Η… «Αστραλία», όπως την αποκαλούσα μικρή, γιατί έτσι την αποκαλούσε και η γιαγιά μου όταν μιλούσε για τα ξενιτεμένα της παιδιά, με κάποιο τρόπο, παρότι βρίσκεται στο άλλο ημισφαίριο της Γης, μου έμοιαζε πάντα τόσο οικεία και μέσα από τα μάτια των ξαδερφών μου που μένουν εκεί, μυήθηκα στις ομορφιές της για πρώτη φορά.

(Ναι θα το παραδεχτώ, έχω πάντα καδράκια – σουβενίρ από την Αυστραλία στο σπίτι μου από τη μέρα που γεννήθηκα).

Είναι γεγονός ότι η αυτή η μακρινή ταυτίστηκε για εμάς τους Έλληνες με τη μετανάστευση και η ελληνική κοινότητα σε αυτή τη χώρα είναι πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα ζωντανή.

Εκτός όμως από χώρα μετανάστευσης, η Αυστραλία είναι και ένας ταξιδιωτικός προορισμός που υπόσχεται απίστευτες συγκινήσεις, ένα από εκείνα τα ταξίδια του ονείρου που όλοι θέλουμε κάποια στιγμή να κάνουμε. Και αν πάμε τι θα κάνουμε εκεί;

Το intronews.gr σας προσφέρει ένα μικρό οδηγό με όσα μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη μακρινή ήπειρο και ειδικότερα στην πρωτεύουσά της, το Σίδνεϊ, και να κάνουμε την επίσκεψή σας εκεί πολύ απλή.

Το Σίδνεϊ τα έχει όλα. Μπορείτε να σκεφτείτε πολλές άλλες πόλεις στον κόσμο που να συναγωνίζονται τη φυσική ομορφιά του, την πλούσια κληρονομιά και ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, καθώς και τις δημιουργικές, γαστρονομικές και πολιτιστικές προσφορές από επαγγελματίες παγκόσμιας κλάσης.

Αν κάνεις αυτό το ταξίδι, θα είσαι πάντα «μπροστά»: Πού να πας για ποτό και φαγητό σε μια από τις πόλεις με το πιο έντονο ελληνικό στοιχείο

Βάλε αυτά τα μέρη στα must see

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε, να κάνετε, να γευτείτε και να αναλογιστείτε εδώ, που θα σας συγχωρούσαν αν νιώθατε λίγο συγκλονισμένοι.

Περιηγηθείτε στην Όπερα του Σίδνεϊ

Είναι μια σπάνια ευκαιρία να έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε ένα εντελώς άδειο θέατρο της Όπερας. Σε αυτή την ξενάγηση, θα μπορέσετε να επισκεφθείτε όλες τις κύριες αίθουσες (ανάλογα με το αν υπάρχουν παραστάσεις) – από τη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Συναυλιών μέχρι το γραφικό Θέατρο και, αν είστε τυχεροί, θα ρίξετε μια κλεφτή ματιά σε μια πρόβα.

Θα περπατήσετε κατά μήκος του εξωτερικού χώρου της Όπερας, περνώντας από αποκλεισμένες περιοχές και θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το διάσημο Σπίτι της Τέχνης και του Πολιτισμού του Σίδνεϊ.

Ανακαλύψτε τι ενέπνευσε τον Δανό αρχιτέκτονα Jorn Utzon να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της Όπερας -από πού προήλθε η ιδέα του να δημιουργήσει ένα κτίριο που μοιάζει με πανί, και πώς και γιατί το κτίριο κηρύχθηκε «μη οικοδομήσιμο» από τους μηχανικούς.

Μάθετε από πού προήλθαν τα υλικά για την κατασκευή της Όπερας και περάστε με τα χέρια σας μερικά από τα εκατομμύρια λευκά κεραμικά πλακάκια που συνθέτουν το αστραφτερό εξωτερικό της.

Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μία ώρα και υπάρχει αρκετός χρόνος για να βγάλετε φωτογραφίες και να απολαύσετε την ομορφιά αυτού του εκπληκτικού κτιρίου.

Αν κάνεις αυτό το ταξίδι, θα είσαι πάντα «μπροστά»: Πού να πας για ποτό και φαγητό σε μια από τις πόλεις με το πιο έντονο ελληνικό στοιχείο

Αναζητήστε μια κρυμμένη όαση στον μυστικό κήπο της Wendy

Αυτός ο μυστικός κήπος, με θέα στη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ, είναι εν μέρει δημόσιος και εν μέρει ιδιωτικός χώρος και βρίσκεται στους πρόποδες του σπιτιού του καλλιτέχνη Brett Whiteley στο Lavender Bay.

Για χρόνια, η γη ήταν εγκαταλειμένη, κατάφυτη και γεμάτη σκουπίδια, αλλά όταν ο Whiteley πέθανε το 1992, η χήρα του, Wendy, διοχέτευσε τη θλίψη της στη δημιουργία ενός τόπου γοητείας. Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ έρχονται για να ξεφύγουν από τα πιο πολυσύχναστα πάρκα και να απολαύσουν ένα πικνίκ στην κρυμμένη όαση.

Μην χάσετε την ευκαιρία να τραβήξετε μια φωτογραφία του λιμανιού του Σίδνεϊ περιτριγυρισμένο από πανύψηλες συκιές και αυτοφυή φυτά.

Ταξιδέψτε με το εμβληματικό πλοίο Manly Ferry

Οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν καθημερινά για τη μετακίνησή τους προς τη δουλειά, αλλά το ταξίδι με το Manly Ferry είναι μια απίστευτα όμορφη απόλαυση.

Ενώ οι κινητήρες σφυρίζουν καταπραϋντικά, απολαύστε το τοπίο του λιμανιού του Σίδνεϊ καθώς γλιστράει, περνώντας από τη γέφυρα, την Όπερα του Σίδνεϊ, τον ζωολογικό κήπο Taronga και παραλίες του λιμανιού, όπως η Shark Beach και η Camp Cove, σε ένα από τα πιο δημοφιλή παραθαλάσσια προάστια της πόλης, ιδανικό για μπαρ, εστιατόρια, ψώνια και κολύμπι με αναπνευστήρα.

Σας προτείνουμε να κατεβείτε και να εξερευνήσετε μέρος ή ολόκληρο τον περίπατο Manly to Spit για εντυπωσιακή θέα στα βόρεια και νότια ακρωτήρια.

Αν κάνεις αυτό το ταξίδι, θα είσαι πάντα «μπροστά»: Πού να πας για ποτό και φαγητό σε μια από τις πόλεις με το πιο έντονο ελληνικό στοιχείο

Εστιατόρια που θα σας… ξεναγήσουν στις γεύσεις του κόσμου

Το Σίδνεϊ όμως δεν έχει μόνο αξιοθέατα, αφού βρεθείτε στις παραλίες του μέχρι το The Rocks, την ιστορική γειτονιά όπου μουσεία και ξεναγήσεις περιγράφουν την κληρονομιά των Αβοριγίνων και τη σύγχρονη ανάπτυξη της περιοχής, θα έρθει η ώρα να χαλαρώσετε με ένα γεύμα και ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί και ναι, το Σίδνεϊ θα σας συναρπάσει και πάλι.

Τα εστιατόρια του Σίδνεϊ παρουσιάζουν συναρπαστικά και νόστιμα πιάτα. Έχουμε μερικές προτάσεις για εσάς, χάρη στη συμβολή του Αυστραλού διάσημου σεφ Monty Koludrovic.

Το Saint Peter επικεντρώνεται στα θαλασσινά, τα οποία επεξεργάζονται με ακρίβεια και χειρίζονται δημιουργικά, μερικές φορές χρησιμοποιώντας μια διαδικασία ξηρής παλαίωσης που ενισχύει τις γεύσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας.

Ο σεφ Josh Niland σερβίρει καθημερινά την καλύτερη δυνατή ποιότητα ψαριών, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο γνωστών ποικιλιών και τμημάτων ψαριών που είναι νόστιμα αλλά συχνά παραβλέπονται.

Το Fratelli Paradiso, που πήρε το όνομά του από τα αδέλφια Giovanni και Enrico, είναι το κατάλληλο μέρος για παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, όπως λαζάνια και ριζότο, με ένα δημοφιλές τιραμισού ή affogato για επιδόρπιο. Η φιλική εξυπηρέτηση και η ζωντανή ατμόσφαιρα συμπληρώνουν την εμπειρία.

Το 10 William Street, επίσης από τους αδελφούς Paradiso, είναι ένα wine bar με εκτενή κατάλογο μαζί με ρουστίκ ιταλικό bar food από τη σεφ Trisha Greentree.

Το Lankan Filling Station σερβίρει τα καταπληκτικά hoppers, sambals και curry του σεφ O Tama Carey, μαζί με τοπικές μπύρες και φυσικά κρασιά στο μικρό, ζωντανό σημείο της Σρι Λάνκα. (Τα hoppers είναι τηγανίτες σε σχήμα μπολ, συχνά γεμισμένες με αυγό, ένα δημοφιλές street food της Σρι Λάνκα).

Το Spice I Am σερβίρει ταϊλανδέζικο φαγητό από τον σεφ Sujet Saenkham, ο οποίος θεωρείται ο πιο ταλαντούχος ταϊλανδέζος σεφ του Σίδνεϊ. Ο σεφ Sujet χρησιμοποιεί χειροποίητα μπαχαρικά και πάστες σε πιάτα όπως η τραγανή χοιρινή κοιλιά και η ψητή πάπια massaman curry.

Οι θαμώνες φέρνουν τη δική τους μπύρα από την κοντινή παμπ για να χαλαρώσουν το πικάντικο κάψιμο σε αυτό το συμπαγές, δημοφιλές εστιατόριο.

Το Ester, με επικεφαλής τον σεφ Mat Lindsay, αξιοποιεί στο έπακρο τα μικρά πιάτα που ψήνονται με ξύλο στη μικρή, πολυσύχναστη τραπεζαρία του, όπου το προσωπικό του και η περιπετειώδης λίστα κρασιών συμβάλλουν στη διασκέδαση. Τα πιάτα περιλαμβάνουν ψωμί πατάτας με ζελέ dashi και φρέσκο αυγοτάραχο, βασιλικές γαρίδες και στρείδια που σερβίρονται με διάφορους τρόπους.

Το Sweet Belem Cake Boutique θα σας κάνει ευτυχισμένους αν κρατήσετε χώρο για επιδόρπιο, ειδικά όταν δοκιμάσετε μία από τις πορτογαλικές τάρτες κρέμας που φτιάχνει με αυγά ελευθέρας βοσκής. Μην χάσετε αυτό το γλυκό σημείο της Μικρής Πορτογαλίας με επικεφαλής τον σεφ-ιδιοκτήτη Jose Silva.

Αν κάνεις αυτό το ταξίδι, θα είσαι πάντα «μπροστά»: Πού να πας για ποτό και φαγητό σε μια από τις πόλεις με το πιο έντονο ελληνικό στοιχείο

* Με πληροφορίες από Conde Nast Traveller