Η ηθοποιός Michaela Jay Rodriguez έγινε η πρώτη τρανς που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της ως νοικοκυράς και νοσοκόμας στην σειρά «Pose». Η 31χρονη μάλιστα έγινε και η πρώτη τρανς που προτάθηκε για τα βραβεία Emmy, αν και δεν κέρδισε.

«Σας ευχαριστώ! Αυτή είναι μια πόρτα που θα ανοίξει για πολλά ακόμη νέα ταλαντούχα άτομα», έγραψε στο Instagram, μόλις έμαθε για τη νίκη της. «Στα μικρά ΛΟΑΤΚΙ μωρά μου λέω πως είμαστε εδώ. Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή τώρα για να φτάσετε στα αστέρια!».

Η Χρυσή Σφαίρα είναι η πρώτη που κερδίζει και η σειρά «Pose», που προβάλλεται από το 2018. Το καστ της περιλαμβάνει τα περισσότερα τρανς άτομα, αλλά οι πρωταγωνιστές έχουν καταγγείλει την πλήρη απουσία βραβεύσεων, παρά τα θετικά σχόλια και τις επιδοκιμασία που δέχονται.

Ποια είναι η Michaela Jay Rodriguez

Η Michaela Jay Rodriguez δεν είναι μια απλή τρανς γυναίκα. Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1991 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι. Η Rodriguez είχε από τη μία την αφρικανική καταγωγή της μαμάς της και από την άλλη τον Πορτορικανό μπαμπά της.  Σε ηλικία 7 ετών κατάλαβε ότι το φύλο της δεν την εκφράζει, ενώ στα 14 της αποφάσισε να πει στους γονείς της ότι είναι bisexual/gay.

Το 2005, όταν είδε το Rent, θέλησε να βρεθεί στη σκηνή και μέσα απ΄αυτή να βρει συνοδοιπόρους στο ταξίδι της μετάβασης της. Οι γονείς της, την υποστήριξαν και έδειξαν κατανόηση. Τελείωσε τις σπουδές της στη μουσική στο κολλέγιο του Berklee, ενώ στην συνέχεια έκανε οντισιόν για το Rent για το ρόλο της Angel, το 2011. Η ερμηνεία της αποθεώθηκε, ενώ η ίδια ένιωθε να χάνει ένα κομμάτι της όταν έφευγε από τη σκηνή.

Το 2012 άρχισε να παίρνει ορμόνες για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης σε γυναικείο σώμα. Ο πρώτος της ρόλος ως trans γυναίκα ήταν σε παραγωγή του Hamilton στη Φιλαδέλφεια. Το 2019 της ανατέθηκε ο ρόλος της Evangelista-Rodriguez στο Pose, για τον οποίο τώρα επιβραβεύτηκε. 

Επέλεξε αυτό το καλλιτεχνικό όνομα από την ηρωίδα της Marvel, τη Mary Jane Watson, το κορίτσι του Spiderman. Είναι μόλις η τρίτη εκπρόσωπος της trans κοινότητας σε κατηγορία acting, αλλά είναι η πρώτη με υποψηφιότητα σε μια από τις μεγάλες κατηγορίες.