Ο άνδρας στο επίκεντρο της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix, «The Most Hated Man On The Internet», επέστρεψε στο Twitter, μετά από μια αισθητή απουσία από τα social. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν τον Hunter Moore μια τόσο αμφιλεγόμενη φιγούρα. Το όνομα του από μόνο του μπορεί να μην σας λέει τίποτα, όμως θα έχετε ακούσει για το isanyoneup.com.
Ήταν το πρόσωπο πίσω από την ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου, που βασιζόταν κυρίως στο revenge porn, που έκανε θραύση στο διαδίκτυο πριν από περίπου μια δεκαετία. Ήταν ένα αποθετήριο γυμνών φωτογραφιών κυρίως γυναικών – υπήρχαν ακόμα και μετεγχειρητικές ιατρικές φωτογραφίες στήθους ή γυναίκες αιμόφυρτες – αν και στοχοποιήθηκαν και άντρες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν μαζί με μια εικόνα του λογαριασμού τους στο Facebook.
Ο Moore έστησε το διαβόητο site το 2010 και γρήγορα έγινε ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον πλανήτη. Όταν οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή μαζί του για να τους ζητήσουν να αφαιρέσουν τις φωτογραφίες τους, συνήθως τους κορόιδευε και τους έλεγε ότι ήταν ένα πολύτιμο μάθημα για τους κινδύνους του sexting.
Επίσης, ανέβαζε τακτικά στο Twitter, παρακινούμενος από τους πολλούς θαυμαστές του, που τον αποκαλούσαν «οικογένεια». Έτσι τρεφόταν το «εγώ» του και παρακινούσε τον κόσμο να στείλει περισσότερες φωτογραφίες. Η ιστοσελίδα μετρούσε σχεδόν 300.000 επισκέψεις καθημερινά και τα έσοδα από διαφημίσεις έφταναν τα 20.000 δολάρια. Το περιεχόμενο περνούσε από έλεγχο από άτομα της ομάδας του, ώστε τα άτομα που προβάλλονταν να ήταν άνω των 18 ετών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Tα θύματά του είχαν χακαριστεί, αντλώντας αρχεία από τους προσωπικούς τους υπολογιστές ή από αυτά που είχαν μοιραστεί με πρώην φίλους ή φίλες τους. To BBC News και το Rolling Stone τον αποκάλεσαν «τον πιο μισητό άνθρωπο στο Διαδίκτυο», λόγω της καυχησιολογία του.
Τελικά αντιμετώπισε πολλές μηνύσεις και ξεκίνησε έρευνα του FBI. Επίσης μαχαιρώθηκε στον ώμο με στυλό από μια γυναίκα που είχε παρουσιαστεί στον ιστότοπο. Ο Moore έζησε με τη γιαγιά του για ένα χρονικό διάστημα ενώ φοβόταν ότι θα τον δολοφονούσαν στον ύπνο του λόγω συνεχών απειλών για θάνατο.
Η Charlotte Laws , μητέρα ενός από τα θύματα στον ιστότοπο, ήταν αυτή που έβαλε τέλος στον εφιάλτη των θυμάτων του. Η κόρη της είχε φωτογραφηθεί topless και η φωτογραφία έπεσε στα χέρια του Moore. Η αστυνομία χειροτέρεψε την κατάσταση, όταν μετά την καταγγελία είπε στην οικογένεια ότι ήταν λάθος της κοπέλας. Η μητέρα της αποφάσισε να τον εντοπίσει και διεξήγαγε μια διετή έρευνα όπου συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερα από 40 θύματα και τα έδωσε στο FBI. Το κενό στο νόμο για το διαδίκτυο τότε ήταν αυτό του έδινε εν μέρει «ασυλία». Ωστόσο, η εμπλοκή των hackers βοήθησαν στο να συλληφθεί και να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Μέχρι και τις 19 Απριλίου του 2012, όταν έκλεισε το site, χρήστες μπορούσαν να ανεβάζουν καθημερινά υπό το πέπλο της ανωνυμίας πορνογραφικό υλικό. Το «λουκέτο» στην παράνομη δραστηριότητά του μπήκε όταν εξαπατήθηκε για να τον πουλήσει σε μια φιλανθρωπική οργάνωση κατά του εκφοβισμού.
A lot of you has been asking why didn’t I tell my side of the story on Netflix documentary, well at first we all had agreed about the terms and all but at the end they wouldn’t let me tell my side of the story, basically I had to say what they wanted me to say, so I back off.
— Hunter Moore (@_iamhuntermoore) August 3, 2022
Το τέλος του Moore και το comeback του στο Twitter
Το 2013, ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Bullyville, James McGibney, κέρδισε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης 250.000 δολαρίων, αφού ο Moore τον αποκάλεσε «παιδόφιλο» και απείλησε ότι θα βιάσει τη γυναίκα του. Στις 23 Ιανουαρίου 2014, οδηγήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια μετά τη σύλληψή του από το FBI με την κατηγορία της συνωμοσίας , της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε έναν προστατευμένο υπολογιστή και της κλοπής ταυτότητας. Πολλά από αυτά τα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν γυμνές εικόνες ανθρώπων παρά τη θέλησή τους.
Αφέθηκε ελεύθερος δύο ημέρες αργότερα από τη φυλακή της κομητείας του Σακραμέντο με εγγύηση 100.000 δολαρίων . Δεν του επετράπη να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και έπρεπε από το νόμο να διαλύσει τα αρχεία που είχε στην κατοχή του για το Is Anyone Up; βάση δεδομένων, ενώ το FBI τον παρακολουθούσε.
Ο λογαριασμός του Moore στο Twitter καταργήθηκε και το 2015 ομολόγησε την ενοχή του για κλοπή ταυτότητας και συνέργεια στη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε υπολογιστή και καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόλις δυόμισι ετών, 20 ώρες κοινωνικής προσφοράς και του επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 δολαρίων. O δικαστής του απαγόρευσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Moore βγήκε το 2017 και ενώ εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος από το Facebook, τώρα επέστρεψε στο Twitter, χρησιμοποιώντας έναν νέο λογαριασμό. Οι περισσότεροι έμειναν έκπληκτοι από την επιστροφή του, με πολλούς να ζητούν την οριστική διαγραφή του από την πλατφόρμα. Ο Moore επρόκειτο να συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ, αλλά αποχώρησε, ισχυριζόμενος ότι δεν του επέτρεπαν να πει «την πλευρά του» της ιστορίας.
Σε μια ανάρτηση στο Twitter, είπε: «Υπάρχουν πάντα δύο όψεις των ιστοριών, το 60 τοις εκατό αυτού του ντοκιμαντέρ του Netflix ήταν μ@λ@κιες, δεν θέλουν ποτέ να πεις ή να ακούσεις την αλήθεια». Ο 36χρονος είπε επίσης σε συνέντευξή του ότι «μεγάλωσε» και «άλλαξε» από τότε που ξεκίνησε να την δράση του, ωστόσο παραδέχτηκε ότι ήταν ένα «20χρονο παιδί που περνούσε καλά τη ζωή του». Ισχυρίζεται ότι η οργή οφείλεται στην τρέχουσα «υπερευαίσθητη εποχή της αφύπνισης».
Έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο «Is Anyone Up? The Story Behind Revenge Porn», ενώ δεν μιλάει για το παρελθόν του. «Θέλω να ζήσω μια ήρεμη ζωή τώρα. Έχει περάσει μια δεκαετία από όταν έγινε ό,τι έγινε. Κάποιοι με αγαπάτε. Οι περισσότεροι με μισείτε. Αν θέλετε να απολογηθώ, θα σας πω ότι δεν το κάνω γιατί δεν χρωστώ τίποτα σε κανέναν. Εξέτισα την ποινή μου».
https://www.youtube.com/watch?v=ySFpxEdKxMw
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr: