Οι Ιταλοί την αποκαλούν «το τακούνι της χώρας». Πράγματι, αν δει κανείς το χάρτη της ιταλικής «μπότας» πριν το ταξίδι, η Απουλία είναι το τακούνι. Ένα από τα σημαντικότερα «εξαρτήματα» για όλο το παπούτσι, αλλά παράλληλα κι ένας τόπος φωτεινός, γεμάτος από χαριτωμένα χωριά με ιδιόμορφη αρχιτεκτονική, πυκνά δάση και πόλεις με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Το ελληνικό στοιχείο είναι κι εκεί σημαντικό, αν και όχι τόσο έντονο όσο στην άλλη χερσόνησο της Καλαβρίας ή στο νησί της Σικελίας.

Η Απουλία, η Πούλια όπως τη λένε οι Ιταλοί, δέχεται ολοένα και περισσότερο αριθμό τουριστών τα τελευταία χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι έχει κίνηση όλο το χρόνο, όχι μόνο με διερχόμενους τουρίστες (αφού έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις παραθαλάσσιες βαλκανικές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα φυσικά) που συνεχίζουν το ταξίδι τους αλλού, αλλά και για ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη που έχουν εκτιμήσει τις ομορφιές της και ανακαλύπτουν συνεχώς νέες.

Ταξίδι σε ένα μέρος στην Ιταλία όπου τα υπέροχα μικρά χωριά με τα αρχαιοελληνικά σημάδια, θα σε κάνουν αχόρταγο

Ταξίδι στην Απουλία: Τα καλύτερα μέρη

Τι μπορείς να δεις και να κάνεις σ’ ένα ταξίδι στην Απουλία; Διαλέξαμε μέρη που δεν μπορούν να λείπουν σε καμία περίπτωση από το πρόγραμμά σου.

Μπάρι

Το’ ξερες ότι το γραφικό Μπάρι είναι η πατρίδα του… Άγιου Βασίλη; Δεν είναι λάθος. Ο Άγιος Νικόλαος, ο πολιούχος της πόλης (η τεράστια basilica di San Nicola φιλοξενεί τα λείψανά του) ήταν γνωστός για την αγάπη του στα μυστικά δώρα στα παιδιά, κι έτσι ήταν η αρχική έμπνευση για τον κοκκινοντυμένο Άγιο Βασίλη με το έλκυθρο που βλέπουμε σήμερα.

Ταξίδι σε ένα μέρος στην Ιταλία όπου τα υπέροχα μικρά χωριά με τα αρχαιοελληνικά σημάδια, θα σε κάνουν αχόρταγο

Η πόλη του Μπάρι, η πρωτεύουσα της Απουλίας, έχει πολλά πράγματα για να κάνεις στο ταξίδι σου. Από την περιπλάνηση στη Bari Vecchia, την παλιά πόλη, μέχρι και το αρχαιολογικό μουσείο και την περιοχή του Arco Basso, στην οποία μπορείς να θαυμάσεις ηλικιωμένες γυναίκες να παράγουν ζυμαρικά με τα χεράκια τους. Και φυσικά κοντά στην πόλη υπάρχει αμμώδης παραλία για τη βουτιά σου στην Αδριατική.

Promontorio del Gargano

Μια υπο-περιοχή της Απουλίας, που ονομάζεται «Ακρωτήριο του Γκαργκάνο», με συναρπαστική φυσική ομορφιά. Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη πόλη (η Φότζα είναι κέντρο της περιοχής, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο γύρο των γραφικών χωριών όπως το Clifftop Vieste και το Peschici.

Και οι δύο πόλεις είναι επίσης καλοκαιρινές πύλες για ένα ταξίδι-αστραπή προς τα κοντινά νησιά Tremiti, όπου μπορείς να κάνεις ήπια πεζοπορία, να κολυμπήσεις στα γαλανά νερά και να επισκεφθείς το μεσαιωνικό αβαείο. Πίσω απ’ αυτά τα χωριά υπάρχει το Parco Nazionale del Gargano, το εθνικό πάρκο, όπου βρίσκονται αρχαία δάση και ορεινά χωριά. Το πιο όμορφο από τα μέρη είναι το Monte Sant’Angelo, όπου η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι εμφανιζόταν συχνά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.

Polignano a Mare

Μαγικό τοπίο. Κτίρια με επίπεδη στέγη σε σχήμα κύβου σκαρφαλωμένα στο βράχο και από κάτω τιρκουάζ νερά της Αδριατική. Ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής, λόγω της τοποθεσίας του και την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Όσοι δεν περιφέρονται στο ιστορικό κέντρο του χωριού κολυμπούν στην Cala Porto, η οποία έγινε πολύ διάσημη τα τελευταία χρόνια λόγω του Instagram, από τα πιο διαφημισμένα μέρη στο ταξίδι σου. Υπάρχει και το μουσείο Pino Pascali, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης αφιερωμένη στον σπουδαίο καλλιτέχνη, που είχε γεννηθεί εκεί.

ταξίδι

Στο χωριό αυτό υπάρχει και το ξενοδοχείο Grotta Palazzese με το φημισμένο εστιατόριο μέσα στον βράχο, που σου προσφέρει θέα στην Αδριατική από αριστερά και στο εσωτερικό της σπηλιάς από δεξιά. Είναι αρκετά ακριβό, 250 ευρώ το άτομο, αλλά μια φορά αξίζει να το ζήσεις.

Επίσης, στον κεντρικό του πεζόδρομο, έχουν βάλει φωτάκια με τους στίχους από το Volare του Ντομένικο Μοντούνιο που αναβοσβήνουν στη σειρά.

ταξίδι

Grecìa Salentina

Από την Καμπανία (την περιοχή της Νάπολης) μέχρι τη Σικελία, τα αρχαία ελληνικά ερείπια μαρτυρούν την εποχή που μεγάλο μέρος της νότιας Ιταλίας ήταν μέρος της Μεγάλης Ελλάδας. Λιγότερο γνωστό είναι το σημάδι που άφησαν οι Έλληνες της βυζαντινής εποχής και είναι ορατό περισσότερο στην περιοχή Grecìa Salentina της Απουλίας. Η περιοχή αποτελείται από 12 μικρά χωριά: Calimera, Carpignano Salentino, Castrignano de’ Greci, Corigliano d’Otranto, Cutrofiano, Martano, Martignano, Melpignano, Sogliano Cavour, Soleto, Sternatia και Zollinocce.

Εκεί μπορείς να ακούσεις και τα griko, μια παραλλαγή της δικής μας γλώσσας, που ομιλείται ακόμα στην περιοχή και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις πινακίδες γραμμένες και στα griko και στα ελληνικά, πέρα από τα ιταλικά. Η πιο συγκινητική στιγμή στο ταξίδι. Το μέρος που επισκέπτονται οι περισσότεροι είναι το Corigliano d’Otranto, γεμάτο με μεσαιωνικά κάστρα.

Λέτσε

H γραφική αυτή πόλη αποκαλείται «Φλωρεντία του Νότου». Χτισμένη σε ρυθμούς μπαρόκ (σε αντίθεση με την αναγεννησιακή Φλωρεντία) με κτίρια του 17ου και του 18ου αιώνα. Με εντυπωσιακά δημιουργήματα όπως το Duomo, το Palazzo Vescovile και η Basilica di Santa Croce. Η περίτεχνα σκαλισμένη πρόσοψη της βασιλικής είναι ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Ιταλίας, δεν θα δεις κάτι ανάλογο σ’ ένα ταξίδι στο βορρά. Να επισκεφθείς και το Museo Faggiano, ένα υπαίθριο μουσείο με ερείπια χιλιετιών,  ανάμεσά τους έναν προχριστιανικό τάφο και μία ρωμαϊκή σιταποθήκη.

Οτράντο

Στον καθεδρικό ναό της πόλης αυτής θα σε υποδεχτεί ένα μακάβριο θέαμα: Πάνω από 800 κρανία ντόπιων κατοίκων, που σφαγιάστηκαν όταν οι Οθωμανοί εισέβαλαν εκεί το 1480. Βεβαίως δεν είναι επ’ ουδενί το πιο ενδιαφέρον πράγμα που θα δεις στο ταξίδι σου εκεί. Η πόλη ολόκληρη έχει δεχτεί επιρροές απ’ όλους του λαούς που την κατέκτησαν, από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους μέχρι τους Οθωμανούς, ακόμα και τον Ναπολέοντα. Οι παραλίες στο Οντράντο θεωρούνται οι ωραιότερες και οι πιο κατάλληλες για χαλάρωση σ’ όλη τη χερσόνησο.

ταξίδι

Το μέρος όμως που θα σε μαγέψει, είναι οι σπηλιές βωξίτη και η μικρή λίμνη που έχει γύρω της κόκκινα βουνά, σε ένα τοπίο απόκοσμο και ταυτόχρονα λυτρωτικό.

ταξίδι

Γκαλίπολι

Όποιος Έλληνας κάνει το ταξίδι στην περιοχή με το ελληνικότατο όνομα θα αισθανθεί περίπου όπως στη χώρα μας: παραλίες με καταγάλανα νερά, ντόπιοι κάτοικοι με χαλαρή διάθεση και πολλά εστιατόρια με φρέσκα θαλασσινά, από καλαμαράκια και γαρίδες μέχρι φαγκριά και αστακούς. Η Παλιά Πόλη είναι στην ουσία ένα μικροσκοπικό νησί, το οποίο  συνδέεται με την ακτή απέναντι μ’ ένα δρόμο. Επίσης, είναι και ο τόπος με την πιο έντονη νυχτερινή ζωή στην περιοχή. Η πόλη φιλοξενεί το Cattedrale di Sant’Agata, ένα λαμπρό παράδειγμα αρχιτεκτονικής μπαρόκ, και το πολύ ενδιαφέρον Frantoio Ipogeo, ένα υπόγειο ελαιοτριβείο του 17ου αιώνα.

Αλμπερομπέλο

Το χωριό με τα τρουλωτά κτίσματα που μοιάζουν με καπέλα των στρουμφακίων. Το έχεις δει σε πολλές φωτογραφίες, έχει έναν υπέροχο συνδυασμό γκρίζου με λευκό, αλλά τις πολύ ζεστές μέρες, την κάψα τη νιώθεις στο έδαφος. Θες ένα 2ωράκι για να γυρίσεις το τμήμα αυτό του χωριού με τους τρούλους και μπορείς να κάτσεις σε κάποιο από τα wine bars που λειτουργούν όταν τελειώσεις, παρατηρώντας τον κόσμο που περνάει.

ταξίδι

Λοκοροτόντο

Όπως σε όλα τα χωριά στην Απούλια, αυτό που κυριαρχεί είναι το λευκό. Νιώθεις ότι παίζεις στη Βληχή του Λάνθιμου ή σε κάποια ταινία του Σορεντίνο. Μεγάλες πλατείες με σκαλιά και κτήρια γύρω τους που είναι πιο λευκά κι από λευκά. Κι ο ήλιος να τα λούζει. Στο Λοκοροτόντο θα χρειαστείς επίσης 2 με 2.5 ώρες για να δεις όλο το χωριό, έχει σοκάκια με φυλλωσιές και λουλούδια πάνω από το κεφάλι σου και είναι σαν να σε έχει απορροφήσει ο τόπος μακριά από τον χρόνο.

ταξίδι

Μονόπολι

Κι όμως, υπάρχει. Κι είναι ένα υπέροχο θέρετρο. Αν θέλετε τη γνώμη μας, μείνετε στη Μονόπολι και από εκεί να κάνετε τις ημερήσιες ή ολιγόωρες εκδρομές σας. Έχει σταθμό τρένου, τα λεωφορεία για τα χωριά περνάνε από εκεί και έχει πληθώρα σε παραθαλάσσια μαγαζιά για να φας και να πιεις. Έχει και τις μπλε βάρκες στο λιμανάκι της, έχει κι ένα μαγαζί που λέγεται Meraki, έχει και την πασαρέλα της δίπλα στη θάλασσα, με τις μεγάλες πέτρες που λειτουργούν ως κυματοθραύστες, είναι ειδυλλιακή.

ταξίδι

* Φωτογραφίες: Shutterstock