Ένα μοναδικό ξενοδοχείο – boutique hôtel maison με διεθνείς διακρίσεις βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το πολυβραβευμένο The Dolli δημιουργεί μια νέα αισθητική ταυτότητα φιλοξενίας στην πόλη, συνδυάζοντας ιδανικά την τέχνη, το design και τη διακριτική πολυτέλεια με την καλύτερη θέα στην περιοχή.

Σε ένα διατηρητέο κτήριο – σύμβολο της πόλης που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, το ξενοδοχείο The Dolli κοιτάζει ανεμπόδιστα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, βλέπει σε απόσταση αναπνοής την Πλάκα, τη Ρωμαϊκή Αγορά, ατενίζει γαλήνια το Αστεροσκοπείο και το λόφο Φιλοπάππου.

The Dolli: Το «καλύτερο ξενοδοχείο της Ελλάδας» βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας

Δωμάτια και σουίτες που μετατρέπονται συνδυαστικά σε ανεξάρτητα pied-à-terre και apartments privés, λουσμένα στο αθηναϊκό φως, αγκαλιάζουν την ιστορία και την ενέργεια της πόλης.
Στο rooftop του THE DOLLI, το iconic εστιατόριο DOLLI·S και η THE DOLLI POOL που μοιάζει να αιωρείται κάτω από τον Παρθενώνα κι έχει διακριθεί ως μια από τις ομορφότερες πισίνες στον κόσμο, δημιουργούν μια απαράμιλλη εμπειρία.

«Πού είσαι;», θα θέλουν να μάθουν όλοι οι φίλοι σας, όταν δημοσιεύσετε ένα βίντεο από την πισίνα στον τελευταίο όροφο του The Dolli, η οποία δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση ότι κολυμπάτε μέσα από τις λαμπερές κολόνες του Παρθενώνα.

Στην πραγματικότητα, ο ναός αιωρείται ακριβώς από πάνω, ενώ η ιστορική καρδιά της Αθήνας «χτυπά» πέντε ορόφους πιο κάτω. Στο ενδιάμεσο, υπάρχουν 46 δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα σε χαλαρωτικές παλ αποχρώσεις -μια γαλήνια ανάπαυλα από την 24ωρη φασαρία στο κατώφλι.

Ένα ζωντανό σκηνικό

The Dolli: Το «καλύτερο ξενοδοχείο της Ελλάδας» βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας

Το γωνιακό νεοκλασικό όπου στεγάζεται το The Dolli, χτίστηκε αρχικά το 1925. Μόλις μπείτε στο εσωτερικό, η κοφτή και έντονη ατμόσφαιρα του κέντρου της Αθήνας δίνει τη θέση της σε έναν λαμπερό εκλεκτικισμό, όπου όλα είναι ακριβώς όπως πρέπει.

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων πρόσεξαν και την τελευταία λεπτομέρεια στο σαλόνι του λόμπι: μπροστά σου απλώνεται ένα εντυπωσιακό παιχνίδι από καναπέδες του Pierre Augustin Rose, κολοσσιαία κρύσταλλα πάνω σε μαρμάρινα βάθρα, αρχαία ελληνικά κεραμικά που εκτίθενται σε κονσόλες-αντίκες, μια ιδιόρρυθμη καρέκλα σε σχήμα βατράχου του Les Lalanne, χειροποίητα πιάτα του Jean Cocteau…

Ακριβώς πέρα από τον άτυπο χώρο check-in, η Βιβλιοθήκη διαθέτει παράθυρα με εικόνες και γωνιές με ξύλινη επένδυση, όπου μπορείτε να ξεφυλλίζετε περιοδικά και βιβλία κάτω από ένα κινητό Alexander Calder.

Παρόλο που πολλά από τα αρχικά χαρακτηριστικά του κτηρίου -συμπεριλαμβανομένων των πανύψηλων γυψοσανίδων που είναι διακοσμημένες με μοτίβο ήλιου- έχουν διατηρηθεί, η εμφάνιση και η αίσθηση είναι περισσότερο μαγκιά του 21ου αιώνα, παρά δουλοπρεπής ιστορική ευλάβεια.

ξενοδοχείο

Αν το επιδεικτικό ισόγειο προκαλεί μεγάλη εντύπωση, η πραγματική σκηνή που κόβει την ανάσα είναι η ταράτσα, σχεδιασμένη από το γραφείο Kois Architects με έδρα την Αθήνα, ένα γραφείο του οποίου η δουλειά είναι πάντα αθόρυβα πρωτοποριακή.

Βγαίνοντας από το ασανσέρ στο πλατύσκαλο, δεν ξέρετε πού να στραφείτε. Στρίβετε δεξιά μέσα από τα αποχωρητήρια και μια στενή πόρτα ανοίγει απροσδόκητα στην πιο εκπληκτική θέα της Ακρόπολης, αιωρούμενη πάνω από τη λεπτή γραμμή της πισίνας.

Στα αριστερά υπάρχει το deck όπου θα χαλαρώσετε μετά τη βουτιά- στα δεξιά βρίσκεται το όμορφα συγκρατημένο εστιατόριο, εν μέρει κλεισμένο σε ένα γυάλινο θερμοκήπιο με κυματιστή στέγη. Τα καλύτερα τραπέζια βρίσκονται κάτω από τα αστέρια, πλαισιωμένα από υπερυψωμένα μαρμάρινα παρτέρια με αρωματικά γιασεμιά και μυρτιές.

Η ιστορία του ξενοδοχείου

Οι τοπικοί εργολάβοι επιθυμούσαν αυτό το εντυπωσιακό ακίνητο για χρόνια. Με τις στρογγυλεμένες γωνίες, τα ψηλά παράθυρα και την περίτεχνη πρόσοψη, το κτήριο ενσωματώνει στοιχεία από πολλές περιόδους και αρχιτεκτονικά στυλ.

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή -ο οποίος μετέτρεψε επίσης το πρώην ανάκτορο του βασιλιά Όθωνα σε κτήριο του ελληνικού Κοινοβουλίου στην κοντινή πλατεία Συντάγματος- και παραγγέλθηκε από τον Δημήτριο Καλλιμασιώτη, μεγαλοεφοπλιστή και πολιτικό, ως κατοικία του.

Στη συνέχεια το κτήριο καταλήφθηκε από μια σειρά από τις καλύτερες κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες της πόλης, μέχρι που η τελευταία χρεοκόπησε. Το διατηρητέο κτήριο έμεινε άδειο για χρόνια μέχρι που το άρπαξαν οι ιδιοκτήτες της Grecotel, της μεγαλύτερης αλυσίδας ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Η αποκατάσταση διήρκεσε πέντε χρόνια, ένα έργο πάθους που διακόπηκε από την πανδημία.

Προτεραιότητα στην οικολογία

Δεν διατίθενται πλαστικά μιας χρήσης στα δωμάτια του ξενοδοχείου, εκτός από τα προϊόντα περιποίησης Guerlain. Το ξενοδοχείο διαθέτει σύστημα ανάκτησης θερμότητας, τουαλέτες και ντους με χαμηλή κατανάλωση νερού, ενώ χρησιμοποιεί φώτα LED και κάρτες κλειδιών για την ελαχιστοποίηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης τα δωμάτια Grand Deluxe είναι κατάλληλα για επισκέπτες με κινητικά προβλήματα. Η βιβλιοθήκη στο ισόγειο είναι προσβάσιμη σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ η πρόσβαση στο εστιατόριο στον τελευταίο όροφο γίνεται μέσω αφαιρούμενης ράμπας. Στον ανελκυστήρα υπάρχει σήμανση σε γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης.

Όσο για τα μπάνια; Επικρατεί η ιαπωνική πολυτέλεια με φωτιζόμενες λεκάνες και ένα σωρό ειδικά εφέ. Τα αυτοματοποιημένα καπάκια τους αναδύονται όταν δεν το περιμένετε καθόλου.

ξενοδοχείο

Οι διακρίσεις του ξενοδοχείου The Dolli

Πρόκειται ίσως για ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία στον κόσμο, σύμφωνα με τον πλέον αναγνωρισμένο ταξιδιωτικό θεσμό Condé Nast Traveller UK Readers’ Choice Awards 2024.

Και φέτος το THE DOLLI αποσπά εξαιρετικές διακρίσεις από το ταξιδιωτικό περιοδικό Condé Nast Traveller, αυξάνοντας τα διεθνή βραβεία που έχει συγκεντρώσει από τους πρώτους ήδη μήνες λειτουργίας του, αναγνωρίζοντας τη μοναδική του αισθητική ταυτότητα και την ποιότητα φιλοξενίας που προσφέρει.

Ανήκει στην κορυφαία κατάταξη των luxury hotels παγκοσμίως ορίζοντας μια νέα κουλτούρα φιλοξενίας με το δικό του αυθεντικό αποτύπωμα στο luxury travel industry.

Οι υψηλές διακρίσεις για τον Όμιλο Grecotel συνεχίζονται και από την αμερικάνικη έκδοση του Condé Nast Traveler καθώς τo THE DOLLI και το PALLAS ATHENA συγκαταλέγονται στην πρώτη δεκάδα στην κατηγορία Best Ηotels in Greece, ενώ το LUXME Olympia Oasis στην κατηγορία Best Resorts in Greece στα Condé Nast Traveler US Readers’ Choice Awards 2024.

Περιλαμβάνεται και στη λίστα των κορυφαίων ξενοδοχείων του Town&Country, έχει διάκριση Prix Versailles Hotel, ενώ αφιερώματα έχουν κάνει τα έντυπα Wall Street Journal, Vogue, Elle décor, Wallpaper, AD.