Αναρωτιέστε πια χώρα έχει το πιο σπάνιο διαβατήριο του κόσμου; Αυτό εκδίδεται από μία χώρα που έχει το δικό της σύνταγμα, νόμισμα, γραμματόσημα και πινακίδες αυτοκινήτων.
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας – γνωστό και ως Ιππότες της Μάλτας – δεν είναι απλώς ένα θρησκευτικό καθολικό τάγμα με σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας.
Ούτε είναι μόνο ένας οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν καταυλισμούς προσφύγων και προγράμματα ανακούφισης από καταστροφές σε περίπου 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Είναι επίσης ένα κυρίαρχο έθνος, με καθεστώς παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών που έχει το δικό του σύνταγμα. Εκδίδει πινακίδες αυτοκινήτων – χωρίς να έχει δρόμους για να τα οδηγεί.
Οι Ιππότες έχουν ρίζες από την Ιερουσαλήμ γύρω στο 1099 και τους δόθηκε ως δώρο από τον Βασιλιά της Ισπανίας, το 1530, το αρχιπέλαγος της Μάλτας. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανάγκασε τους Ιππότες να φύγουν από τη χώρα στη γαλλική εισβολή του 1798, και πλέον το Τάγμα έχει την έδρα του στη Ρώμη.
Ο Ντανιέλ ντε Πέτρι Τεσταφέρατα, ο Πρόεδρος του Τάγματος με έδρα τη Μάλτα, μιλώντας στο CNN λέει ότι μόνο περίπου 100 από τους 13.500 ιππότες, ντάμες και ιερείς που είναι τώρα διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο ζουν στο αρχιπέλαγος της Μάλτας.
Τα πρώτα διαβατήρια εκδόθηκαν από το Τάγμα της Μάλτας το 1300, όταν οι διπλωμάτες του ταξίδεψαν σε άλλα κράτη με έγγραφα που πιστοποιούσαν τον ρόλο τους ως πρεσβευτές. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χρήση του διπλωματικού διαβατηρίου έλαβε χαρακτηριστικά διαβατηρίων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Σήμερα, κυκλοφορούν μόνο περίπου 500 διπλωματικά διαβατήρια – καθιστώντας το το πιο σπάνιο διαβατήριο στον κόσμο.
Το κατακόκκινο διαβατήριο του Τάγματος προορίζεται για μέλη του Κυρίαρχου Συμβουλίου και αρχηγούς διπλωματικών αποστολών και τις οικογένειές τους. Είναι στολισμένο με χρυσά γράμματα που δηλώνουν το όνομα του οργανισμού στα γαλλικά, «Ordre Souverain Militaire de Malte» και ένα έμβλημα.
«Το Τάγμα χορηγεί διαβατήρια στα μέλη της κυβέρνησής του για τη διάρκεια της θητείας τους», λέει ο ντε Πέτρι Τεσταφέρατα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο τρίτα των μελών Σένγκεν αναγνωρίζουν το διπλωματικό διαβατήριο και το Τάγμα συνεργάζεται στενά με πολλές χώρες χωρίς επίσημες διπλωματικές σχέσεις, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Παρέχουμε γρήγορες ιατρικές και ανθρωπιστικές προμήθειες σε θύματα συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Διαχειριζόμαστε νοσοκομεία, ασθενοφόρα, ιατρικά κέντρα, σπίτια για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σταθμούς πρώτων βοηθειών», εξηγεί ο ντε Πέτρι Τεσταφέρατα.
Στα ίχνη των Ιπποτών στη Μάλτα
Αν και είναι απίθανο να συναντήσετε Ιππότες σε μια επίσκεψη στη Μάλτα, υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να μάθετε για τον αγώνα και τη μοίρα του ιστορικού Τάγματος.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε καθώς φτάνετε στο νησί είναι το τεράστιο μελί Φρούριο του Αγίου Αγγέλου που προεξέχει από τα καταγάλανα νερά του Μεγάλου Λιμανιού. Ο επιβλητικός μεσαιωνικός προμαχώνας ήταν κάποτε το αρχηγείο του Τάγματος και είναι η μόνη εναπομείνασα δομή στο νησί που εξακολουθεί να ανήκει εν μέρει στους Ιππότες.
Ο ντε Πέτρι Τεσταφέρατα λέει στο CNN ότι το παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Άννα στο πάνω μέρος του φρουρίου εξακολουθεί να φροντίζεται από το Τάγμα. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτό το τμήμα του φρουρίου για να δείτε που ο Μεγάλος Μάγιστρος ντε Βαλέτε προσευχόταν καθημερινά για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς εισβολείς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πολιορκίας του 1565.
Μέσα στα αρχαία τείχη του προμαχώνα της Μντίνα, μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Μάλτας και μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Τάγμα στο 3D οπτικοακουστικό σόου “The Knights of Malta”. Βρίσκεται στην Κάσα Μαγκαζίνι , όπου οι Ιππότες κάποτε αποθήκευαν πυρομαχικά και αφηγείται την ιστορία των Ιπποτών στη Μάλτα, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς τους στο αρχιπέλαγος το 1530 από τον βασιλιά της Ισπανίας.
Στην πρωτεύουσα της Βαλέτας, μπορείτε να συνεχίσετε το μονοπάτι των Ιπποτών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Μάλτας, όπου στεγάζεται η Pie Postulatio Voluntatis, η περγαμηνή που χρησιμοποίησε ο Πάπας Πασχάλης Β ́ το 1113 για να παραχωρήσει την κυριαρχία του Τάγματος.
«Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από πρωτότυπα έγγραφα και χειρόγραφα του Τάγματος», λέει ο Ντάντε Μούρνο, ξεναγός και ιστορικός που ειδικεύεται στην ιστορία του Τάγματος.
Μετά τη βιβλιοθήκη, μπορείτε να κατευθυνθείτε απέναντι στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που κάποτε φιλοξένησε τους Ιππότες. Η Αίθουσα του Θρόνου χρησιμοποιήθηκε από τους Ιππότες ως Αίθουσα του Ανώτατου Συμβουλίου και παραμένει διακοσμημένη με αρχαίες τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη Μεγάλη Πολιορκία. Μην χάσετε τα πορτρέτα των Μεγάλων Μαγίστρων στην Αίθουσα των Πρεσβευτών.
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay