Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα με γοητεύουν παραγωγές που στηρίζονται σε αληθινές ιστορίες, πόσω μάλλον όταν αυτές βγαίνουν στο φως από ένα άρθρο δημοσιογράφου. Από σήμερα, λοιπόν, είναι διαθέσιμη στο Netflix η πολυαναμενόμενη σειρά, Inventing Anna, η οποία ξετυλίγει το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης της Anna Sorokin, κατά κόσμον Anna Delvey, που κατάφερε να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από την αφρόκρεμα της Νέας Υόρκης.

Η μόλις 29 ετών, με καταγωγή από τη Ρωσία, ξεγέλασε πλούσιους και έμπειρους ανθρώπους της ελίτ κοινωνίας, παριστάνοντας μια πλούσια Γερμανίδα κληρονόμο, αποσπώντας τους 275.000 δολάρια σε διάστημα δέκα μηνών. Με ύφος μπλαζέ και γλώσσα που έπειθε τους πάντες, παρουσίαζε τον εαυτό της έχοντας υψηλό γούστο στις τέχνες και την ραπτική και φορώντας πάντα πανάκριβα ρούχα που της έδιναν πρεστίζ.

Σημειώνεται πως την Anna Delvey, υποδύεται η Julia Garner του Ozark, η οποία έχει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, που εξίσου φέρνει εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο.

Ο απατεώνας του Tinder: Όταν το παραμύθι καταλήγει σε έναν ζωντανό εφιάλτη

Η ιστορία της Anna Delvey

Τον Οκτώβριο του 2019, η Anna Delvey συνελήφθη με βαριές κατηγορίες εις βάρος της για κλοπές και απάτη. Αρκετά σνομπ και ταυτόχρονα πολύ μυστηριώδης, η Anna κέρδιζε τις καρδιές όλων. Η ίδια αναζητούσε στο πρόσωπό τους, επενδυτές υψηλών προδιαγραφών για μια πριβέ λέσχη που θα συγκέντρωνε τους ανθρώπους της τέχνης, ονόματι Ίδρυμα Anna Delvey.

Κατάφερε να πείσει επιχειρηματίες, όπως τον Santiago Calatrava, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους και να συμμετάσχουν σε αυτό που οραματιζόταν. Την ώρα βέβαια που εκείνη περίμενε την έγκριση του δανείου των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να βάλει μπρος το εγχείρημά της, ζούσε ζωή χαρισάμενη στις πλάτες και τα χρήματα άλλων.

Στο Instagram ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, με ταξίδια, πάρτι, γκουρμέ δείπνα και πανάκριβες σουίτες. Ζωή αρκετά αξιοζήλευτη. Κυριολεκτικά, ήταν διάσημη στα social media, εξού και έπεσε σαν βόμβα εν αιθρία όταν βγήκε η είδηση στην επιφάνεια πως δεν ήταν τίποτα παραπάνω, από μια απατεώνισα.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός πως πριν τη σύλληψη της είχε 55 χιλιάδες followers, ενώ μετά, αυτός ο αριθμός τριπλασιάστηκε.

Inventing Anna

H Julia Garner ως Anna Delvey στη σειρά του Netflix

Το άρθρο στο New York Magazine

Η κομπίνα που έστησε η Delvey καταγράφηκε σε άρθρο του περιοδικού New York, από την δημοσιογράφο Jessica Pressler, που στη σειρά υποδύεται η Anna Chlumsky, την οποία καθ’όλη τη διάρκεια της σειράς, σκεφτόμουν πόσο μεγάλωσε. Σαν χθες τη θυμάμαι στην ταινία «My Girl». H ίδια υποδύεται την Vivian Kent, η οποία κυνηγάει αυτό το θέμα με νύχια και με δόντια.

Η ιστορία της Anna Delvey είναι για εκείνη η πόρτα σε μια καριέρα, που πολύ γρήγορα έπεσε στα τάρταρα από ένα παλιό δημοσιογραφικό σκάνδαλο. Έχασε μέχρι και πρόταση από το Bloomberg, το οποίο την απέσυρε μετά τον χαμό που δημιουργήθηκε. Η Kent, τα βάζει με την αρχισυνταξία του περιοδικού, προσπερνά το γεγονός ότι είναι έγκυος και κυνηγάει τα μεγαθήρια για να αποκαλύψει όλο το story της Delvey.

Επί της ουσίας, αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι πως ναι μεν η ιστορία επικεντρώνεται στο να καταγραφούν τα κίνητρα της Delvey για τις απάτες της, αλλά ταυτόχρονα, βλέπουμε πως υπάρχουν κοινά μεταξύ της ίδιας και της δημοσιογράφου. Και οι δύο θέλουν να πετύχουν και να γνωρίσουν την αναγνώριση. Η κάθε μία με τον τρόπο της.

Η Anna Delvey ακόμα και στο κελί της φυλακής, σκέφτεται πώς θα παραμείνει διάσημη. Η Vivian Kent θέλει να πάρει πίσω τον χαμένο χρόνο στην καριέρα της και να κλείσει στόματα.

Inventing Anna

Η αποφυλάκιση της Anna Delvey

Αφού εξέτισε σχεδόν δύο χρόνια σε φυλακή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Delvey αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και επέστρεψε γρήγορα στο Instagram για να ενημερώσει τους ακολούθους της ότι η φυλακή είναι τόσο εξουθενωτική που δεν φαντάζεται κανείς.

Η χρήση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη φυλάκισή της την οδήγησε στην κράτηση της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021, με τις αρχές επιβολής του νόμου να ισχυρίζονται ότι η ανάρτησή της στο Instagram έδειχνε έλλειψη τύψεων για τα εγκλήματά της. Εκείνη την εποχή, αντιμετώπιζε την απειλή της απέλασης.

Η σειρά περιλαμβάνει 9 επεισόδια διάρκειας μίας ώρας, είναι ξεκάθαρα για binge-watching, αφού σε κολλάει στην οθόνη από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, έχει ένα μεγάλο cast από γνωστά ονόματα ηθοποιών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το ότι σπουδαία Shonda Rhimes βρίσκεται στην παραγωγή. Και όπου Shonda Rhimes σημαίνει λαμπερά πρόσωπα και ρούχα, ίντριγκα και πολλή δόση αγωνίας.

Είναι πολλά εκείνα που παρουσιάζονται στο Inventing Anna, οπότε τη συστήνω ανεπιφύλακτα για το Σαββατοκύριακο.