Aχ, Αλόννησος! Παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Μια Χώρα πανέμορφη. Φαγητό υπέροχο. Πράσινο να βλέπεις και να μην χορταίνεις. Τι άλλο θέλεις από ένα νησί του Αιγαίου; Μόνο να ήταν πιο… κοντά! Για να φτάσεις στο πιο ανατολικό από τα νησιά των Βόρειων Σποράδων με το αυτοκίνητό σου θα πρέπει να ταξιδεύεις σχεδόν 4,5 ώρες από τον Βόλο ή σχεδόν 4 ώρες από τον Άγιο Κωνσταντίνο.
Αυτή η απόσταση και το ταξίδι με το πλοίο είναι το πρώτο που ακούς σαν… αντεπιχείρημα όταν λες στην παρέα ότι σκέφτεσαι την Αλόννησο. Μα, δεν βαριέσαι για τόσες ώρες ταξίδι; Λες και στις πολυδιαφημισμένες Κυκλάδες πηγαίνεις γρηγορότερα… Για όσους το’ χουν κάνει το ταξίδι, βέβαια, η απόσταση είναι και ευλογία. Όσο το νησί είναι απ’ αυτά που χαρακτηρίζουμε υποτιμημένα, τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς που το απολαμβάνουν.
Αν έχεις τσεκάρει την Αλόννησο για πιθανό προορισμό, αλλά σκέφτεσαι και την ταλαιπωρία μέχρι να φτάσεις εκεί (αν είσαι π.χ. από την Αθήνα θα πρέπει να μεταβείς οδικώς μέχρι και τον Άγιο Κωνσταντίνο κι αν είσαι από Θεσσαλονίκη θα πρέπει να υπολογίσεις και το ταξίδι μέχρι το Βόλο), σου δίνουμε πέντε λόγους για να το αποφασίσεις. Και να τους πεις και στην παρέα σου.
Οι τιμές
Βασικό, σημαντικό και… μη εξαιρετέο. Όταν χρειάζεσαι έναν μισθό για να πας και να γυρίσεις με το αυτοκίνητό σου σ’ ένα νησί των Κυκλάδων και άλλους δύο για να μείνεις και να φας μία εβδομάδα, σίγουρα το πορτοφόλι παίζει σημαντικό ρόλο. Για τη διαμονή σου στην Αλόννησο θα βρεις πολλές επιλογές από ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών κυρίως στο Πατητήρι και στη Χώρα, αλλά και σε άλλα μέρη του νησιού όπως η Βότση και ο Ρουσούμ Γυαλός.
Και στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια οι τιμές είναι αυτό που λέμε «ΟΚ». Και κάτι παραπάνω από αυτό, κάποιες φορές. Γενικά, νομίζεις ότι οι επιχειρηματίες στο νησί έχουν μείνει κάτι χρόνια πίσω, πριν ξεκινήσεις η τρέλα. Και γι’ αυτό μόνο θέλεις να τους στηρίξεις.
Η Χώρα
Αναμφίβολα ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς της Ελλάδας. Και καθόλου διαφημισμένος, κακώς, όπως και όλο το νησί. Βρίσκεται κτισμένη από τα μεσαιωνικά χρόνια σε ένα προνομιακό λόφο. Μπορείς απλά να περιηγηθείς στα στενά της και μέσα στο κάστρο, να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική, τις εκκλησίες, και αν κουραστείς να σταματήσεις σ’ ένα από τα πετρόκτιστα παγκάκια για να θαυμάσεις τη θέα στο Αιγαίο. Στην είσοδο του οικισμού θα δεις τα επίσης πετρόκτιστα αλώνια και τον ανεμόμυλο. Η Χώρα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω με τα λιθόστρωτα καλντερίμια της και τα ασβεστωμένα σπίτια της.
Οι παραλίες
Εντάξει, ελληνικό νησί χωρίς τοπ παραλίες δεν υπάρχει, αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αβαντάζ: Δεν χρειάζεται να κάνεις του κόσμου τα χιλιόμετρα για να ρίξεις μια βουτιά σε καθεμιά τους. Σχεδόν όλες οι παραλίες στην Αλόννησο είναι με βότσαλο, εκτός από τη παραλία Χρυσή Μηλιά. Μερικές από αυτές που δεν πρέπει να χάσεις είναι τα Γυάλια, το Κοκκινόκαστρο, η Μηλιά και ο Λεφτός Γυαλός, όλες πανέμορφες και με εύκολη πρόσβαση. Η Χρυσή Μηλιά είναι με άμμο και ρηχή, προφανώς ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Ακόμα και ο δρόμος που θα κάνεις για τις παραλίες είναι ευχάριστος, με πράσινο και σκιά σε πολλά σημεία, καμία σχέση με τις ξερές Κυκλάδες.
Ο βυθός γύρω από το νησί
Αν θέλεις μια πιο βαθιά εξερεύνηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια κατάδυση στο πλούσιο βυθό της Αλοννήσου. Τα βαθιά κρυστάλλινα νερά που σφύζουν από θαλάσσια ζωή μεταξύ αυτών 300 είδη ψαριών, δελφινιών και κοραλλιών όπως το ροζ κοράλλι κάνουν την Αλόννησο ένα ιδανικό προορισμό για καταδύσεις. Το υποβρύχιο μουσείο στην Περιστέρα κάνει την Αλόννησο έναν από τους κυριότερους προορισμούς για καταδύσεις.
Θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας και στο βυθό του θα δείτε ένα εμπορικό πλοίο του 425π.Χ. με χιλιάδες αμφορείς κρασιού. Γενικά στην περιοχή έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα 8 αρχαία και μεσαιωνικά ναυάγια και πάνω από 30 σύγχρονα. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις έστω μάσκα και αναπνευστήρα και να μην… πέσεις πάνω σ’ ένα στην εξερεύνησή σου.
Το Πειρατικό Μουσείο
Αισθανόμαστε άβολα ως Έλληνες και δεν το τονίζουμε συχνά, όμως το Αιγαίο ήταν για αιώνες μια από τις πιο «βολικές» θάλασσες για πειρατική δραστηριότητα και ρεσάλτα. Στην Αλόννησο θα βρεις, λοιπόν, το μόνο «Πειρατικό-Ιστορικό Μουσείο» που υπάρχει στην Ελλάδα. Είναι ιδιωτικό, ιδρύθηκε το 2000 από τον Κώστα και την Άντζελα Μαυρίκη, και μόνο μικρό δεν το λες. Εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους (!), καθένας με διαφορετική θεματολογία και χρονική περίοδο.
Η Αλόννησος αποτέλεσε επί αιώνες εξαιρετικό ορμητήριο για πειρατές. Το 1538 ο γνωστός κουρσάρος της Μεσογείου και μετέπειτα Τούρκος ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατάστρεψε κάθε χωριό και οικισμό με αποτέλεσμα για 100 σχεδόν χρόνια το νησί να μείνει ακατοίκητο. Η πειρατεία συνεχίστηκε και μετά την Επανάσταση του 1821 και η περιοχή ονομάστηκε Κλεπτοφωλέαι ή Δαιμονονήσοι.