Ανάμεσα στην Αίγινα και το Αγκίστρι βρίσκεται ένα, άγνωστο στον πολύ κόσμο νησί, η Μετώπη. Πρόκειται για ένα μικρό και εντελώς επίπεδο νησί που περιβάλλεται από γαλαζοπράσινα νερά και έχει σχήμα σπαθιού. Μέσα του, ζει η μυστήρια και μαγευτική λίμνη «ΞΧΞ» με τα πορφυρά νερά.

Η Μετώπη είναι κυρίως προσβάσιμη μέσω σκάφους ή θαλάσσιου ταξί και δεν έχει τίποτα εκτός από παραλίες -με ρηχά νερά και λίγα αλλά επίπεδα βράχια- και το εκκλησάκι του Αγίου Θεόδωρου. Το νησί αποτελεί συχνή στάση για τις θαλάσσιες χελώνες ενώ ακόμη και ο ποιητής Κώστας Βάρναλης έχει αναφερθεί σε αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «τα προπύλαια του Αγκιστρίου».

Βρίσκεται στο Σαρωνικό κόλπο, νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αίγινας και βορειοανατολικά από το ακρωτήρι Άγιος Γεώργιος στο Αγκίστρι. Αποτελεί την κορυφή αυτού που κάποτε αποτελούσε τον ισθμό που συνέδεε την Αίγινα με το Αγκίστρι, που με τα χρόνια υπέστη καθίζηση και χάθηκε.

Αν και λίγοι γνωρίζουν για την ύπαρξή της, έχει «πρωταγωνιστήσει« και σε ταινίες. Τα γεγονότα του «Αιγαίο SOS» του 2018 σε σκηνοθεσία του Πιέρρου Ανδρακάκου, διαδραματίζονται στην Μετώπη. Στην ταινία έχει τον «ρόλο» μίας βραχονησίδας που έχει αναδυθεί μετά από σεισμό ανάμεσα στην Ρόδο και τα παράλια της Τουρκίας και διεκδικείται και από τις δύο πλευρές.

Άλλο αξιοπερίεργο «fact» για το νησί είναι πως η Μετώπη έχει εκατοντάδες ιδιοκτήτες, ο οποίοι δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους λόγω των κτηματικών διαφορών που τους χωρίζουν. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η άγνωστη στο ευρύ κοινό μικροσκοπική, επίπεδη κουκκίδα γης με το σχήμα που θυμίζει έντονα σπαθί, έχει πρωταγωνιστήσει ακόμη και σε ταινία.

Δείτε ακόμη: Θα κολυμπούσες για πάντα εδώ – Το νησί με τη μία παραλία που κάθε του σημείο θυμίζει Καραϊβική

Τι σημαίνουν τα αρχικά ΞΧΞ; Και ποιος τα χάραξε;

Ένα μυστήριο του οποίου λίγοι, ίσως και κανείς, ξέρουν, είναι το ποιος και γιατί χάραξε τα αρχικά «ΞΧΞ». Η πιο πιθανή ερμηνεία είναι ότι κάποιος από τους πολλούς ιδιοκτήτες της χάραξε τα αρχικά αυτά ώστε να εδραιώσει την κυριαρχία του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το μέγεθός τους, καθώς φαίνονται ακόμη και από αρκετά μεγάλο ύψος, όπως φαίνεται και στο drone βίντεο που ακολουθεί.

Όσο για το έντονο πορφυρό χρώμα, το πιο πιθανόν είναι να αποδίδεται σε κάποιο είδος θαλάσσιου πλαγκτόν που ζει στην λίμνη.

Κεντρική φωτογραφία: Shutterstock / haanity

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

«Σεϋχέλλες της Ελλάδας»: Η παραλία της Εύβοιας που αποθεώνεται χωρίς λόγο

Στην Ελλάδα το 3ο καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο σύμφωνα με το Trip Advisor – Όχι δε βρίσκεται στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη

Εδώ δε χρειάζεσαι fuel pass κι αμάξι: 5 νησιά που τα περπατάς απ΄άκρη σ΄άκρη μέσα σε 1.5 ώρα