Περιεχόμενα
Με ψυχραιμία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι φορείς στο νησί της Κρήτης την επόμενη μέρη της παύσης των εργασιών του FTI, του τρίτου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδίων (Tour Operator) στην Ευρώπη.
Αν και παράγοντες της αγοράς μιλούν για διαχειρίσιμες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση του FTI και επικεντρώνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα δεδομένα φαίνονται δύσκολα για τους περίπου 2.000 εργαζόμενους της εταιρείας που απασχολούνται σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία και αυτή τη στιγμή έχουν βρεθεί στα χαμένα, όπως και για τους τουρίστες που είχαν κάνει κρατήσεις.
Παράλληλα όμως η πτώχευση του ομίλου επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους, όπως τους ξεναγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν άμεση ή/και αποκλειστική συνεργασία με τον FTI.
Το 70% του προγράμματος του FTI αφορούσε την Κρήτη
Πολύ σοβαρή διαρροή αναμένουν οι κρητικοί ξενοδόχοι από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού FTI, αφού τα πακέτα των 85 χιλιάδων περίπου κρατήσεων που είχαν γίνει ακυρώθηκαν την επόμενη κιόλας ημέρα από εκείνη που ο μέχρι πρότινος κορυφαίος Tour Operator ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες το 70% του προγράμματος του συγκεκριμένου tour operator αφορούσε το νησί της Κρήτης. Ένα 20% αφορούσε την Ρόδο και ένα υπόλοιπο 10% άλλες περιοχές της χώρας.
Σε απόλυτα νούμερα, η οικονομική πληγή για τους ξενοδόχους στο νησί της Κρήτης ανέρχεται σε 800.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ο γερμανικός tοur operator έχει στείλει επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση του FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).
Η Κρήτη θα χάσει φέτος από τον FTI τουλάχιστον 40.000 επισκέπτες
Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις αφίξεις επισκεπτών μέσω του FTI στο νησί της Κρήτη φέτος αυτές υπολογίζονται σε 85.000 και φυσικά είναι στον αέρα. Ωστόσο το 50% των παραπάνω επισκεπτών θα επισκεφτούν τελικά την Κρήτη, αφού ήδη μεγάλοι διοργανωτές ταξιδίων θα φέρουν εις πέρας το παραπάνω έργο που ακυρώθηκε από τον FTI.
Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι 40.000 επισκέπτες θα λείψουν από το νησί. Ήδη οι εναπομείναντες 4 μεγάλοι Tour Operators στην Ευρώπη έχουν πιέσει τους ξενοδόχους στο νησί της Κρήτης για εκπτώσεις στα πακέτα των υπαρχόντων κρατήσεων, που αφορούσαν πελάτες του FTI και την επίσκεψη τους στο νησί.
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ εμφανίζονται καθησυχαστικές, αναφέροντας ότι τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρεία έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η FTI, με δήλωσή της, αναφέρει απευθυνόμενη στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση της FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).
Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της FTI ήταν πολύ μεγάλη, αφού συνεργαζόταν με 800-1.000 ξενοδοχεία στη χώρα μας, τα περισσότερα από αυτά στο νησί της Κρήτης, ενώ ο αριθμός των τουριστών που στέλνει στην Ελλάδα φτάνει τις 400.000. Μιλάμε για tour operator που έχει έξι δικές του ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας –δύο στην Κέρκυρα, δύο στη Ρόδο, μία στην Κω και μία στο Τολό–, μία θυγατρική, τη Meeting Point Hellas, υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κέρκυρα και Ρόδο και μεγάλο δίκτυο συνεργατών