Με τις καλύτερες προοπτικές έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στο νησί της Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα εξελιχθεί ιδιαίτερα δυναμικά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με ανάλογη τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ήδη σε επίπεδο πενταμήνου καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στις πτήσεις τσάρτερ και η κίνηση πρόκειται να εκτιναχθεί στα ύψη καθώς, αφού αυτό το διάστημα είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι μαζικές αφίξεις τουριστών. Μέχρι στιγμής η επιβατική κίνηση στη Ρόδο σημείωσε άνοδο κατά 16,7%.

Το νησί-έκπληξη που σάρωσε σε αφίξεις τον Μάιο, άφησε πίσω του Μύκονο και Σαντορίνη - Ποιο βγήκε πρώτο

Αυξημένη κίνηση αναμένεται από Αγγλία, Ολλανδία, Σκανδιναβία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η αγορά του Ισραήλ που ξεκινά καλά αλλά κανείς δεν γνωρίζει για το πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια.

Υπάρχει άνοδος κρατήσεων από όλες σχεδόν τις τουριστικές αγορές γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σημαντικός αριθμός τούρκων τουριστών πρόκειται να επισκεφτεί το νησί της Ρόδου και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για επταήμερη visa.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι από τη Γερμανία υπάρχει ένα «μούδιασμα» στις κρατήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά στη συνέχεια.

Λέσβος: Περιμένει 65.000 τουρίστες

Το νησί-έκπληξη που σάρωσε σε αφίξεις τον Μάιο, άφησε πίσω του Μύκονο και Σαντορίνη - Ποιο βγήκε πρώτο

Με αισιοδοξία και ρεαλισμό αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού την σεζόν στο νησί της Λέσβου. Συγκεκριμένα οι 53.000 αφίξεις τουριστών που καταγράφηκαν στο νησί το 2023 2024 μπορούν να ξεπεράσουν τις 65.000.

Οι Άγγλοι τουρίστες έχουν βρει καταλύματα που τους ταιριάζουν, δηλαδή τα στούντιο, ένα προϊόν που πουλούσε πάρα πολύ την δεκαετία του 1990. Εκείνη την περίοδο «χτίστηκε» η αγορά της Αγγλίας για την Λέσβο και συνεχίζει ως τις μέρες μας να δίνει σημαντικό αριθμό τουριστών.

Σημαντική θετική εξέλιξη είναι το άνοιγμα που πραγματοποιείται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στην Αυστρία. Συγκεκριμένα με βάση τις προγραμματισμένες πτήσεις θα έχουν Τσέχους, Σλοβένους και Ρουμάνους τουρίστες. Όπως ακούγεται φέτος το νησί θα έχει μία ή δύο πτήσεις από το Ισραήλ. Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ οι Αμερικανοί προτιμούν να κάνουν διακοπές σε μεγάλες πόλεις ή νησιά που είναι πολύ γνωστά και αυτή η αιτία που δεν είναι εμφανής η παρουσία τους στην Λέσβο.

Μειωμένη τουριστική κίνηση σε Μύκονο-Σαντορίνη

νησί

Από το περσινό καλοκαίρι είχε φανεί ότι θα υπάρξει πτώση για αυτά τα δύο νησιά. Και αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε Μύκονος και Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμάζεται για όχι τόσο καλές μέρες.

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο από την Fraport στο πρώτο τρίμηνο του 2024, δεν είναι ενθαρρυντικά, με την πτώση και στα δύο νησιά φτάνει ως και το 62,3%.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μύκονο οι επιβάτες που έφτασαν τον Μάρτιο ήταν μόλις 338 σε σχέση με τους περσινούς 864, ήτοι μείωση 60,9%, ενώ συνολικά στο τρίμηνο, είχαμε 350 έναντι 929, άρα 62,3% η μείωση. Δηλαδή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στη Μύκονο κατέφτασαν μόλις 12 τουρίστες από το εξωτερικό.

Στη Σαντορίνη ποσοστιαία η πτώση ήταν μικρότερη, αλλά αριθμητικά πολύ μεγαλύτερη. Τον Μάρτιο του 2023 στο αεροδρόμιο είχαν φτάσει από το εξωτερικό 4.279 επιβάτες, ενώ φέτος ήταν μόλις 2.298. Πρόκειται για πτώση της τάξεως του 46,3%.

Οι αριθμοί δεν είναι ακόμα αμείλικτοι για τα δύο νησιά, αλλά μπορεί να γίνουν

νησί

Σίγουρα, είναι ακόμα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για τα δύο νησιά, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως φέτος η Ελλάδα είχε έναν πάρα πολύ ζεστό χειμώνα και ο Μαΐος ήταν με θερμοκρασίες Ιουλίου, ίσως και να είναι ενδεικτικό του τι θα δούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επόμενους μήνες.

Μήνες που θα είναι ακόμα πιο θερμοί και στο εξωτερικό έχει αρχίσει έντονα το σκεπτικό στα τουριστικά πρακτορεία πως η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Για τη Σαντορίνη μπορεί να στέρησαν τουρισμό και οι κόπιες της στο Άμπου Ντάμπι και την Κίνα.

Εκτός από τα δύο αυτά νησιά, πτωτική ήταν η επιβατική κίνηση και στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου μιλάμε για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, αλλά για μικρή μείωση. Από τους 10.558 του περσινού Μαρτίου, φέτος είδαμε 10.203, επομένως η μείωση ήταν της τάξεως του 3.4%. Στα Χανιά ήταν στο 26,3%, δηλαδή 9.723 επιβάτες τον φετινό Μάρτιο έναντι 13.187 το 2023. Στο τρίμηνο η πτώση ήταν στο 16,6% (15.266 έναντι 18.308).