Έχουν περάσει 3 χρόνια από την κυκλοφορία της 3ης σεζόν του Stranger Things. Είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα που αποτελεί ρίσκο και μπορεί να κάνει το κοινό να χάσει κάθε επαφή. Το Netflix και η παραγωγή καθυστέρησαν αρκετά να ολοκληρώσουν την 4η σεζόν, όμως το brand name της σειράς είναι τόσο δυνατό, που αυτό το ρίσκο δεν τους βγήκε ζημιογόνο. Αντιθέτως, μπόρεσαν να παραδώσουν ένα πρώτο μισό 4ης σεζόν που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη.

Το Stranger Things πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2017. Πέντε χρόνια μετά οι πρωταγωνιστές του έχουν 8ψήφιο αριθμό ακόλουθων στο Instagram, είναι πιο σταρ κι από τη Winona Ryder που μετράει 30 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και μια λογική σκέψη θα ήταν πως τα μυαλά τους θα ξεφύγουν πολύ και αυτό θα οδηγήσει σε μια σταδιακή πτώση σε κάθε σεζόν της σειράς.

Όμως το υλικό που έγραφαν κάθε σεζόν οι αδερφοί Duffer ήταν τέτοιο, ώστε το Stranger Things να προσφέρει έντονες συγκινήσεις κάθε φορά. Και φτάνει η κυκλοφορία για το πρώτο μισό της 4ης σεζόν και είναι ό,τι καλύτερο μας έχει δώσει αυτή η σειρά ως τώρα. Εν αναμονή του δεύτερου μισού και του φινάλε αυτού του «τηλεοπτικού» franchise που έδωσε το φιλί της ανάστασης στα 80s, το πρώτο μισό δημιουργεί τόσες πολλές ξεχωριστές ιστορίες και συντηρεί το ενδιαφέρον, βρίσκει έδαφος για να κλιμακώσει και στεγανοποιεί κάθε λεπτομέρεια.

Μικρή παρένθεση-προειδοποίηση. Αν δεν έχεις δει ακόμα τίποτα, τότε καλό θα είναι να μη συνεχίσεις την ανάγνωση, γιατί το κείμενο δεν είναι spoiler free. Θα προσπαθήσω να το κρατήσω στο χαμηλότερο δυνατό, αλλά κάποια spoilers θα φύγουν.

https://www.youtube.com/watch?v=yQEondeGvKo

Τι συμβαίνει στην 4η σεζόν του Stranger Things

Στο φινάλε της 3ης σεζόν είχε γίνει ψιλοαναμενόμενο πως ο Jim Hopper δεν έχει πεθάνει και πως βρέθηκε με κάποιον τρόπο στην Καμτσάτκα, σε ένα γκουλάγκ, όπου υπάρχει κι ένας υπηρέτης του Demogorgon. Αυτό ήταν το ένα μεγάλο ερώτημα, πώς δηλαδή επιτεύχθηκε η σωτηρία του από το εργαστήριο όπου έγινε η έκρηξη και πώς κατέληξε σε αιχμαλωσία.

Το έτερο ζήτημα είναι πως έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις των παιδιών, τώρα που έχουν διασκορπιστεί. Η Joyce έχει πάρει τον Will, την Eleven και τον μεγάλο γιο της και ζουν στην Καλιφόρνια. Οι υπόλοιποι έχουν μείνει πίσω στο Hawkins. Ο Lucas έχει κάπως σπάσει με τον Dustin και τον Mike, ενώ η Max φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από όλους μετά από τον θάνατο του αδερφού της Billy.

Τα πράγματα στο Hawkins δεν είναι ήρεμα επειδή έκλεισε η πύλη. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως υπάρχει κι άλλη πύλη, μέσα από την οποία έχει βγει ο Vecna, ένας μάγος της Κόλασης, ο οποίος θέλει να εκδικηθεί. Βρίσκεται στο Πάνω Κάτω και από εκεί βάζει τους στόχους του που είναι έφηβοι οι οποίοι φέρουν εσωτερικά τραύματα από το παρελθόν. Ανάμεσα τους και η Max.

Από τον Vecna δεν έχει γλυτώσει κανείς, παρά μόνο ο Viktor Krill, ένας άντρας που πριν 30 χρόνια συνελήφθη γιατί σκότωσε βάναυσα τη γυναίκα και την κόρη του, κάτι όμως που ήταν έργο του Vecna. Ο Viktor ήταν ο μόνος που κατάφερε να ξεφύγει από την παράλληλη διάσταση και να μην του διαλύσει τα κόκαλα ο μάγος. Πώς το κατάφερε; Μέσα από τη μουσική.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει η παρέα να σώσει την Max και να ενώσει δυνάμεις για να κλείσει μια για πάντα όλες τις πύλες που έχει ανοίξει ο Vecna με τις δολοφονίες του.

Έτσι, στην 4η σεζόν του Stranger Things ανοίγονται πολλά μέτωπα. Dustin, Nancy, Lucas, Max, Steve, Robin, Errica και η νέα προσθήκη, ο Eric, ψάχνουν τρόπο να σκοτώσουν τον Vecna στο Hawkins. Στην Καλιφόρνια οι Will, Mike (που είχε πάει για να επισκεφτεί την Eleven), Jonathan και ο φίλος του Argyle, αναζητούν την Eleven που έχει επιστρέψει στο εργαστήριο όπου απέκτησε τις δυνάμεις της, με σκοπό να τις ανακτήσει. Για να το πετύχει αυτό, την βάζουν σε μια καταβύθιση στο παρελθόν, όπου έρχεται αντιμέτωπη με την πρώιμη και ανθρώπινη μορφή του Vecna.

Το απίθανο που καταφέρνει η σειρά

Την ίδια στιγμή, η Joyce με τον Murray έχουν πάει στη Ρωσία για να σώσουν τον Jim. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα πτώματα του Hawkins έχουν ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία, με τους παίκτες της ομάδας μπάσκετ του σχολείου να ξεκινούν ένα κυνήγι μαγισσών για να σκοτώσουν όσους βρίσκονται στη λέσχη Hellfire.

Αυτή ειναι η λέσχη παιχνιδιών Dungeons and Dragons όπου ανήκουν οι Dustin, Mike και Lucas. Εκτός από τον Vecna λοιπόν, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα απονενοημένα πλάσματα της δικής τους διάστασης.

Το Stranger Things καταφέρνει κάτι εξ ορισμού αδύνατο για σειρά. Σε όποιον κι αν πεις ότι θα δει 7 επεισόδια με 65-75 λεπτά το καθένα, θα βαρεθεί στο άκουσμα και δε θα μπει καν στη διαδικασία να τα δει, ειδικά για μια σειρά που απείχε 3 χρόνια. Κι όμως, όλα τα επεισόδια κυλούν χωρίς ιδιαίτερα πολλές αδιάφορες στιγμές και είναι σαν τη θερμοκρασία. Άλλο γράφει ο αριθμός, άλλη είναι η αίσθηση. Τα 70 λεπτά τα νιώθεις σαν 45.

Σίγουρα το Stranger Things αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δυνατά οχυρά του Netflix για το 2022 και το δεύτερο μισό του που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο, θα ολοκληρώσει μια σειρά που από όποια πλευρά κι αν τη δεις, ήταν ένα φαινόμενο.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το μέλλον του Star Wars: Οι νέες σειρές που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Lucasfilm

Η σειρά με την κορυφαία πρώτη σεζόν ever επιστρέφει με πρωταγωνίστρια-έκπληξη

This is Us: Έκλαιγαν όλοι σε κάθε επεισόδιο – Φινάλε για την καλύτερη δραματική σειρά στις ΗΠΑ τα τελευταία 6 χρόνια