Περιεχόμενα
Στις 25 Απριλίου, η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που επέβαλε εισιτήριο εισόδου για την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης της.
Ένα εισιτήριο 5 ευρώ (5,45 δολάρια) ήταν απαραίτητο για τους ημερήσιους τουρίστες που εισέρχονταν στην παλιά πόλη μεταξύ 8:30 π.μ. και 4:00 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα -εκτός από τις 2 Ιουνίου, την εθνική αργία- από τις 25 Απριλίου έως τις 14 Ιουλίου, καλύπτοντας συνολικά 29 ημέρες. Ποια ήταν λοιπόν τα αποτελέσματα;
«Τίποτα δεν άλλαξε, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι καταστροφική», επισημαίνει η Σουζάνα Πολόνι στο international.la-croix, Βενετσιάνα και εκπρόσωπος της Rete Solidale per la Casa, μιας ένωσης που βοηθά τους ντόπιους να βρουν στέγη στη Βενετία.
Η παλαιογράφος περιγράφει μια ανυπόφορη καθημερινότητα: «Οι δρόμοι είναι γεμάτοι, τα μέσα μεταφοράς είναι υπερφορτωμένα, κάθε ταξίδι μοιάζει με ταξίδι ελπίδας και είναι αδύνατο να βρεις στέγη, επειδή όλα τα διαμερίσματα έχουν γίνει Airbnbs. Η πόλη μας έχει γίνει μουσείο, έχει χάσει την ψυχή της».
Ο Ματέο Σέτσι, ξενοδόχος και ιδρυτής της ένωσης πολιτών venessia.com, συμμερίζεται αυτή την άποψη: «Δεν έχει αλλάξει η καθημερινή εισροή, αλλά τώρα όλοι νομίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν για να επισκεφθούν τη Βενετία, σαν να έχει γίνει η πόλη μας λούνα παρκ. Είναι τρομερό για την εικόνα μας και άχρηστο».
Ο 50χρονος επέκρινε επίσης την παραβίαση της ατομικής ελευθερίας των κατοίκων: «Δεν είναι φυσιολογικό να πρέπει να δείχνω τα χαρτιά μου για να αποδείξω ότι ζω εδώ ή να εγγράφω τους φίλους μου εκ των προτέρων για να μπορούν να με επισκέπτονται χωρίς να πληρώνουν. Είναι πολύ περιοριστικό για εμάς».
Βενετία: Αποφυγή της μαύρης λίστας απειλούμενων ειδών της UNESCO
Το πείραμα με το εισιτήριο εισόδου, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια, υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 για να αποφευχθεί να μπει η πόλη στη μαύρη λίστα των απειλούμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία από την πόλη δείχνουν ότι ο φόρος αυτός δεν έχει αποτρέψει σημαντικά τους τουρίστες από το να την επισκεφθούν.
Μεταξύ 25 Απριλίου και 14 Ιουλίου καταγράφηκαν περίπου 3,6 εκατομμύρια κρατήσεις, κατά μέσο όρο 120.000 ανά ημέρα, αριθμός παρόμοιος με τον αριθμό αιχμής των τελευταίων ετών.
Από αυτές τις 3,6 εκατομμύρια ημερήσιες εγγραφές, μόνο 485.062 τουρίστες πλήρωσαν το τέλος, δηλαδή περίπου 16.000 ανά ημέρα, αποφέροντας έσοδα άνω των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ (2,39 εκατ. δολάρια).
Το εισιτήριο δεν ισχύει για τους τουρίστες που διαμένουν εντός του κέντρου της πόλης ή για όσους είναι κάτω των 14 ετών, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους κατοίκους της περιφέρειας Βένετο.
Καμία έκπληξη, σύμφωνα με τη Λάουρα Φρεγκολέν, πολεοδόμο του Πανεπιστημίου Iuav της Βενετίας: «Τα 5 ευρώ δεν αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα και υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις. Δεν έχει νόημα να μην επιβάλλεται χρέωση στους κατοίκους της περιοχής Βένετο, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό μέρος των ημερήσιων επισκεπτών».
Βενετία: Η επίτευξη της ευαισθητοποίησης, σύμφωνα με την πόλη
Σε απάντηση αυτών των επικρίσεων, ο αντιδήμαρχος τουρισμού της Βενετίας, Σιμόνε Βεντουρίνι, υπερασπίστηκε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Σε συνέντευξή του στη La Croix, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, πολλοί τουρίστες μας είπαν ότι θα πλήρωναν ευχαρίστως 5 ευρώ για να συνεισφέρουν στο μέλλον της Βενετίας. Υπό αυτή την έννοια, ο πρωταρχικός μας στόχος να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες σχετικά με τον υπερτουρισμό και την ανάγκη προστασίας της Βενετίας επιτεύχθηκε».
Για τα υπόλοιπα, «μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των αριθμών θα μας επιτρέψει να προσαρμόσουμε καλύτερα αυτό το εργαλείο», συνεχίζει ο Βεντουρίνι, προτείνοντας μια πιθανή αύξηση της τιμής του εισιτηρίου έως και 10 ευρώ (10,9 δολάρια), ανάλογα με τα επίπεδα του πλήθους.
«Η επιβολή υψηλότερων τελών δεν θα λύσει το πρόβλημα- πάντα θα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στην πόλη», αντέτεινε η Φρεγκολέν, η οποία κατήγγειλε επίσης μια μορφή υποκρισίας.
«Για να ρυθμίσουμε πραγματικά τη ροή, πρέπει να θέσουμε ένα όριο πέρα από το οποίο δεν θα πωλούνται πλέον εισιτήρια εισόδου».
Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό, η όλη προσέγγιση χρειάζεται επανεξέταση: «Πρέπει πρώτα να αναπτύξουμε την πόλη και όχι να καταπολεμήσουμε τον τουρισμό. Να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές πολιτικές για να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να παραμείνουν και να προσελκύσουμε νέους. Αλλά αυτό απαιτεί πραγματική πολιτική βούληση.
Ρύθμιση των ενοικιάσεων Airbnb, ενθάρρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων να νοικιάζουν σε κατοίκους αντί για τουρίστες, επαναφορά βασικών υπηρεσιών -σχολείων και γιατρών- στο κέντρο της πόλης και αναζωογόνηση δραστηριοτήτων πέρα από τον τουρισμό.
Πολλές προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά απαιτούν να δούμε τη Βενετία ως πόλη και όχι ως λούνα παρκ» τονίζει.