Οι σειρές και οι ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Ίσως επειδή έχουν αυτόν τον ρεαλισμό που γοητεύει. Όπως και να ‘χει, οι παραγωγές που ασχολούνται με γεγονότα πραγματικά, δείχνουν να είναι πιο επιτυχημένες.

Οι online streaming πλατφόρμες, έχουν αρκετές από αυτές στην βιβλιοθήκη τους, ωστόσο σε αυτό το κείμενο θα κάνουμε μια ιδιαίτερη μνεία σε εκείνες που βάζουν στο μικροσκόπιο τους CEO που από το απόγειο και τη δόξα έφτασαν σε μια τεράστια αποτυχία.

Παραθέτουμε λοιπόν τις τέσσερις καλύτερες σειρές που αποτυπώνουν την ιστορία, την εξέλιξη και στη συνέχεια την κατρακύλα ορισμένων CEO:

The Dropout – Hulu

Ξεκινώντας από το ντοκιμαντέρ που θα φέρει τον Μάρτιο το Hulu, το The Dropout παρουσιάζει την πορεία της Elisabeth Holmes, η οποία πρόσφατα ήταν στο επίκεντρο. Η Elisabeth ίδρυσε την εταιρεία Theranos, η οποία χωρίς πολλά λόγια, εξαπάτησε μια ολόκληρη χώρα.

Πρωταγωνίστρια της σειράς θα είναι η Amanda Seyfried. H Elisabeth ίδρυσε την εταιρεία που υποσχόταν αποτέλεσματα εξετάσεων αίματος σε χρόνο μηδέν. Ως το 2014 η Theranos είχε πιάσει αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματιστήριο και η προσωπική περιουσία της Holmes ανερχόταν στα 3.6 εκατομμύρια.

Κάποια στιγμή, το 2015, η Wall Street Journal αποκάλυψε την πλεκτάνη της κι ενώ είχε περάσει ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο η Holmes απομυζούσε ποσά από τους επενδυτές της υποστηρίζοντας πως η τεχνολογία της δουλεύει στο έπακρο. Εξαπάτησε το κράτος, εξαπάτησε τον κόσμο, εξαπάτησε τους επενδυτές της. Τα έβαλε με τα μεγάλα κεφάλια στο όνομα της δόξας. Ακόμα και μετά τη σύλληψή της το 2018 και την δικαστική αποζημίωση ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν άλλαξε το αφήγημα της.

WeCrashed – Apple Tv+

Στις 18 Μαρτίου κυκλοφορεί εξίσου το πολυαναμενόμενο WeCrashed, στην Apple Tv+, με πρωταγωνιστές τον Jared Leto και την Anne Hathaway. Στη σειρά αποτυπώνεται η ιστορία του αμφιλεγόμενου CEO της WeWork, Adam Neumann.

Θα ξετυλίξει το κουβάρι της πτώσης της εταιρείας, μετά την ανάρμοστη συμπεριφορά του Neumann, που τον οδήγησε αναπόφευκτα στην παραίτηση, το 2019. Συγκεκριμένα, έγιναν αναφορές εις βάρος του για κακομεταχείριση του προσωπικού και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ήθελε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του πλανήτη, να ζήσει για πάντα, να επεκτείνει την WeWork στον πλανήτη Άρη και να γίνει είτε πρωθυπουργός του Ισραήλ είτε πρόεδρος του πλανήτη. Θεωρώντας, επιπλέον, ότι η WeWork μπορεί να λύσει το πρόβλημα της πείνας, των παιδιών χωρίς γονείς και της προσφυγικής κρίσης. Η φούσκα της WeWork έσπασε ξαφνικά το 2019, με την εταιρεία να χάνει 70% της αξίας της μέσα σε 33 ημέρες.

Super Pumped: The Battle for Uber – Showtime

Στις 27 Φεβρουαρίου πρόκειται να γίνει διαθέσιμη στο Showtime, η πολλά υποσχόμενη παραγωγή, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Kyle Chandler και η Uma Thurman. Βασισμένη στο best seller βιβλί του Mike Isaac, Super Pumped: The Battle for Uber, η ιστορία επικεντρώνεται στον CEO, Travis Kalanick, ο οποίος εκδιώχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.

Η σειρά του Showtime απεικονίζει την περιπέτεια της νεοσύστατης εταιρείας μεταφορών, αφηγούμενη τα σκαμπανεβάσματα της Silicon Valley. Ακόμα και μέσα στις ριζικές ανακατατάξεις που δημιουργούνται στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτεύουσα, η Uber ξεχωρίζει ως ένα θαύμα αλλά και ως μια προειδοποιητική ιστορία, με εσωτερικές και εξωτερικές μάχες με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάθε σεζόν του Super Pumped θα καταπιάνεται με διαφορετικά παραδείγματα που συγκλόνισαν με τον δικό τους τρόπο τον επιχειρηματικό κόσμο και διαμόρφωσαν ως εκ τούτου την επιχειρηματική κουλτούρα.

https://youtu.be/eNn8YJYAyEo

 

Inventing Anna – Netflix

Μόλις χθες κυκλοφόρησε στο Netflix, η σειρά που απεικονίζει την Anna Delvey, η οποία στην πραγματικότητα είχε το όνομα Anna Sorokin. Η ίδια μετακόμισε το 2013 στη Νέα Υόρκη, προσποιούμενη ότι είναι μια πλούσια κληρονόμος από γνωστή οικογένεια της Γερμανίας. Η Ρωσίδα κατάφερε να τους εξαπατήσει όλους.

Στο Inventing Anna, αποτυπώνεται η δράση της Anna Delvey, την οποία ερευνά μια δημοσιογράφος, αντλώντας στοιχεία από άρθρο του New York Magazine. Η σταρ του Instagram δημιούργησε την τέλεια εικόνα στα social media, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από αξιοζήλευτα μέρη, πολλά πάρτι και ακριβά προϊόντα. Η κατάληξη της βέβαια ήταν πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Μπορεί να μην ήταν CEO κάποιας εταιρείας, ωστόσο η ίδια κατάφερε να γίνει περιζήτητη και αντικείμενο συζήτησης. Την Anna Delvey υποδύεται η Julia Garner, την οποία είδαμε και στην επιτυχημένη σειρά Ozark.