Πιο «κινηματογραφική» από ποτέ υπόσχεται το Black Mirror ότι θα είναι η 6η σεζόν του, σαν μία ταινία το καθένα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μεγαλύτερη διάρκεια; Περισσότερα ειδικά εφέ; πιο προσεγμένες παραγωγές; Όποια και να είναι η ερμηνεία των παραγωγών, θα είναι δύσκολο να ξεπεράσουν την δυσοίωνη πραγματικότητα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά από πότε που έριξε την αυλαία της η 5η σεζόν.

Τρία χρόνια πέρασαν από το τελευταίο επεισόδιο της σειράς του Netflix.

Με αφορμή την ανακοίνωση της 6η σεζόν, θυμηθήκαμε 4 στιγμές που η πραγματικότητα -διεθνής και ελληνική- ήταν πιο δυσοίωνη και από επεισόδιο του Black Mirror.

Κουραστήκαμε να ζούμε το ένα ιστορικό γεγονός μετά το άλλο.

Πανδημία κορωνοϊού

Μπορεί να το έχουμε συνηθίσει αλλά ας συγκεντρωθούμε μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε ζήσει και τι συνεχίζουμε να ζούμε. Μία πανδημία θανατηφόρου ιού βασανίζει την ανθρωπότητα από το 2019 και έχει αλλάξει τα πάντα γύρω μας. Να κυκλοφορούμε με μόνιμό μας αξεσουάρ τις μάσκες προστασίας, να μην βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού, να βλέπουμε δικούς μας ανθρώπους να βγαίνουν θετικοί και να χάνονται, να μην μπορούμε να μετακινηθούμε σε άλλα μέρη και να επιτρέπεται να υπάρχουμε δημόσια μόνο μερικές ώρες της ημέρας.

Εάν κάποιος μας το περιέγραφε όλο αυτό λίγα μόνο χρόνια πριν, δεν θα τον πιστεύαμε. Η επιστήμη θα έκανε κάτι. Οι ηγέτες θα έβρισκαν κάποια αποτελεσματική λύση. Οι γιατροί θα συμφωνούσαν. Το εμβόλιο θα τα τέλειωνε όλα.

Τέλος, το παράδειγμα της Σανγκάης -τα σκηνικά που συμβαίνουν στην πόλη ξεπερνούν κάθε φαντασία- επιβεβαιώνει ότι δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» ακόμη με τον Covid-19.

Εκτόξευση της βενζίνης

Ξανά βλέποντας την ταινία του 2007 «Ζωντανός Θρύλος», συνειδητοποιεί κανείς ότι η τιμή της βενζίνης το 2022 έχει ξεπεράσει ακόμη και αυτή στα δυστοπικά σκηνικά της ταινίας με πρωταγωνιστή του Will Smith. Στην ταινία αυτή, ο πρωταγωνιστής βρίσκεται σε μία κατεστραμμένη γη μετά το πέρασμα μιας θανατηφόρας ασθένειας. Όταν περνάει από ένα παλιό πρατήριο βενζίνης, που δεν λειτουργεί πια βλέπουμε την «υψηλή» τιμή της βενζίνης που καταδεικνύει πόσο δυσοίωνες ήταν οι τελευταίες μέρες της ανθρωπότητας στην γη. Οι «υπερβολικές» για την εποχή τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που πληρώνουμε σήμερα οι οδηγοί για να χρησιμοποιήσουμε τα οχήματά μας.

Το χειρότερο; Οι ειδικοί προμηνύουν ότι δεν θα δούμε σύντομα μείωση στην τιμή της βενζίνης, ενώ αντιθέτως προβλέπονται και νέες αυξήσεις.

Θυμάστε κάποτε που το λίτρο της βενζίνης κόστιζε περί στα 0,60 λεπτά;

Πόλεμος στην Ουκρανία

Όλοι οι πόλεμοι του 21ου αιώνα είναι μαύρες σελίδες για την σύγχρονη ιστορία. Ήταν που ήταν οι πολεμικές εκστρατείες που λαμβάνουν ακόμη χώρα σε μέση ανατολή αδιανόητες, ήρθε μία νέα απειλή πολέμου στο «κατώφλι» μας, στην Ευρώπη. Άνθρωποι σαν και εμάς, παλεύουν σήμερα σώμα με σώμα με Ρώσους στρατιώτες για να υπερασπιστούν την ζωή και τα σπίτια τους. Κρύβονται από τα τανκς. Γίνονται πρόσφυγες. Κρύβονται σε καταφύγια. Μερικούς μόνο μήνες πριν, είχαν μία εντελώς φυσιολογική καθημερινότητα, όπως εμείς.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πολεμικών συρράξεων στην Ουκρανία, λίγοι μιλούν ακόμη για όσα συμβαίνουν μερικές μόνο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας. Μάλλον το συνηθίσαμε και αυτό.

Πληθωρισμός

Στις αρχές του 2000, αισθανόμασταν όλοι πως μπαίνουμε σε μία νέα τεχνολογικά προηγμένη εποχή για το ανθρώπινο είδος. Αλήθεια ήταν, δεν περίμενε κανείς όμως ότι η εξέλιξη αυτή δεν εξυπακούεται και την ευημερία του ανθρώπινου είδους. Αντιθέτως, οι άνθρωποι σε όλο σχεδόν τον πλανήτη βιώνουν τις επιπτώσεις της έκρηξης του πληθωρισμού, ο οποίος είχε κάνει την άνοδό του πριν ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος πυροδότησε την επισιτιστική κρίση.

Κεντρική φωτογραφία: imdb.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Netflix: «Αν δεν σας αρέσει το περιεχόμενο, μπορείτε να αποχωρήσετε»

Oussekine: Η δολοφονία από δύο αστυνομικούς που συγκλόνισε την Γαλλία

Game of Thrones: Κασκαντέρ μηνύει την παραγωγή για τραυματισμό στο Battle of Winterfell