Βλέπουμε κάθε χρόνο να συζητούν στην τηλεόραση, στις τηλεοπτικές εκπομπές, για τα νούμερα τηλεθέασης και να κρίνονται προγράμματα από αυτό και μόνο. Κι εμείς έχουμε παρασυρθεί σε αυτή την ανουσιότητα. Μετά από τόσα χρόνια Netflix, αλλά κυρίως Ertflix, θα έπρεπε να έχουν καταλάβει όλοι στην τηλεόραση ότι τα ποσοστά τηλεθέασης είναι μόνο για να τα λένε μεταξύ τους και να χαίρονται ή να πουλάνε μούρη ο ένας στον άλλον.

Πραγματικά, δεν πρέπει να ασχολείται κανείς εκτός τηλεόρασης με την τηλεθέαση. Όχι μόνο γιατί δεν έχει καν κάποιο ενδιαφέρον, μα και γιατί το παιχνίδι παίζεται όλο και πιο έντονα στις ψηφιακές πλατφόρμες. Και με εξαίρεση τον ANT1 που το πάλεψε πολύ με το ANT1+, δεν έχουμε δει τα κανάλια να δίνουν βάση στις πλατφόρμες τους, παρόλο που έχουν το περιεχόμενό τους εκεί. Θα έπρεπε τα εκεί νούμερα να παίρνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μάλλον η ταφόπλακα της τηλεθέασης και της Nielsen σε τηλεοπτικό επίπεδο. Θέλουμε να ελπίζουμε. Όλα αφορούν τις streaming θεάσεις, πολύς κόσμος βλέπει τα αγωνίσματα στο Ertflix, ενώ Ertflix επέλεξαν πάρα πολλοί και στο Euro 2024, αλλά και πέρσι στο Μουντιάλ.

Ένας αριθμός εξηγεί γιατί στην τηλεόραση υπάρχει ακόμα κοντόφθαλμη αντίληψη και επιμένουν να συντηρούν το οχυρό τους, για να τσακώνονται μεταξύ τους μέσα από αυτό για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Έχουν αργήσει να πιάσουν τη νέα γενιά στα κανάλια, ιδίως σε επίπεδο μάρκετινγκ κι είναι παράδοξο που το κατάφερε αυτό το Ertflix.

16.604.400 ήταν οι θεάσεις όλο τον Ιούλιο στο Ertflix, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην 4ετή διαδρομή της πλατφόρμας και κοντά μισό εκατομμύριο πιο πάνω σε σχέση με τον Ιούλιο. Προφανώς, τα αθλητικά γεγονότα ευνόησαν ως προς αυτό το κομμάτι, με αποτέλεσμα να σημειώνονται 536.000 θεάσεις ημερησίως κατά μέσο όρο. Μάλιστα, ένα ποσοστό πάνω από 48% αφορά σε live προβολή, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί προτίμησαν το Ertflix από τα αναλογικά κανάλια της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά στην πεντάδα με τα περισσότερα views σε live steaming θεάσεις, τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι αναμετρήσεις στο μπάσκετ μεταξύ της Εθνικής μας Ομάδας Μπάσκετ με τα αντίστοιχα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Ισπανίας (ξεπέρασε τις 500.000 θεάσεις) και του Καναδά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακολουθούν ο τελικός του EURO 2024, ο τελικός του Προολυμπιακού Τουρνουά Μπάσκετ και ο Α’ προημιτελικός του EURO 2024.

Αντίθετα, οι επισκέπτες της ετεροχρονισμένης θέασης (on demand) επιλέγουν, κυρίως, τις σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ, αλλά και ξένες σειρές. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται «Η παραλία» και ακολουθούν η «Ηλέκτρα», «Τα καλύτερά μας χρόνια», το «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» και «Η τούρτα της μαμάς». Στο ξένο πρόγραμμα, οι επισκέπτες του ERTFLIX επέλεξαν την αστυνομική σειρά «Broadchurch», την ανατρεπτική σειρά «Better Call Saul», τις αστυνομικές σειρές «Η τέχνη του εγκλήματος» και «Η μικρή τυμπανίστρια» και τη σειρά κατασκοπίας «Η ώρα».

* Τα στοιχεία είναι από το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ