Από τον θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του Δρόμου του Μεταξιού μέχρι τη γευσιγνωσία κρασιού, το σκι με ελικόπτερο στο Αμιρσόι και την εξερεύνηση ενός νεκροταφείου πλοίων στην Αράλη, το Ουζμπεκιστάν έχει κάτι να προσφέρει σε κάθε τύπο ταξιδιώτη.

Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε αυτή τη χώρα – κρυμμένο διαμάντι σας βάλτε στη λίστα σας αυτές τις προτάσεις για να σας μείνει αξέχαστο το Ουζμπεκιστάν…

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

Μάθετε από τους δασκάλους τις μορφές Τέχνης του Ουζμπεκιστάν

Αυτό το σταυροδρόμι του Δρόμου του Μεταξιού ήταν πάντα ένα χωνευτήρι τεχνών και χειροτεχνίας, και η καλλιτεχνική σκηνή στο σύγχρονο Ουζμπεκιστάν ανθίζει.

Οι τοπικοί καλλιτέχνες και οι οικογενειακές δυναστείες αφήνουν το στίγμα τους σχεδόν σε κάθε τομέα της δημιουργικότητας, από τη μόδα μέχρι την κεραμική, το κέντημα σουζάνι μέχρι την κατασκευή μαχαιριών και από τις καλές τέχνες μέχρι τις μικρογραφίες.

Στην Τασκένδη, την κοιλάδα της Φεργκάνα ή την Μπουχάρα, μπορείτε να επισκεφθείτε τοπικές οικογένειες κεραμοποιών στα εργαστήριά τους, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα κεραμικής, να αγοράσετε ένα μοναδικό αντικείμενο τέχνης και, αν είστε τυχεροί, να μαγειρέψετε μαζί plov ή ακόμη και να διανυκτερεύσετε.

Στο Ρίστον, το Μουσείο Κεραμικής του Ρίστον, το οποίο διευθύνει ο αρχικεραμίστας Ρουστάμ Ουσμάνοφ, είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

Για να δείτε την παραδοσιακή διαδικασία κατασκευής του άτλας (ikat) -ένα παραδοσιακό στυλ ύφανσης όπου τα μοτίβα βάφονται στις ίνες- επισκεφθείτε το εργοστάσιο μεταξιού Yodgorlik στο Margilan.

Για να μάθετε περισσότερα για την αρχαία τέχνη της κατασκευής μεταξωτού χαρτιού, επισκεφθείτε το Meros Paper Mill στη Σαμαρκάνδη.

Η Σχολή Μικρογραφίας της Μπουχάρα προσφέρει πολλές πληροφορίες για τη ζωή στο Ουζμπεκιστάν και ορισμένοι ταξιδιώτες περνούν εδώ εβδομάδες παρακολουθώντας μαθήματα σε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης. Υπάρχουν πολλές δημιουργικές εμπειρίες που προσφέρονται από τοπικά στούντιο, κέντρα χειροτεχνίας και καλλιτέχνες στα σπίτια τους.

Η σύγχρονη εικαστική τέχνη είναι επίσης δημοφιλής στο Ουζμπεκιστάν, με πολλούς νέους καλλιτέχνες και νευρώδεις γκαλερί στην Τασκένδη.

Όντας μια αναδυόμενη αγορά τέχνης, το Ουζμπεκιστάν έχει αρχίσει να προσελκύει την προσοχή των οίκων Christie’s και Sotheby’s, αλλά τα πράγματα βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Εάν αγοράσετε έναν πίνακα, οι υπηρεσίες εκτίμησης και πιστοποίησης προσφέρονται πλέον από την γκαλερί Art Vernissage ή μπορείτε να ζητήσετε από έναν καλλιτέχνη να πιστοποιήσει ένα έργο τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

Θαυμάστε την ιστορική αρχιτεκτονική του Δρόμου του Μεταξιού

Η μεγαλοπρεπής Σαμαρκάνδη, η ευγενής Μπουχάρα, η ατμοσφαιρική Χίβα -οι πόλεις στο μονοπάτι του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού ασκούν ιδιαίτερη γοητεία. Κατακτητές όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Τζένγκις Χαν και ο Αμίρ Τεμούρ (Ταμερλάνος) άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά, συγκεντρώνοντας στοχαστές, εμπόρους και λόγιους από όλο τον κόσμο.

Οι τοπικοί ξεναγοί ζωντανεύουν κάθε μία από αυτές τις τοποθεσίες με εμπνευσμένες ιστορίες. Μάθετε για τη σοφία της συζύγου του Αμίρ Τεμούρ, της Μπίμπι-Χανούμ, στη Σαμαρκάνδη, ξετυλίξτε το κουβάρι της μοίρας του τελευταίου εμίρη της Μπουχάρα στο θερινό ανάκτορο Σιτοράι Μόκι-Χόσα και ανακαλύψτε τη ζωή του χαρεμιού στο ανάκτορο Τος-Χόβλι της Χίβα.

Στην πραγματικότητα, η ιστορική αρχιτεκτονική μπορεί να βρεθεί σε κάθε περιοχή του Ουζμπεκιστάν, είτε πρόκειται για σοβιετικό μοντερνισμό, είτε για αρχαία τζαμιά και μιναρέδες, είτε ακόμη και για τα ερείπια βουδιστικών ναών στο Τερμέζ.

Στα αξιοθέατα που ξεχωρίζουν είναι το Σαχρισάμπζ με το ερειπωμένο παλάτι Ακ Σαράι, οι διάσπαρτες πόλεις της κοιλάδας της Φεργκάνα (ιδιαίτερα το μεγάλο παλάτι του Χαν Χουνταγιάρ στο Κοκάντ) και η Τασκένδη, με τα χαρακτηριστικά κτίρια της σοβιετικής εποχής.

Συμβουλή προγραμματισμού: Κάντε κράτηση για τα τρένα υψηλής ταχύτητας από την Τασκένδη προς τη Σαμαρκάνδη, την Μπουχάρα ή το Σαχρισάμπζ αρκετά νωρίτερα, καθώς τα εισιτήρια έχουν συνήθως μεγάλη ζήτηση.

Για ηλεκτρονικές κρατήσεις, επισκεφθείτε τον ιστότοπο των Σιδηροδρόμων του Ουζμπεκιστάν ή χρησιμοποιήστε την εφαρμογή των εθνικών σιδηροδρόμων για κινητά τηλέφωνα.

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

Δοκιμάστε διάφορες παραλλαγές του plov στην τοπική chaikhana

Το Plov είναι η απάντηση στο Ουζμπεκιστάν, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Αυτό το παραδοσιακό πιάτο ρυζιού μαγειρεύεται για κάθε περίσταση. Το Plov αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας και κάθε περιοχή, κάθε πόλη, κάθε oshpaz (μάστορας του Plov) έχει τη δική του συνταγή και τα δικά του μυστικά για την παρασκευή αυτού του ιδιαίτερου πιάτου.

Υπάρχουν περισσότερες από 30 ποικιλίες plov στο Ουζμπεκιστάν, αλλά οι περισσότερες μοιράζονται τα ίδια βασικά συστατικά: ρύζι, καρότα, κρεμμύδια, κρέας, ρεβίθια, σταφίδες, μπαχαρικά και λάδι.

Η δοκιμή των ποικίλων τοπικών τρόπων παρασκευής και των μοναδικών τύπων ρυζιού που καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη του Ουζμπεκιστάν είναι μια νόστιμη και θρεπτική απόλαυση.

Στην Τασκένδη, μπορείτε να πάτε στο κέντρο Besh Qozon plov για να δείτε γιγαντιαίες κατσαρόλες γεμάτες με διαφορετικά είδη plov, με μερίδες που μοιράζονται σε έως και 500 άτομα κάθε φορά.

Η Σαμαρκάνδη και η Μπουχάρα έχουν τις δικές τους παραλλαγές, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε σε πολλά τοπικά καφέ.

Στο Κοκάντ ή το Ριστάν στην κοιλάδα της Φεργκάνα, επισκεφθείτε ένα τοπικό τσαϊχάνα (τσαγερί), όπου μπορείτε να καθίσετε σε παραδοσιακά ξύλινα καθίσματα δίπλα στο νερό και να απολαύσετε ένα χαλαρό γεύμα με plov, ακολουθούμενο από τσάι ή φρεσκοκομμένο καρπούζι κατά την εποχή.

Τοπική συμβουλή: Εάν δοκιμάζετε το plov για πρώτη φορά, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε. Στο Ουζμπεκιστάν, το plov τρώγεται συνήθως για μεσημεριανό γεύμα, καθώς είναι πολύ βαρύ για να το φάτε το βράδυ. Φροντίστε να εξισορροπήσετε μια μεγάλη μερίδα με λαχανικά ή σαλάτες με βάση το γιαούρτι και πράσινο τσάι για την πέψη.

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

Επισκεφθείτε το σουρεαλιστικό τοπίο της θάλασσας Αράλης

Μια από τις πιο σκοτεινές κληρονομιές της σοβιετικής ιστορίας στο Ουζμπεκιστάν είναι η αποξήρανση της θάλασσας Αράλη. Η Θάλασσα Αράλη, που βρίσκεται στο Καρακαλπακστάν, ήταν κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο, μέχρι που τα νερά της ανακατευθύνθηκαν για την άρδευση των βαμβακοφυτειών. Ως αποτέλεσμα, η θάλασσα συρρικνώθηκε δραματικά, αλλάζοντας το τοπίο και ολόκληρη την οικολογία της περιοχής.

Σήμερα, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν αυτή την απομακρυσμένη περιοχή για να δουν την αλμυρή έρημο στον πυθμένα αυτής της πρώην εσωτερικής θάλασσας. Στα διάσημα αξιοθέατα περιλαμβάνονται το νεκροταφείο των πλοίων, οι «παραλίμνιες» πόλεις Μουινάκ και Νούκους, το πρώην νησί Μπαρσακέλμες και το άνυδρο οροπέδιο Ουστιούρτ.

Ενώ βρίσκεστε στο Νούκους, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Σαβίτσκι για να δείτε μια μοναδική συλλογή ρωσικής πρωτοποριακής τέχνης, την οποία έκρυψε ο γνώστης της τέχνης Σαβίτσκι κατά τη σοβιετική εποχή.

Συμβουλή προγραμματισμού: Αφιερώστε τουλάχιστον δύο ημέρες για μια επίσκεψη στη Θάλασσα Αράλη. Θα χρειαστεί να πετάξετε μέχρι το Νούκους, την πρωτεύουσα της αυτόνομης δημοκρατίας του Καρακαλπακιστάν, και στη συνέχεια να κάνετε μια περιήγηση με 4WD για να φτάσετε στη θάλασσα της Αράλης.

Το ταξίδι δεν είναι εύκολο, αλλά οι εντυπώσεις και οι φωτογραφίες που θα πάρετε μαζί σας κάνουν το ταξίδι να αξίζει απόλυτα τον κόπο.

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

Κυνήγι θησαυρού στα παζάρια και τα στούντιο τέχνης του Ουζμπεκιστάν

Με την πολύχρωμη κουλτούρα του Ουζμπεκιστάν και την κληρονομιά του Δρόμου του Μεταξιού, καθώς και το απεριόριστο ταλέντο των ντόπιων καλλιτεχνών και τεχνιτών, είναι σχεδόν αδύνατο να φύγετε από το Ουζμπεκιστάν χωρίς να αγοράσετε ένα σπιτικό αριστούργημα ως αναμνηστικό.

Τα εργαστήρια και τα εργοστάσια των τεχνιτών είναι τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε παραδοσιακά αντικείμενα χειροτεχνίας, όπως κεραμικά, σουζάνι, ξυλογλυπτική, χαλιά και υφάσματα.

Για μόδα, πηγαίνετε σε μοντέρνους εκθεσιακούς χώρους, όπως το Navruz Ethnopark στην Τασκένδη, που φιλοξενεί πολλές τοπικές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Azukar Moreno, Mursak και Two Eagles (όλες χρησιμοποιούν παραδοσιακά υφάσματα για να φτιάξουν μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ).

Επίσης, στην Τασκένδη βρίσκεται το νεοϊδρυθέν concept store Teplo, ένα κομψό σπίτι για μάρκες μόδας όπως οι Dildora Kasymova, Maru και Soondook, καθώς και αναδυόμενους κατασκευαστές κοσμημάτων και αντικειμένων διακόσμησης σπιτιού.

Για χειροποίητες κατασκευές, κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνονται εκθέσεις τέχνης και καταστήματα χειροτεχνίας σε πάρκα και πόλεις σε όλο το Ουζμπεκιστάν, όπου μπορείτε να αγοράσετε ένα πολύχρωμο τσαπάν (παλτό), ένα παραδοσιακό ουζμπεκικό καπέλο, δερμάτινα είδη, κεραμικά και άλλες τοπικές δημιουργίες.

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

Ζήστε την εμπειρία της οινοποιητικής κουλτούρας του Ουζμπεκιστάν

Μια από τις λιγότερο γνωστές εμπειρίες του Ουζμπεκιστάν είναι η γευσιγνωσία κρασιού. Παρόλο που ο ποιητής και πολυμαθής Ομάρ Καγιάμ ρομαντικοποιούσε τα τοπικά κρασιά πριν από εννέα αιώνες, στη σοβιετική εποχή το Ουζμπεκιστάν έπεσε υπό την επιρροή της ρωσικής βότκας.

Ωστόσο, τα επιδόρπια κρασιά από το Ουζμπεκιστάν συνέχισαν να κερδίζουν βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και η οινοποιία γνώρισε μεγάλη αναβίωση τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές περιοχές.

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους είναι το οινοποιείο της οικογένειας Uzumfermer, 30 λεπτά οδικώς από την Τασκένδη. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη uzum, που σημαίνει σταφύλι στη γλώσσα του Ουζμπεκιστάν, και τα ιδρυτικά μέλη της οικογένειας προσφέρουν εξειδικευμένες ξεναγήσεις που εξερευνούν τα αμπέλια, τους γραφικούς κήπους, τα ροζάρια και τις εγκαταστάσεις παραγωγής που εκτείνονται σε 20 εκτάρια (49 στρέμματα), ενώ στη συνέχεια ακολουθεί γεύμα γευσιγνωσίας κρασιού ευρωπαϊκής κουζίνας στο εστιατόριο της βεράντας.

Μπορείτε να περάσετε ένα ολόκληρο απόγευμα εδώ, ενώ διατίθενται μερικά δωμάτια όπου οι οινόφιλοι μπορούν να διανυκτερεύσουν και να παρακολουθήσουν την ανατολή του ήλιου.

Ένας άλλος συναρπαστικός τρόπος για να εντρυφήσετε στην ιστορία του κρασιού του Ουζμπεκιστάν είναι το εργοστάσιο Hovrenko στη Σαμαρκάνδη, ένα από τα πρώτα κέντρα παραγωγής αλκοόλ στη χώρα.

Απόδραση στις ερήμους, τα βουνά, τις κοιλάδες και τα ποτάμια του Ουζμπεκιστάν

Τα φυσικά τοπία του Ουζμπεκιστάν είναι ποικίλα και γραφικά, καθώς εκτείνονται σε βουνά, πρόποδες, ερήμους και δραματικές κοιλάδες, καθώς και στους εντυπωσιακούς ποταμούς Amu Darya και Syr Darya, στη θάλασσα Αράλη και σε πολλές γραφικές λίμνες.

Το Εθνικό Πάρκο Zaamin, που απέχει μόλις τρεις ώρες οδήγησης από την Τασκένδη, είναι ένα από τα πιο μοναδικά φυσικά καταφύγια της χώρας και πρόσφατα έγινε πολύ πιο προσιτό, χάρη στο άνοιγμα πολλών διεθνών ξενοδοχείων και την έναρξη του ετήσιου υπεραμαραθωνίου Zaamin Ultra Marathon.

Για περισσότερες υπαίθριες εμπειρίες που είναι τόσο περιπετειώδεις όσο και αναζωογονητικές, δοκιμάστε πεζοπορία στα βουνά Chimgan, αστροπαρατήρηση στο αστεροσκοπείο Maidanak, κάμπινγκ κοντά στη λίμνη Aydarkul Aidarkul ή επίσκεψη στους αμμόλοφους κοντά στο Moynaq στο Καρακαλπακστάν.

Συμβουλή προγραμματισμού: Για εμπειρίες όπως η πεζοπορία στα βουνά και η παρατήρηση των αστεριών, το Ζααμίν είναι ιδιαίτερα γραφικό και προσβάσιμο την άνοιξη.

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

Επισκεφθείτε τις πίστες σκι στα βουνά Αμιρσόι

Το άνοιγμα του ορεινού θέρετρου Αμιρσόι το 2019 μεταμόρφωσε το Ουζμπεκιστάν σε περιφερειακό κόμβο για σκι και snowboard, καθώς προσφέρει υψηλού επιπέδου υποδομές και εξαιρετικές φυσικές συνθήκες για όλα τα είδη χειμερινών σπορ.

Με την ανάπτυξη της αεροπορίας στο Ουζμπεκιστάν, το σκι με ελικόπτερο είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να φτάσετε βαθύτερα στα βουνά.

Συμβουλή προγραμματισμού: Αν προτιμάτε την άγρια φύση για τις ορεινές σας περιπέτειες, θα πρέπει να πάτε στις ορεινές περιοχές Chatkal, Beldersoy ή Chimgan κοντά στην Τασκένδη, ή στο Εθνικό Πάρκο Ζααμίν στο Jizzakh, όλες με υποδομές για σκιέρ.

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

Μείνετε σε ένα παραδοσιακό yurt στο Ουζμπεκιστάν

Αν θέλετε να γνωρίσετε τη νομαδική ζωή, οι έρημοι του Ουζμπεκιστάν είναι το ιδανικό μέρος για να πάτε. Σε κάθε παραδοσιακό φεστιβάλ, θα δείτε ένα δείγμα γιαρτίνας και ίσως σας προσκαλέσουν για τσάι μέσα, αλλά σε περιοχές όπως το Καρακαλπακστάν, υπάρχουν περιοχές όπου οι ντόπιοι ζουν σε γιαρτίνες όλο το χρόνο.

Στην Κεντρική Ασία, οι άνθρωποι διακοσμούν το εσωτερικό των yurt τους με χαλιά, χαμηλά καθίσματα και ένα κοντό ξύλινο τραπέζι, που τοποθετείται στη μέση της σκηνής. Χρειάζονται έως και τρεις ώρες για να στηθεί ή να κατεβεί ένα yurt και έχει χωρητικότητα έως και 15 άτομα κάθε φορά.

Παραδοσιακά, τα yurt χρησιμοποιούνται για οικογενειακά γεύματα και ύπνο -το χειμώνα, το τραπέζι μετακινείται και στη θέση του ανάβει φωτιά, με τους χώρους ύπνου να διατάσσονται γύρω από αυτό.

Στους τουριστικούς καταυλισμούς, τα yurts είναι εξοπλισμένα με σχετικά άνετα στρώματα και οι χώροι υγιεινής βρίσκονται σε ξεχωριστό κτίριο.

Ένα ταξίδι σε μια κατασκήνωση yurt περιλαμβάνει συνήθως ιππασία με καμήλες, παρακολούθηση της ανατολής ή του ηλιοβασιλέματος (ίσως σε μια κοντινή λίμνη) και γεύματα και βραδινές λαϊκές παραστάσεις γύρω από το τζάκι.

Οι πιο δημοφιλείς κατασκηνώσεις yurt στο Ουζμπεκιστάν είναι στη Νουράτα στην περιοχή Ναβόι και οι κατασκηνώσεις yurt Αϊντάρ και Μουϊνάκ στο Καρακαλπακστάν. Οι συνθήκες μπορεί να είναι πολύ μέτριες και η άγρια φύση απρόβλεπτη -να είστε έτοιμοι για περιπέτεια!

Αυτό το ταξίδι είναι για σένα: Η χώρα που λίγοι έχουν επισκεφθεί - Η πρωτεύουσά της είναι από τις πιο εντυπωσιακές με απίστευτη αρχιτεκτονική και μοτίβα 

* Με πληροφορίες από lonelyplanet

** Photo credits: Shutterstock