Όταν έψαχνε στο διαδίκτυο για δότη σπέρματος, η Βανέσα ήθελε τα παιδιά της να γνωρίσουν τον πατέρα τους. Το 2015, ήταν 34 ετών, δεν είχε βρεθεί ο κατάλληλος σύντροφος και η θεραπεία γονιμότητας «θα με είχε οδηγήσει στη χρεωκοπία» λέει.

Ένας ιστότοπος που απαριθμούσε δεκάδες Ολλανδούς πρόθυμους να δωρίσουν ιδιωτικά σπέρμα, φάνηκε να απαντά στις προσευχές της. Αν και δεν είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες, η Βανέσα προσελκύστηκε από ένα συγκεκριμένο προφίλ. Ο άνδρας ονόματι Τζόναθαν είχε γράψει ότι θέλει να δωρίσει σπέρμα μετά τον αγώνα που έκανε ένα φιλικό του ζευγάρι να συλλάβει. «Θέλει να βοηθήσει», σκέφτηκε η Βανέσα.

Το πιο σημαντικό γι’ αυτήν; Ήταν ανοιχτός σε μια σχέση με τους απογόνους του. Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με δότη μπορούν να μάθουν την ταυτότητα του δότη τους μόνο όταν γίνουν 16 ετών.

«Ήθελε να ασχολείται κάπως με τα παιδιά, να ξέρει πώς τα πάνε. Ήθελα πραγματικά να το έχουν αυτό τα παιδιά μου». Πλέον, γελάει πικρά. «Όλα αυτά πλέον έχουν χαθεί».

Λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της το 2015, η Βανέσα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τρομερή ανακάλυψη στο Facebook: Ο Τζόναθαν Τζέικομπ Μέιγιερ ήταν ένας κατά συρροήν δωρητής σπέρματος και η κόρη της είχε τουλάχιστον 100 ετεροθαλή αδέλφια.

Πέρυσι ο Μέιγιερ διατάχθηκε από ολλανδικό δικαστήριο να σταματήσει, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει πατέρας 600 παιδιών στις Κάτω Χώρες από το 2007.

Ορισμένες μητέρες των απογόνων του – ορισμένες ζουν ακόμα και την Αυστραλία – πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να ξεπερνά τα 1000 παιδιά. Επιπλέον, δεν πιστεύουν ότι ο Μέιγιερ έχει σταματήσει.

Αυτή η παράξενη και ανησυχητική ιστορία είναι το θέμα της νέας σειράς του Netflix, The Man With 1000 Kids (Ο άνθρωπος με τα 1000 παιδιά). Η σειρά εκτυλίσσεται σαν αληθινό έγκλημα, με κάθε επεισόδιο να αποκαλύπτει ένα ακόμη επίπεδο της διεθνούς επιχείρησης του Μέιγιερ. Η σειρά, όμως, εστιάζει στις γυναίκες που εξαπάτησε, στη συμμαχία που σφυρηλάτησαν εναντίον του και στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να ζήσουν με τις συνέπειες των πράξεών του.

Η παραγωγός Ναταλί Χιλ ανακάλυψε στην ιστορία το 2020, όταν ο Μέιγιερ είχε ερευνηθεί από τις ολλανδικές αρχές αλλά δεν είχε κατονομαστεί δημόσια.

Αφού συνδέθηκε με μια ομάδα από δυνατές και παθιασμένες μητέρες που είχαν συλλάβει με το σπέρμα του, η Χιλ πέρασε δύο χρόνια μαζί τους πριν συναντήσουν τον σκηνοθέτη Τζος Άλοτ. «Είχε μεγάλη σημασία για μένα το γεγονός να γνωρίζουν ότι μπορούσαν να με εμπιστευτούν», λέει.

Κάποιες αποφάσισαν να μην εμφανιστούν στην κάμερα, ενώ σε ορισμένες συνεντευξιαζόμενες δόθηκαν ψευδώνυμα. Ήταν μια δύσκολη απόφαση γι’ αυτές να βγουν στη δημοσιότητα, λέει η Χιλ – «αλλά ήθελαν να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν».

Ο Μέιγιερ ήταν όμορφος, με μακριές, ξανθές μπούκλες . Αλλά για τη Βανέσα, η εμφάνιση ήταν λιγότερο σημαντικη. «Ερωτεύτηκα το προφίλ του».

Μετά από ανταλλαγή μηνυμάτων για περισσότερο από μία εβδομάδα, συναντήθηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Χάγης – επιλογή της Βανέσα. Ήθελε να είμαι ασφαλής, εξηγεί: «Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει ένας άντρας».

Μίλησαν για πάνω από μία ώρα. «Δεν σήμανε συναγερμός», λέει η Βανέσα. Ο Μέιγιερ έμοιαζε «σαν τον τύπο της διπλανής πόρτας»: χαλαρός, ελκυστικός, ευγενικός. Του πλήρωσε 165 Ευρώ για το δείγμα του και κάλυψε τα έξοδα ταξιδιού του.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Βανέσα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον Μέιγιερ για ένα δεύτερο δείγμα, είδε μια ανάρτηση σε μια ομάδα στο Facebook για ανύπαντρες μητέρες στην Ολλανδία: Ο Μέιγιερ δεν ήταν ειλικρινής σχετικά με την έκταση της δωρεάς του.

Ο Μέιγιερ είχε πει στη Βανέσα ότι το παιδί της θα ήταν το όγδοο. Όχι μόνο αυτό δεν ήταν αλήθεια, αλλά είχε δωρίσει σπέρμα σε πολλές ολλανδικές κλινικές γονιμότητας – τουλάχιστον 11 μέχρι το 2023, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία – λέγοντας σε όλες ψέματα για τις δραστηριότητές του.

Η Βανέσα θυμάται την αδιάφορη αντίδραση του Μέιγιερ αφού αποκάλυψε τη δράση του: «Γιατί εκπλήσσεσαι; Αν ήμουν ειλικρινής μαζί σου, θα με επέλεγες;» της είπε. Μάλλον όχι, συμφωνεί η Βανέσα – αλλά τουλάχιστον θα είχε όλα τα στοιχεία. «Δεν είχα δίκαιη επιλογή. Αυτό είναι που πόνεσε περισσότερο».

Για τα παιδιά της, όμως, οι συνέπειες θα είναι ισόβιες. Πολλά ετεροθαλή αδέλφια έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο στις παιδικές χαρές, σπέρνοντας φόβους αιμομιξίας στη μετέπειτα ζωή. «Πρέπει να προετοιμάζεις τα παιδιά σου για πράγματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να τα προετοιμάζεις» λέει η Βανέσα . «Είναι άδικο – τους έχει κλέψει την ελευθερία τους».

Πριν από την έναρξη της σειράς στο Netflix, η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου κυκλοφόρησε συμβουλές για οικογένειες με παιδιά που προέρχονται από δωρητές, αναγνωρίζοντας ότι αυτό «μπορεί να είναι αγχωτικό και ανατρεπτικό», ενώ παράλληλα τους διαβεβαίωνε για τις ισχύουσες διασφαλίσεις.

Αλλά ο ρόλος της ευρύτερης βιομηχανίας γονιμότητας που έδωσε τη δυνατότητα στον Μέιγιερ να πράξει όπως έπραξε, ήταν η ώθηση που χρειαζόταν η Χιλ για να απευθυνθεί στο Netflix, λέει. «Δεν υπήρχε κανένας τρόπος για αυτές τις οικογένειες να μάθουν την αλήθεια. Έκαναν την έρευνά τους. Απλώς δεν θα περίμενε κανείς από κάποιον να πει ψέματα για κάτι τόσο σημαντικό».

Το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα από το The Man With 1000 Kids είναι ότι ο Μέιγιερ δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που δουλεύει το σύστημα. «Χρειάζεται όντως μια αναθεώρηση και οι τράπεζες σπέρματος να λογοδοτούν εξίσου με τα άτομα που τις καταχρώνται» λέει η Χιλ.

Στην Ολλανδία, γίνονται κινήσεις για τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου δωρητών σπέρματος, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια δικτυωμένη, μη κερδοσκοπική βάση δεδομένων DNA, λέει η Χιλ: «Αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι λένε ψέματα».

Οι γυναίκες που αδικήθηκαν από τον Μέιγιερ έπρεπε να διεξάγουν τη δική τους έρευνα. Όταν πέρυσι ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι σταμάτησε να κάνει δωρεές το 2019, ενημέρωσαν τον δικαστή για άλλες επτά γυναίκες που είναι επί του παρόντος έγκυες με τους απογόνους του.

Ο Μέιγιερ απαγορεύτηκε να κάνει περαιτέρω δωρεές σε ολλανδικές κλινικές – αλλά η Βανέσα θυμάται τη νίκη ως γλυκόπικρη. «Λέγαμε, ότι δεν πρόκειται να σταματήσει. Έχει μια εμμονή».

Ο Μέιγιερ εξακολουθεί να δημοσιεύει βίντεο από μακρινές τοποθεσίες (πιο πρόσφατα από τη Ζανζιβάρη), στα οποία υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε όσα λέγονται για εκείνον. Η Βανέσα πιστεύει ότι εξακολουθεί να κάνει δωρεές και να χρησιμοποιεί τα χρήματα για να χρηματοδοτεί και να προγραμματίζει τα ταξίδια του.

The Man With 1000 Kids (Ο άνθρωπος με τα 1000 παιδιά) στριμάρει στο Netflix από τις 3 Ιουλίου.

Πηγή: The Guardian

Photo Credit: YOUTUBE/JONATHAN JACOB MEIJER