Συνδυάζοντας συνεντεύξεις ειδικών με συναρπαστικές αναπαραστάσεις, το ντοκιμαντέρ Alexander: The Making of a God (Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού) εξερευνά τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από την κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Στην επίκεντρο του ντοκιμαντέρ του Netflix το οποίο περιλαμβάνει 6 επεισόδια – και είναι όλα διαθέσιμα για binge-watch που διαρκούν από 30 έως και 44 λεπτά – είναι η σχέση του σπουδαίου στρατηλάτη με τον Ηφαιστίωνα – έναν ισχυρό στρατηγό του στρατού του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος φέρεται να ήταν ακόμα και εραστής του Μακεδόνα βασιλιά.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αν ο Ηφαιστίωνας και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν πράγματι εραστές και όχι απλώς στενοί φίλοι, είναι ένα ερώτημα που έχει συζητηθεί έντονα.
Ήταν πράγματι εραστές ο Μέγας Αλέξανδρος κι ο Ηφαιστίωνας;
«Ο Ηφαιστίωνας δεν ήταν απλώς ένας αγαπημένος σύντροφος, αλλά ίσως ο μεγαλύτερος έρωτάς του», λέει η Δρ Salima Ikram, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς «Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θεού» στο Netflix.
Με τίτλο «The Boy King», το επεισόδιο εξηγεί πώς ο Μέγας Αλέξανδρος ανέβηκε στην εξουσία στη Μακεδονία. Μέσα από δραματικές αναπαραστάσεις, απεικονίζει τον ίδιο και τον Ηφαιστίωνα ως ρομαντικούς εραστές αλλά και στενούς φίλους που συνεργάστηκαν σε επαγγελματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Είναι σχετικό να σημειωθεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ., εποχή κατά την οποία – όπως σημειώνει η σειρά του Netflix – οι ομόφυλες σχέσεις μεταξύ ανδρών ήταν συνηθισμένες.
Ακόμα, ένας άλλος σύγχρονος ιστορικός που έχει εκφράσει την άποψη ότι ο Ηφαιστίωνας και ο Αλέξανδρος ήταν κάτι περισσότερο από απλοί φίλοι, είναι ο Robin Lane Fox. Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας της Βρετανίας, υπηρέτησε ως ιστορικός σύμβουλος του Oliver Stone στην ταινία «Αλέξανδρος» του 2004 με τον Colin Farrell στον ομώνυμο ρόλο και τον Jared Leto στον ρόλο του Ηφαιστίωνα, σύμφωνα με τον Guardian.
Πράγματι, στο βραβευμένο – μη μυθοπλαστικό βιβλίο του – για τον Μ. Αλέξανδρο, το 1973, ο Robin Lane Fox γράφει στη σελίδα 56: «Ο Ηφαιστίωνας ήταν ο άνδρας που αγάπησε ο Μέγας Αλέξανδρος, και για το υπόλοιπο της ζωής τους η σχέση τους παρέμεινε τόσο στενή όσο είναι πλέον ανεπανόρθωτη: Ο Αλέξανδρος ηττήθηκε μόνο μία φορά, έλεγαν οι κυνικοί φιλόσοφοι πολύ μετά τον θάνατό του, και αυτή ήταν από τους μηρούς του Ηφαιστίωνα».
Ένα από τα κυριότερα αρχαία κείμενα που περιγράφει τη σχέση τους μεταξύ των δύο ανδρών είναι του Κόιντος Κούρτιος Ρούφος, ενός Ρωμαίου συγκλητικού που πιστεύεται ότι έζησε τον πρώτο αιώνα μ.Χ., περίπου 400 χρόνια μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου που έγινε το 323 π.Χ. Ο ίδιος έγραψε μία από τις κυριότερες σωζόμενες αφηγήσεις για τη ζωή του Αλεξάνδρου, με τίτλο Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μάλιστα, ο Κόιντος Κούρτιος Ρούφος εξηγεί: «Ο Ηφαιστίωνας ήταν μακράν ο πιο αγαπητός από τους φίλους του βασιλιά – είχε μεγαλώσει μαζί με τον Αλέξανδρο και μοιραζόταν όλα τα μυστικά του. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν είχε το προνόμιο να συμβουλεύει τον βασιλιά τόσο ειλικρινά όσο αυτός, και όμως ασκούσε αυτό το προνόμιο με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι το παραχωρούσε ο Αλέξανδρος παρά ότι το διεκδικούσε ο Ηφαιστίωνας».
Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο Hugh Ballantyne των Manson: The Lost Tapes, The Investigator: A British Crime Story και Stolen: Catching the Art Thieves.
Τον ρόλο του Μέγα Αλέξανδρου έχει αναλάβει ο Buck Braithwaite, τον οποίο μπορεί να θυμάστε από το πρόσφατο Fair Play του Netflix. Από την άλλη, το ρόλο του Βασιλιά Δαρείου έχει αναλάβει ο Mido Hamada και του Ηφαιστείων ο Will Stevens.
Πηγή: Moviemaker