Το περιοδικό Time out δημοσίευσε τη λίστα με τις 38 πιο κουλ γειτονιές του κόσμου, ωστόσο καμία ελληνική γειτονιά δεν κατέκτησε μία θέση στη λίστα… μάλλον για καλό καθώς με όλη αυτή την διαμαρτυρία για τον υπερτουρισμό που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, υποθέτω ότι πολύ λίγες είναι οι γειτονιές που θέλουν να χάσουν το τοπικό τους χρώμα και να εξελιχθούν σε τουριστικά λούνα παρκ, χωρίς χαρακτήρα.

Άλλωστε όλοι βιώνουμε τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, όχι μόνο στην τσέπη μας, αλλά και στην καθημερινότητά μας και μόλις πριν από λίγο καιρό αναρωτιόμουν πόσο άλλαξε η γειτονιά μου (μένω στο κέντρο) με την έλευση των τουριστών.

Αν πάλι δεν κρατιέσαι και θέλεις αυτό το διάστημα να κάνεις ένα ταξίδι, δεν έχεις παρά να επιλέξεις μία από αυτές τις γειτονιές, τηρώντας ωστόσο σεβασμό τις συνήθειες των κατοίκων σαν βρεθείς εκεί…

Να σημειώσουμε ότι σε κάθε γειτονιά αυτής της λίστας υπάρχει κάτι που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Έχετε πάει ποτέ σε ένα μουσείο φωτογραφίας που λειτουργεί παράλληλα και ως τζαζ κλαμπ; Ή σε μια ζυθοποιία με βιβλιοθήκη ρωσικής λογοτεχνίας; Τι θα λέγατε για ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα χνούδια;

Όταν οι κοινότητες υποστηρίζουν σθεναρά και συσπειρώνονται γύρω από τις τοπικές τους επιχειρήσεις, ακόμη και οι πιο εκκεντρικές ιδέες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Και αυτό, στα μάτια μας, είναι αυτό που κάνει μια γειτονιά πραγματικά cool.

Από πρώην παραγνωρισμένα προάστια που μόλις τώρα έφτασαν στη στιγμή τους μέχρι ιστορικά μοντέρνες γειτονιές που βιώνουν μια απροσδόκητη αναγέννηση, αυτά είναι τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να περάσετε ένα απόγευμα κάνοντας βόλτα αυτή τη στιγμή.

Στην κορυφή της λίστας συναντάμε τη Notre Dame du Mont της Μασσαλίας, που έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε τουριστικό πόλο.

Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Mers Sultan στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, ενώ την τριάδα συμπληρώνει το Pererenan στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Time out: Οι πρωταθλήτριες γειτονιές του… κουλ

Notre-Dame-du-Mont, Μασσαλία (Γαλλία)

Time out: Επέλεξε τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου… καμία όμως ελληνική στη λίστα

Το κοινό της Μασσαλίας προτιμά πλέον το επαναστατικό πνεύμα της Notre-Dame-du-Mont, αφήνοντας στο παρελθόν το γραφικό Vauban.

Η περιοχή αυτή, που πήρε το όνομά της από μια εκκλησία, αποτελείται από πολύχρωμα αδιέξοδα, σοκάκια καλυμμένα με γκράφιτι, δρόμους με πλατάνια και στριφογυριστές σκάλες που κατεβαίνουν από την Cours Julien.

Γύρω από το μετρό, οι νεοαφιχθέντες από το Παρίσι και όχι μόνο μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο στις βεράντες κατά μήκος της Rue de Lodi και να αναμειχθούν με ένα ποικιλόμορφο πλήθος από πανκς και τα σκυλιά τους, γυναίκες με πολύχρωμες ρόμπες και ηλικιωμένους ναυτικούς που πίνουν μπύρα.

Κάποτε η περιοχή αυτή ήταν γνωστή ως συνοικία των καλλιτεχνών, σήμερα η γειτονιά έχει τη χαρούμενη, χαλαρή αίσθηση μιας τοπικής αγοράς. Για μια μικρή περιοχή, φιλοξενεί μια αξιοσημείωτη συλλογή γκαλερί, εστιατορίων, κομψών και κοινοτικών καταστημάτων και νέων σημείων που κρύβονται πίσω από φορτηγά με πίτσα.

Βόλτα στη γειτονιά: Αφού γευτείτε τα τσουρέκια στο Pain Pan, έναν εμβληματικό φούρνο της γειτονιάς, κάντε μια βόλτα στην αγορά που βρίσκεται δίπλα στο μετρό.

Ανεβείτε στην Galerie Charivari στην Rue Fontange, όπου φιλοξενείται μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και κεραμικά της επιμελήτριας Muriel Feugère. Στα μισά του στενού, καθίστε κάπως επισφαλώς και πιείτε μια γερή δόση καφεΐνης στο Razzia -ή μπορείτε να φάτε ένα απίστευτο κεμπάπ χταποδιού στο Caterine- πριν ξεφυλλίζετε την ποικιλία του βιβλιοπωλείου Histoire de l’Œil.

Παρακολουθήστε μια ταινία στο μπιστρό που έχει μετατραπεί σε κινηματογράφο La Baleine και έπειτα πάτε για ένα ποτό στη βεράντα στο Café la Muse.

Mers Sultan, Καζαμπλάνκα (Μαρόκο)

Time out: Επέλεξε τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου… καμία όμως ελληνική στη λίστα

Ακριβώς νότια του Centre Ville της Καζαμπλάνκα (κέντρο της πόλης), αυτή η τσιμεντένια ζούγκλα με τα στενά δρομάκια που διασταυρώνονται και τα art deco, art nouveau και μοντερνιστικά κτίρια κρύβει ένα ζουμερό μυστικό: έχει γίνει το προτιμώμενο μέρος για να ζήσουν οι νέοι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα της Καζαμπλάνκα.

Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρεί μία ατόφια ζωντάνια, χωρίς να υπάρχει ούτε μια μοντέρνα καφετέρια (ή ο,τιδήποτε μοντέρνο, πραγματικά) στον ορίζοντα.

Αντ’ αυτού, να είστε προετοιμασμένοι να κυνηγήσετε θησαυρούς στα μπουκάλια, να χορτάσετε ταπεινό αλλά νόστιμο φαγητό σε ένα από τα πολλά μικρά εστιατόρια και σνακ μπαρ, ή να πιείτε ένα nous nous (μισό εσπρέσο, μισό γάλα) από ένα μικρό ποτήρι σε ένα καφέ, στριμωγμένοι ανάμεσα σε ηλικιωμένους άνδρες που συμπληρώνουν δελτία στοιχημάτων μέσα σε μια ομίχλη καπνού τσιγάρου και ανερχόμενους νέους κινηματογραφιστές, αποστάτες καλλιτέχνες γκράφιτι και EDM καλλιτέχνες, που μιλούν ένα ψυχεδελικό μείγμα μαροκινών αραβικών, γαλλικών και αγγλικών.

Φανταστείτε τον εαυτό σας ως flâneur και εξερευνήστε τη σουρεαλιστικά φουτουριστική αρχιτεκτονική της γειτονιάς από τη δεκαετία του ’60 και του ’70, με οδηγό τις διαδικτυακές πληροφορίες από την Ένωση Μνήμης Μοντέρνων Αρχιτεκτόνων του Μαρόκου.

Βόλτα στη γειτονιά: Ξεκινήστε ανεβαίνοντας στον δέκατο έβδομο όροφο του Immeuble La Liberté 17, όπου θα βρείτε το πρώην διαμέρισμα του Μαροκινού μουσικού Abdelwaheb Doukkali -τώρα μουσείο με απίστευτη θέα στη λευκή πόλη.

Κατευθυνθείτε δίπλα στο Cité Maréchal Améziane, ένα κτίριο κατοικιών πολιτιστικής κληρονομιάς που σφύζει από ζωή, και μην ξεχάσετε να πάρετε ένα σάντουιτς με saucisse de foie (λουκάνικο με μοσχαρίσιο συκώτι) στο κρεοπωλείο απέναντι.

Περάστε από την αγορά της οδού Αγκαντίρ, που σχεδιάστηκε από τον μαροκινής καταγωγής Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Francois Zevaco, ή δείτε μια μαροκινή ή ξένη ταινία στον ρετρό κινηματογράφο Eden.

Συνδυάστε έναν καφέ με την εξαιρετική παρακολούθηση του κόσμου στο καφέ Champs Elysées και, στη συνέχεια, αφήστε την καφεΐνη να σας ωθήσει δυτικά στην εντελώς πνευματική ατμόσφαιρα του Nevada Skate Park, ακριβώς απέναντι από τη γραμμή του τραμ.

Ολοκληρώστε με ένα ποτό στο ατμοσφαιρικό Bar Atomic…

Pererenan, Μπαλί (Ινδονησία)

Time out: Επέλεξε τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου… καμία όμως ελληνική στη λίστα

Ενώ οι ορδές των τουριστών συρρέουν στο Canggu, οι γνώστες κατευθύνονται στο γειτονικό Pererenan. Αυτό το μέρος θα σας θυμίσει αυτό που έκανε το Canggu διάσημο εξ αρχής -παρθένες παραλίες, άνετα καφέ, εκλεκτικά καταστήματα και μια κάποια χαλαρή δροσιά, χωρίς θόρυβο και κίνηση.

Παραμένει πολλή από την κλασική γοητεία του Μπαλί εδώ: οι σέρφερ και οι παραθεριστές μπορούν να πιάσουν ήλιο και κύματα στη μαύρη αμμουδιά του Pererenan, ενώ όσοι αναζητούν ένα κομμάτι ηρεμίας μπορούν να το βρουν στα warungs (τα μικρά καφέ και επιχειρήσεις που είναι πανταχού παρόντα στην Ινδονησία) που εφάπτονται σε λαμπερές πεζούλες ρυζιού στα βόρεια της γειτονιάς.

Υπάρχει επίσης μια δυναμική γαστρονομική σκηνή που ανθίζει σε αυτό το κάποτε κοιμισμένο παραθαλάσσιο μέρος, με νέα ανοίγματα όπως το Kilo Kitchen που γεννήθηκε στο Seminyak και το ιαπωνικό-ινδονησιακό βιώσιμο εστιατόριο Bokashi: ένα σημάδι για περισσότερα που θα έρθουν. Μένει να δούμε αν το Pererenan θα διατηρήσει τη χαμηλών τόνων γοητεία του -αλλά δεν θα συνιστούσαμε να περιμένουμε να το μάθουμε.

Βόλτα στη γειτονιά: Απολαύστε smoothie bowls, shakshuka halloumi toast, ακόμα και στοιβαγμένα «porncakes» στο Brunch Club Pererenan πριν πάτε για κολύμπι ή σερφ στην παραλία Perenenan.

Το beachside bar Hippie Fish είναι διαθέσιμο για ένα δροσιστικό κοκτέιλ -όσοι αναζητούν κάτι πιο υγιεινό μπορούν να επιλέξουν μια διαλογιστική διάταση στις κορυφές των δέντρων στο Chandra Yoga Shala.

Πάρτε τα καλύτερα μπαλινέζικα φαγητά στο Home by Chef Wayan πριν πάτε μια βόλτα στους ορυζώνες που βρίσκονται πιο μέσα στην ενδοχώρα καθώς η μέρα κρυώνει. Ολοκληρώστε τη μέρα σας στο Woods, ένα ολοήμερο εστιατόριο εμπνευσμένο από τη ζούγκλα, με παγκόσμια φαγητά, κυριακάτικο ψητό και ζωντανή μουσική κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.

Seongsu-dong, Σεούλ (Νότια Κορέα)

Time out: Επέλεξε τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου… καμία όμως ελληνική στη λίστα

Αυτή η πρώην βιομηχανική ζώνη, η οποία κάποτε αποτελούσε κόμβο για τις βιομηχανίες δέρματος, εκτύπωσης και υποδηματοποιίας της Σεούλ, έχει υποστεί κάποια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Μια βόλτα στο Seongsu-dong και θα καταλάβετε γιατί η γειτονιά είναι γνωστή ως η απάντηση της Σεούλ στο Μπρούκλιν, με τις αποθήκες από κόκκινα τούβλα, τα παλιά εργοστάσια και τα κοντέινερ να στεγάζουν τώρα υπέροχα μικρά καφέ, κομψές μπουτίκ και γκαλερί.

Φέτος, η γειτονιά εδραίωσε τη θέση της ως συνοικία της μόδας με το άνοιγμα του πρώτου κορεατικού flagship store της μάρκας streetwear Kith και του Musinsa Store Seongsu @ Daerim Warehouse, ενός επιμελημένου χώρου αγορών για την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα μόδας Musinsa.

Βόλτα στη γειτονιά: Ξεκινήστε τη μέρα σας με καφέ στο Bart Seongsu (ή matcha στο Super Matcha), προτού περιπλανηθείτε στα αμέτρητα vintage και thrift καταστήματα της γειτονιάς και στις τοπικές μπουτίκ.

Απολαύστε μεσημεριανό γεύμα στο Grandmother’s Recipe, και στη συνέχεια απολαύστε τσάι στο Magpie & Tiger. Πάρτε λίγο καθαρό αέρα στο Seoul Forest πριν δοκιμάσετε την ποικιλία craft μπύρας στο Amazing Brewing Company.

Kerns, Πόρτλαντ (ΗΠΑ)

Time out: Επέλεξε τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου… καμία όμως ελληνική στη λίστα

Το Kerns μπορεί να ανήκει σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Ακτής, αλλά μοιάζει με μια τέλεια διαμορφωμένη μικρή πόλη. Περιβάλλεται από κατοικημένους δρόμους γεμάτους με μερικά από τα πιο γοητευτικά σπίτια της πόλης, διαμερίσματα ισπανικού στυλ, κήπους γεμάτους λουλούδια και καρποφόρα δέντρα.

Στο κέντρο όλων αυτών βρίσκεται η βορειοανατολική 28η λεωφόρος. Εκτός από μερικά σύγχρονα διαμερίσματα, αυτός ο περιπατητικός δρόμος εξακολουθεί να κατοικείται κυρίως από μονώροφα ή διώροφα κτίρια από τούβλα, τα οποία στεγάζουν μερικά από τα πιο cool στέκια της γειτονιάς:

δισκάδικα όπως το Music Millennium, το άνετο γερμανικό εστιατόριο Stammtisch (ιδανικό για μια μπύρα αργά το απόγευμα) και έναν από τους αγαπημένους παλιούς κινηματογράφους του Πόρτλαντ, το Laurelhurst Theater.

Εν τω μεταξύ, το Laurelhurst Park, στα νοτιοανατολικά σύνορα του Kerns, φιλοξενεί τα πάντα, από μουσικές και κωμικές βραδιές μέχρι υπαίθριες ταινίες. Θα βρείτε τους ντόπιους να εφοδιάζονται σε όλη τη γειτονιά με είδη παντοπωλείου -σαλάμι Olympia Provisions, τυρί Cowbell Creamery και φρέσκα προϊόντα από το Providore Fine Foods- για πικνίκ κοντά στη λίμνη με τις πάπιες.

Βόλτα τη γειτονιά: πρώτα, θα επισκεφθείτε το εξαιρετικά επιμελημένο βιβλιοπωλείο-γκαλερί Nationale, πριν περάσετε από το νεοανοιγμένο vintage κατάστημα Goodbye Horses και το κατάστημα αρωμάτων Olo.

Πάρτε κάτι στα γρήγορα στο Friendship Kitchen (σας προτείνω το turmeric lemongrass tofu), αλλά αφήστε χώρο για δείπνο στο Farag’s, ένα pop-up από τη σεφ Megan Sanchez, τον εγκέφαλο του αγαπημένου εστιατορίου torta Güero. (Το μενού του φετινού καλοκαιριού ήταν εμπνευσμένο από τη μαγειρική της αιγυπτιακής καταγωγής οικογένειάς της).

Ξεκουραστείτε με ένα νυχτερινό ποτό από ένα μπιστρό τραπέζι στο παλιό μπαρ Angel Face ή παίξτε μπιλιάρδο στο πρόσφατα ανακαινισμένο dive bar Holman’s, το οποίο μόλις γιόρτασε την ενενηκοστή του επέτειο.

Time out: Οι υπόλοιπες 33 κουλ γειτονιές της λίστας

  • Stokes Croft and St Paul’s, Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Chippendale, Σίντνεϊ (Αυστραλία)
  • Príncipe Real, Λισαβώνα (Πορτογαλία)
  • Glória, Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία)
  • Γουίντσορ, Μελβούρνη (Αυστραλία)
  • Ζαμπλότσιε, Κρακοβία (Πολωνία)
  • Little River, Μαϊάμι (ΗΠΑ)
  • Saint-Henri, Μοντρεάλ (Καναδάς)
  • Πουναβουόρι, Ελσίνκι (Φινλανδία)
  • Gakugeidaigaku, Τόκιο (Ιαπωνία)
  • Thao Dien, Χο Τσι Μιν (Βιετνάμ)
  • Flatbush, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)
  • Φρίντριχσάιν, Βερολίνο (Γερμανία)
  • East City, Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική)
  • Μπελβίλ, Παρίσι (Γαλλία)
  • Northbridge, Περθ (Αυστραλία)
  • Strathbungo, Γλασκώβη (Σκωτία)
  • Τσακαρίτα, Μπουένος Άιρες (Αργεντινή)
  • Λέιτον, Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Inchicore, Δουβλίνο (Ιρλανδία)
  • Ανατολικό Χόλιγουντ, Λος Άντζελες (ΗΠΑ)
  • Ekkamai, Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη)
  • Σαν Ραφαέλ, Πόλη του Μεξικό (Μεξικό)
  • Mount Pleasant, Ουάσινγκτον DC (ΗΠΑ)
  • Μπονφίμ, Πόρτο (Πορτογαλία)
  • Περιοχή Παλατιού, Βουδαπέστη (Ουγγαρία)
  • Brewerytown, Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ)
  • Kowloon City, Χονγκ Κονγκ
  • Logan Square, Σικάγο (ΗΠΑ)
  • Νόργουντ, Αδελαΐδα (Αυστραλία)
  • Όσου, Άκρα (Γκάνα)
  • Orchard, Σιγκαπούρη
  • Union Square, Σόμερβιλ (ΗΠΑ)