αξιοθέατα για ένα ταξίδι που αξίζει

Ποια είναι αυτά τα «όσα πρέπει»; Διαλέξαμε μια ντουζίνα αξιοθέατα και δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στο Ρότερνταμ, για να γνωρίσεις καλύτερα την πόλη, αλλά και για να περάσεις δημιουργικό χρόνο.

Πύργος του Euromast

Εκπληκτική θέα μπορείς να απολαύσεις αν ανέβεις στην κορυφή του πύργου Euromast. Από εκεί μπορείς να καταστρώσεις και τα σχέδιά σου, σχετικά με τις περιοχές της πόλης που θέλεις να γνωρίσεις από κοντά. Φρόντισε μόνο να κλείσεις εισιτήρια πριν φτάσεις, καθώς μπορεί να είναι απασχολημένο σε ορισμένες περιόδους του χρόνου και η αναμονή για την είσοδο μπορεί να σε αποθαρρύνει, αν δεν έχεις προετοιμαστεί από πριν. Με ύψος περίπου 185 μέτρα, αυτό είναι το ψηλότερο κτίριο στο Ρότερνταμ και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Έχε δε υπ’ όψιν σου ότι εκεί ψηλά κάνει ψύχρα, οπότε μην πας με ραντάκι, ρίξε κάτι πάνω σου, πάρε μια ζακέτα.

Ταξίδι στο διαμάντι της Ολλανδίας: 12 πράγματα να κάνεις και να δεις

Markthal Rotterdam

Αυτή είναι μια σχετικά καινούργια προσθήκη στα αξιοθέατα της πόλης, αλλά αξίζει 100% να τη βάλεις στο ταξίδι σου, ειδικά αν αγαπάς τα εμβληματικά κτίρια και το πολύ φαγητό. Μόλις μπεις μέσα σ’ αυτό το ιδιαίτερο κτίριο, θα παρατηρήσεις πάνω από 100 πάγκους, δροσερά μπαρ και πολλά φαγάδικα όπου μπορείς να χορτάσεις. Όταν σβήσει η πείνα, ρίξε μια ματιά προς τα πάνω. Η οροφή έχει το μεγαλύτερο έργο τέχνης στην Ολλανδία που ονομάζεται «Horn of Plenty», το οποίο θα το χαζεύεις για πολλή ώρα. Είναι ένα έργο τέχνης πέντε επιπέδων που ειλικρινά θα σε μαγέψει στο ταξίδι σου.

Museumpark

Όλες οι μεγάλες πόλεις, ειδικά στην Ευρώπη, έχουν μουσεία. Σε ποια άλλη πόλη, όμως, υπάρχει «πάρκο μουσείων»; Πού αλλού μπορείς μέσα σε λίγες δεκάδες τετραγωνικά μέτρα να επισκεφθείς όχι ένα και δύο, αλλά έξι μουσεία; Αυτά περιλαμβάνουν το Het Nieuwe Instituut, το Museumwoning Sonneveld, το Chabot Museum, το Natuurhistorisch Museum, το Museum Bojimans van Beuningen και το Kunsthal. Προφανώς υπάρχει ενιαίο εισιτήριο, περίπου 30 €, το οποίο σου επιτρέπει να επισκεφτείς πέντε μουσεία στο πάρκο (εκτός του Het Nieuwe Instituut).

Kijk-Kubus

Μπορεί να τα’ χεις διαβάσεις και ως Cube Houses, τα περίφημα «κυβικά σπίτια» του Ρότερνταμ είναι ίσως μερικά από τα πιο διάσημα σε όλη την πόλη. Τα οραματίστηκε και τα σχεδίασε ο μοναδικός αρχιτέκτονας-καλλιτέχνης Πιτ Μπλομ, είναι εντελώς μοναδικά και δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο στη χώρα. Με κλίση σε γωνία 45 μοιρών, οι κύβοι είναι εντελώς αφηρημένοι και πραγματικά δροσεροί χώροι που πρέπει οπωσδήποτε να δεις. Για να δεις πώς είναι κι από μέσα, μπορείς να επισκεφτείς το «Kijk-Kubus» ή το Show Cube που είναι ένα επιπλωμένο σπίτι ανοιχτό στους επισκέπτες. Με εισιτήριο λίγα ευρώ.

Oude Haven

Η ονομασία σημαίνει Παλιό Λιμάνι. Γεμάτο με ανακαινισμένα ιστορικά σκάφη, πανέμορφους πεζόδρομους και ένα σωρό εστιατόρια, είναι το καλύτερο μέρος για να επισκεφτείς για λίγη χαλάρωση. Εκεί μπορείς να γευτείς μερικές από τις πιο μεγάλες μοσχαρίσιες μπριζόλες που θα έχεις δοκιμάσει στη ζωή σου. Αλλά κι αν είσαι χορτοφάγος, υπάρχουν υπέροχα φοντί τυριών, με τα οποία θα συνοδέψεις το ποτό σου. Εκεί υπάρχει και το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο του Λιμανιού, ο οποίο στεγάζεται πάνω σ’ ένα πλοίο, το Buffel του 19ου αιώνα.

Ταξίδι στο διαμάντι της Ολλανδίας: 12 πράγματα να κάνεις και να δεις

Ανεμόμυλοι του Kinderdijk

Βεβαίως οι ανεμόμυλοι είναι συνώνυμοι με όλη την Ολλανδία. Αλλά κάποιοι ανεμόμυλοι είναι πιο ωραίοι από άλλους! Περίπου 20 χλμ. ανατολικά του Ρότερνταμ βρίσκεται το μικροσκοπικό (και εντελώς γοητευτικό) χωριό Kinderdjik. Οι 19 εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι  (που είναι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) αυτό είναι ένα αξιοθέατο που σίγουρα σε εντυπωσιάσει. Βρίσκονται διάσπαρτοι στα κανάλια του χωριού και είναι ακόμα λειτουργικοί.

Fenix ​​Food Factory

Γεμάτο με πάγκους που σερβίρουν τα πάντα, από ποικιλίες τοπικών τυριών, μπάρμπεκιου και κέικ, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνεις στο ταξίδι στο Ρότερνταμ είναι να φας καλά. Βεβαίως υπάρχουν και εξαιρετικές μπυραρίες σ’ εκείνη την περιοχή, αλλά και εστιατόρια στα οποία μπορείς να αγοράσεις και κρέας από τοπικές φάρμες.

Grote of Sint-Laurenskerk

Αυτή η εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Λαυρέντιο, θεωρείται ένα από τα μοναδικά μεσαιωνικά κτίρια σε όλο το Ρότερνταμ και ένα μέρος που δεν πρέπει να χάσεις στο ταξίδι σου. Χτισμένη μεταξύ 1149 και 1525, η εκκλησία έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα διάκοσμο. Μπρούτζινες πόρτες, όμορφοι εσωτερικοί χώροι και βιτρό, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Ρότερνταμ αν αγαπάς την ιστορία. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν και τρία τεράστια εκκλησιαστικά όργανα.

Spot Erasmus Bridge

Η γέφυρα αυτή εκτείνεται στο Nieuwe Maas του Ρήνου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ολλανδία και ένα μέρος για να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική. Οι ντόπιοι την αποκαλούν χαϊδευτικά «κύκνο» λόγω του τεράστιου όρθιου ιστού της (όπως ο λαιμός ενός κύκνου). Δεν υπάρχει, πάντως, κάπου επίσημα αυτή η πληροφορία.

Delfshaven

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του Ρότερνταμ, η συνοικία του Ντελφσχάφεν επέζησε από την καταστροφή των βομβαρδισμών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι σχεδόν σαν να έχεις κάνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο σε μια παλαιότερη έκδοση του Ρότερνταμ που είναι τόσο διαφορετική από τις λαμπερές νέες περιοχές. Πηγαίνεις εύκολα και γηρήγορα με το τραμ. Η παλιά εκκλησία της συνοικίας είναι ονομαστή, αυτό ήταν το σημείο όπου οι προσκυνητές έκαναν την τελευταία λειτουργία πριν αποπλεύσουν στο ταξίδι του για τον Νέο Κόσμο.

Arboretum Trompenburg

Αυτός ο όμορφος βοτανικός κήπος είναι μια πράσινη όαση μέσα στην πόλη του Ρότερνταμ. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για μια χαλαρή βόλτα, ένα νόστιμο πικνίκ ή απλώς για να ξεφύγεις λίγο από τη βαβούρα και το ταξίδι. Μπορείς να κλείσεις και ξενάγηση αν θέλεις, για να μάθεις περισσότερα για τον κήπο, ή να περιπλανηθείς με τον δικό σου ρυθμό.

Witte de Withstraat

Είναι ο πιο ζωντανός δρόμος στην πόλη, στο κέντρο της ακριβώς. Γι’ αυτό και οι επισκέπτες είτε τον λατρεύουν, είτε τον μισούν, δεδομένου ότι έχει πάντα πολύ κόσμο. Έχει κάπως hipster ατμόσφαιρα και εντελώς δροσερά μικρά καφέ, μπαρ και μερικά νυχτερινά στέκια. Η τελευταία νύχτα στο ταξίδι σου πρέπει να περάσει εδώ.