To Stranger Things μπορεί να θεωρηθεί επάξια μια σειρά φαινόμενο. Συνδυάζει με απίστευτο τρόπο το sci-fi, το μυστήριο, τον τρόμο και την έκρηξη συναισθημάτων, μαζί με μια νοσταλγία για την εποχή του 1980, με τρόπου που καμία άλλη σειρά δεν θα μπορούσε να πετύχει. Αποτελεί έναν φόρο τιμής στην εν λόγω δεκαετία και στην ποπ κουλτούρα, που δεν μπορεί να μην σε συνεπάρει.

Η ερμηνεία των – στην πρώτη σεζόν- παιδιών, δίνει αυτό το κάτι παραπάνω για να εκτοξεύσει την σειρά στην κορυφή και να την κάνει παγκόσμιο φαινόμενο. Αν και πέρασαν περισσότερα από τα αναμενόμενα χρόνια – λόγω πανδημίας- για να φτάσουμε στην τέταρτη σεζόν, που σημαίνει ότι τα παιδιά είχαν μεγαλώσει αρκετά για να τριγυρνούν με ποδήλατα στα δάση του Hawkins, κατάφεραν να προσαρμόσουν την πλοκή στις νέες συνθήκες.

Η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι εμφανέστατη. Αυτό περνάει και σε εμάς τους φαν της σειράς, που γεμάτοι δάκρυα στα μάτια παρακολουθήσαμε το φινάλε της τέταρτης σεζόν. Οι προσδοκίες μας ήταν τεράστιες, για αυτό η απογοήτευση που υπήρξε είναι δικαιολογημένη. Δεν μπορούσε να υπάρχει ένα τέλος που θα ικανοποιήσει όλους, ούτε θα ακολουθούσε όλες τις εκδοχές που ακούγονταν κατά καιρούς.

Μιας και πρέπει να εξηγήσω τα υπέρ και τα κατά της τέταρτης σεζόν, της οποίας το part 2 με κράτησε καθηλωμένη 4 ώρες μπροστά από μια οθόνη, ήρθε η ώρα για μερικά spoilers. Οπότε αν δεν την έχετε δει ακόμα, ήρθε η ώρα να αποχωρήσετε από το άρθρο. Δεν θα σας παρεξηγήσουμε.

Το πρώτο επεισόδιο του δεύτερου μέρους ήταν περισσότερο μια ψυχολογική προετοιμασία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτή την επική μάχη μακελειό με τον Vecna. Αν και το επεισόδιο θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί μια ταινία, στην ουσία δεν έγινε και κάτι το συνταρακτικό. Πέρα από την φυγή της Eleven και έναν αναμενόμενο θάνατο, όλο το υπόλοιπο σε προετοίμαζε για το final battle. Προφανώς και η αδρεναλίνη φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Τα θετικά και αρνητικά της σεζόν

Η ιστορία με τον Hopper και την Joyce, σε αυτό το σημείο, ήταν λίγο αχρείαστη έως κουραστική θα λέγαμε. Παραμένουν παγιδευμένοι στη Ρωσία και συνειδητοποιούν ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω στο χρόνο για να σώσουν τα παιδιά. Τότε θυμούνται ότι έχουν πρόσβαση στα πλάσματα που ανακαλύφθηκαν στη ρωσική φυλακή το τελευταίο επεισόδιο – που στην συνέχεια αποκαλύπτεται ότι σχετίζονται άμεσα με τον Vecna-. Σαν να είναι τα στρατιωτάκια του. Τελικά πάνε πίσω στη φυλακή, παρότι κίνησαν Γη και ουρανό για να δραπετεύσουν.

Την Eleven μαζεύουν ο Mike, Will, Jonathan και Argyle για να την ετοιμάσουν για την μάχη, προκειμένου να σώσουν το Hawkins. Την όλη δουλειά μέχρι στιγμής έκανε το υπόλοιπο team, που βρήκε το σημείο για να μεταφέρονται στο Upside Down. Για να μην τα πολυλογώ, μπαίνουν για να σκοτώσουν τον Vecna και σαν δόλωμα βάζουν την Max, που έχει συνηθίσει.

Η Eleven βρίσκει ένα τρόπο για να παρέμβει -αλίμονο- και να σώσει την κατάσταση, αφού οι κοινοί θνητοί δεν μπορούν να κοροϊδέψουν τον άρχοντα του Σκότους. Μετά από μια σειρά από κακοτυχίες, κάποιες άκυρες, το πλάνο πάει λάθος. Πεθαίνει αυτός που δεν ήθελε κανείς μας να πεθάνει, o Eddie, και εκεί που σε κάνει να πιστεύεις ότι όλα θα χαθούν γίνεται η ανατροπή. Οι 2:30 ώρες του τελευταίου επεισοδίου αξίζουν για αυτήν την σκηνή. Τελικά αν και καταφέρνουν να σωθούν από τον Vecna, η πόλη καταστρέφεται. Δεν πήγαν όλα ”ρολόι”, η Max βρίσκεται σε κώμα στο νοσοκομείο και προς το τέλος αποκαλύπτεται ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Είναι γνωστό ήδη ότι θα βγει πέμπτη σεζόν, αλλά γιατί τόσος ντόρος για το τίποτα. Ιδανικό σενάριο θα ήταν να υπάρχει περισσότερη δράση και κάποιοι από τους πρωταγωνιστές, που έφτασαν στα όρια του θανάτου, δεν θα έπρεπε να είχαν βγει αλώβητοι. Τα spoilers και οι δηλώσεις των Duffer Brothers μας είχαν ετοιμάσει για πενταπλό θανατικό, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Νομίζω είχε έρθει η ώρα για κάποιους χαρακτήρες. Θα είχε περισσότερη συγκίνηση σίγουρα.

Όχι πως τώρα δεν είχε. Αρχικά ο Mike έγινε από το πουθενά ο ήρωας της υπόθεσης, με την σκηνή που εμψυχώνει την El, να είναι μια από τις πιο ανατριχιαστικές. Κάποιοι διάλογοι, μάλιστα, που μας συνεπήραν, δεν γράφτηκαν ποτέ. Ήταν αυτοσχεδιασμός της στιγμής, κάτι που υπογραμμίζει την χημεία και το ταλέντο των νέων ηθοποιών.

Οι σκηνές αυτοσχεδιασμού που απογείωσαν την 4η σεζόν του Stranger Things

Συνέβη μεταξύ των Hellfire besties, Dustin και Eddie. Ο Dustin βρίσκει τον Eddie να χαροπαλεύει και συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει επιστροφή από τέτοιου είδους τραυματισμούς. «Δεν τα παράτησα αυτή τη φορά, σωστά;» λέει ο Eddie, αναφερόμενος στη στιγμή του φόβου του όταν η Chrissy πέθανε νωρίτερα στη σεζόν. «Σ’ αγαπώ, φίλε», λέει ο Eddie, κάνοντας τον Dustin να απαντήσει δακρυσμένα: «Κι εγώ σε αγαπώ». Πώς γίνεται να μην τους παραδεχτούμε για αυτήν την σκηνή;

Ο δεύτερος αυτοσχεδιασμός έγινε κατά την στιγμή του θανάτου της Max, όταν ο Lucas προσπαθεί να την επαναφέρει. «Δεν πρόκειται να πεθάνεις, υπομονή», λέει εκείνος, καθώς η Max πεθαίνει στην αγκαλιά του. Αν και τώρα ξέρουμε ότι είναι ζωντανή, η σκηνή φαίνεται λιγότερο συνταραχτική. Ωστόσο η αγωνία εκείνης της στιγμής, που σου την μεταδίδει ο Lucas, δεν περιγράφεται με λέξεις. Εδώ έρχεται ο σπαραχτικός αυτοσχεδιασμός του Lucas, που καλεί την αδερφή του να τον βοηθήσει, ενώ παρακαλεί την Max να ζήσει. Οι δύο σκηνές αποχωρισμού που σε έκαναν να ”λυγίσεις”, δηλαδή, ήταν προϊόν αυτοσχεδιασμού.

Οι στιγμές, λοιπόν, που γράφτηκαν για να είναι επικές, ήταν όντως και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς αυτό. Ωστόσο, το τελευταία επεισόδιο άφησε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Τι έγινε με την Max; Πέθανε πραγματικά ο Vecna ή θα εμφανιστεί κάποια παραλλαγή του στην επόμενη σεζόν; Μήπως μπήκε μέσα στον Will; Ήταν μια σεζόν που πήρε περισσότερα εύσημα από ότι της αξίζουν. Είναι λογικό να γίνει ”κοιλιά” σε ένα επεισόδιο 2μιση ωρών, αλλά πιστεύω θα μπορούσαν να έχουν παραλείψει κάποιες σκηνές.

Σίγουρα ήξερες τι θα συμβεί στο περίπου πριν καν καλά πατήσεις το play, και πολλές σκηνές σε φέρνουν σε αυτή την συναισθηματική αποκορύφωση, με την πλοκή να ξετυλίγεται αργά αλλά σταθερά. Το αναμενόμενο ήταν να σωθούν οι περισσότεροι και να θυσιαστούν οι νέοι χαρακτήρες. Για τον λόγο αυτό μπορεί να ξενέρωσες ή να μην συγκινήθηκες και τόσο. Ωστόσο, είχες στο μυαλό σου ότι μια ανατροπή μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω, μιας και η El είναι master σε αυτά. Σε εμποδίζει εν μέρει από μια έκρηξη συναισθημάτων και κρατιέσαι ψύχραιμος μέχρι να τελειώσει ολόκληρη η σκηνή. Το ίδιο ισχύει και για την πέμπτη σεζόν. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Stranger Things: «Κράσαρε» το Netflix με το Vol.2 της 4ης σεζόν, όχι ότι δεν το περιμέναμε

Warner Bros: Τώρα είναι καλή η J.K. Rowling; Αποφάσισε να την υποστηρίξει το στούντιο παραγωγής

Stranger Things: Το Spotify έφτιαξε τη λίστα που «σώζει» από τον Vecna – Δες τη δική σου