Δεν είναι πως δεν έχουμε παρακολουθήσει σειρές και ταινίες, στο παρελθόν, με την υπόθεση τους να σχετίζεται με την αεροπειρατεία, αλλά η πρόσφατη άφιξη στο Apple Tv+, ονόματι Hijack, ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά. Ένα θρίλερ περιορισμένο σε έναν χώρο αεροπλάνου, που όμως πηγαίνει την ανδρεναλίνη στα ύψη, σαν να βλέπεις μια σειρά δράσης. Αν και το Hijack έχει μπόλικη.

Το Hijack είναι ένα θρίλερ που -μέχρι στιγμής- έχει όλα τα φόντα για να κάνει επιτυχία στην streaming πλατφόρμα. Και λέμε μέχρι στιγμής, μιας και έχουν γίνει διαθέσιμα μόλις τρία επεισόδια, από τα επτά συνολικά. Το Apple Tv+ επιβεβαιώνει, πάντως, ξανά, πως δεν θέλει πλούσιο περιεχόμενο, αλλά εκλεκτό. Δεν θέλει να γίνει Netflix, με λίγα λόγια. 

Το Hijack είναι αυτή η σειρά που δεν σε αφήνει να ασχοληθείς με τίποτε άλλο όσο την βλέπεις, έχει ενδιαφέρον και διάχυτη αγωνία, όπως πρέπει να υπάρχει άλλωστε σε κάθε σειρά αεροπειρατείας. Είναι δημιούργημα των Τζορτζ Κέι και Τζιμ Φιλντ Σμιθ και για το αποτέλεσμα στην οθόνη μας, χρειάστηκαν 120 ημέρες γυρισμάτων, ειδικά για τις σκηνές δράσης στο αεροπλάνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το Ted Lasso, είναι η δεύτερη φορά που μπαίνουμε στο τρυπάκι να περιμένουμε κάθε εβδομάδα από ένα επεισόδιο, ενώ έχουμε συνηθίσει στο binge-watching, χωρίς αυτό απαραίτητα να μας χαλάει κιόλας.

Hijack σειρά

Η υπόθεση του Hijack

Η πτήση KA29 της Kingdom Airlines απογειώνεται από το Ντουμπάι με τελικό προορισμό το λονδρέζικο «Χίθροου». Επτά ώρες απόσταση συνολικά. Ανυποψίαστοι πολίτες που επιβιβάζονται, με όλα τα φώτα όμως να είναι στραμμένα στον Σαμ Νέλσον, τον οποίο υποδύεται ο φοβερός Ίντρις Έλμπα. Ο Σαμ μπαίνει στο αεροπλάνο με σκοπό να επιστρέψει στην οικογένειά του και να διεκδικήσει ξανά την πρώην σύζυγό του.

Τα πράγματα στο Hijack εξελίσσονται γρήγορα, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Η αεροπειρατεία δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για τους ενορχηστρωτές, με αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο νωρίτερα από την ώρα που είχαν ορίσει. Κι αυτό γιατί μία σφαίρα εντοπίζεται στην τουαλέτα του αεροπλάνου από μία επιβάτρια, φέρνοντας αναμενόμενη αναστάτωση.

Ο Σαμ Νέλσον, ένας ικανός εμπορικός διαπραγματευτής, γίνεται μπροστάρης των 200 επιβατών. Τολμά να μιλήσει με τους αεροπειρατές και να τους οδηγήσει εκεί που θέλει. Οι πέντε τύποι που απειλούν με όπλα και φωνές, δείχνουν συχνά πυκνά πως κρύβουν εξίσου έναν φόβο μέσα τους, μη τυχόν και στραβώσει η κατάσταση, και πάνω σε αυτή την αδυναμία πατά ο Νέλσον. 

Hijack Apple Tv

Έχουν επτά ώρες όλοι τους για να πετύχουν τον σκοπό τους στο Hijack. Οι μεν αεροπειρατές τον δικό τους και οι δε επιβάτες να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από την αρχή, ούτως ώστε να βλέπουμε μία ώρα από τις επτά ώρες ταξιδιού, σε επτά επεισόδια. 

Γινόμαστε μάρτυρες μιας αεροπειρατείας, που είναι σαν να τη βιώνουμε κι εμείς. Κι αυτό είναι το ωραίο με το Hijack. Δεν έχει αναδρομές η ιστορία, και η πλοκή της εκτυλίσσεται στο αεροπλάνο, στο πιλοτήριο και στο έδαφος. Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά με την πτήση, η περίεργη δολοφονία δύο ανθρώπων του αεροδρομίου στο Ντουμπάϊ, η επικοινωνία του πιλότου με χώρες που αντιδρούν διαφορετικά στην αεροπορική κρίση, όλα έχουν μια υπέροχη δράση.

Το Hijack σε πετάει σε ασφαλή νερά. Καταλαβαίνεις από νωρίς πως δεν είναι μια πατάτα. Σου ανεβάζει την ανδρεναλίνη στα ύψη, στην καταλαγιάζει, μέχρι να στην εξυψώσει ξανά.

Όσο για τον Ίντρις Έλμπα είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής του Hijack. Κουβαλάει τη σειρά στις πλάτες του, χωρίς όμως να επισκιάζει με αρνητικό τρόπο τους υπόλοιπους. 

Αναμφίβολα είναι το Hijack η σειρά που πρέπει να ξεκινήσεις το καλοκαίρι. Υπάρχουν ήδη κάποιοι ψίθυροι για δεύτερη σεζόν, ωστόσο τίποτα ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένο. Αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φινάλε.

Το trailer του Hijack: