Η αύξηση του κόστους στέγασης στην πόλη, που σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές αυξήθηκε κατά 68% την τελευταία δεκαετία, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα του κινήματος, μαζί με τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και τις συνθήκες εργασίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν το Σάββατο, 6 Ιουλίου, στη Βαρκελώνη για να καταγγείλουν τον μαζικό τουρισμό και τις επιπτώσεις του στην πιο πολυσύχναστη πόλη της Ισπανίας, η τελευταία από μια σειρά παρόμοιων διαμαρτυριών στη χώρα.

Με το σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», περίπου 2.800 άτομα -σύμφωνα με την αστυνομία- διαδήλωσαν κατά μήκος μιας παραλιακής συνοικίας της Βαρκελώνης για να απαιτήσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα μειώσει τα εκατομμύρια των τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Όλα τα μάτια στραμμένα στη Βαρκελώνη: Αυτό που έγινε εκεί, θα γίνει σύντομα παντού

«Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού, αλλά εδώ στη Βαρκελώνη υποφέρουμε από μια υπερβολή του τουρισμού που έχει κάνει την πόλη μας αβίωτη», δήλωσε ο Ζορντί Γκουιού, ένας 70χρονος κοινωνιολόγος.

Με πανό που έγραφαν «Μειώστε τον τουρισμό τώρα!», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Οι τουρίστες έξω από τη γειτονιά μας», σταματώντας μπροστά από ξενοδοχεία προς έκπληξη των επισκεπτών.

Το αυξανόμενο κόστος στέγασης της Βαρκελώνης, που σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές αυξήθηκε κατά 68% την τελευταία δεκαετία και είναι ένα από τα κύρια ζητήματα του κινήματος, μαζί με τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και τις συνθήκες εργασίας στην πόλη των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Τα τοπικά καταστήματα κλείνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καταστήματα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γειτονιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ενοίκιά τους», δήλωσε ο Ίσα Μιράλες, ένας 35χρονος μουσικός που ζει στη συνοικία Barceloneta.

Η βορειοανατολική παραθαλάσσια πόλη, με τα διεθνούς φήμης μνημεία όπως η Λα Σαγράδα Φαμίλια, δέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Για να καταπολεμήσει τις «αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού», το δημοτικό συμβούλιο που διοικείται από τον σοσιαλιστή Ζαούμ Κολμπονί ανακοίνωσε πριν από 10 ημέρες ότι απαγορεύει τις ενοικιάσεις τουριστικών διαμερισμάτων -υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 10.000- έως το 2028, ώστε να μπορέσουν να διατεθούν ξανά στην τοπική αγορά κατοικίας.

Η ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δικαστική διαμάχη και αντιτίθεται σε αυτή μια ένωση τουριστικών διαμερισμάτων που λένε ότι θα τροφοδοτήσει απλώς τη μαύρη αγορά.

Οι διαμαρτυρίες στη Βαρκελώνη έρχονται έπειτα από παρόμοιες διαδηλώσεις σε τουριστικά κέντρα, όπως η Μάλαγα, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και τα Κανάρια Νησιά.

Η Ισπανία, η δεύτερη πιο επισκέψιμη χώρα μετά τη Γαλλία, δέχθηκε 85 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2023, σημειώνοντας αύξηση 18,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο.

Η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις ήταν η Καταλονία, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Βαρκελώνη, με 18 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από τις Βαλεαρίδες Νήσους (14,4 εκατομμύρια) και τις Κανάριες Νήσους (13,9 εκατομμύρια).

Όχι άλλα τουριστικά διαμερίσματα

Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την απαλλαγή της πόλης από τις περίπου 10.000 άδειες τουριστικών διαμερισμάτων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης εθνικής κρίσης στέγασης, η οποία είναι ιδιαίτερα οξεία σε τουριστικές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη. Θα δώσει προτεραιότητα στην κατοικία έναντι της τουριστικής χρήσης σε μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις της Ευρώπης.

Το σχέδιο αντανακλά μια παγκόσμια τάση των πόλεων που αρχίζουν να καταπολεμούν τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στην τοπική ζωή.

Υπενθυμίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα, έχουν υπάρξει αντίστοιχες ενέργειες, είτε με τη μορφή διαδήλωσης είτε με τη μορφή συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σε παραλίες και αξιοθέατα που «μπουκώνουν» από τουρίστες, στις Βαλεαρίδες Νήσους και στα Κανάρι Νησιά.

Όλα τα μάτια στραμμένα στη Βαρκελώνη: Αυτό που έγινε εκεί, θα γίνει σύντομα και σε μας

* Με πληροφορίες από euronews