Η Τζένιφερ Άνιστον παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο και μεταξύ άλλων, μίλησε και για τα «Φιλαράκια», σχολιάζοντας τις επικρίσεις που ακούγονται για την επιτυχημένη σειρά.
«Η κωμωδία έχει εξελιχθεί, οι ταινίες έχουν εξελιχθεί. Τώρα είναι λίγο παγίδα, επειδή πρέπει αν είσαι πολύ προσεκτικός, κάτι που το κάνει πολύ δύσκολο για τους κωμικούς ηθοποιούς, γιατί η ομορφιά της κωμωδίας είναι ότι κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, κοροϊδεύουμε τη ζωή» είπε η Τζένιφερ Άνιστον και πρόσθεσε:
«Στο παρελθόν μπορούσες να κάνεις ένα αστείο για έναν φανατικό σε μία ιδέα (θρησκεία κλπ) και να γελάσεις – αυτό ήταν απίστευτα αστείο. Και είχε να κάνει με το να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους στο πόσο γελοίοι είναι οι άνθρωποι. Και τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
Πώς βλέπει η Gen Z τα Φιλάρακια
Η Τζένιφερ Άνιστον αναφερόμενη στην ευαισθησία της εποχής, μίλησε για το πώς βλέπει η Gen Z ορισμένα επεισόδια, λέγοντας πως «υπάρχει μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων, παιδιών, που γυρνούν και παρακολουθούν επεισόδια από τα «Φιλαράκια» και τα βρίσκουν προσβλητικά. Υπήρχαν πράγματα που ποτέ δεν έγινα με (κακή) πρόθεση …λοιπόν πρέπει να το σκεφτείς, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχε αυτή η ευαισθησία που υπάρχει σήμερα».
Όπως τόνισε, μάλιστα, δεν είναι υπέρ της αλλαγής που συμβαίνει στην κωμωδία μόνο και μόνο για να είναι politically correct. «Όλοι χρειάζονται τα αστεία. Ο κόσμος χρειάζεται χιούμορ. Δεν μπορούμε να παίρνουμε τον εαυτό μας τόσο σοβαρά. Ειδικά στις ΗΠΑ. Είναι όλοι τόσο διχασμένοι» σημείωσε και κατέληξε: «Έμαθα πολλά τα τελευταία 20 χρόνια. Η παραδοχή και η αποδοχή της ενοχής δεν είναι εύκολη. Είναι οδυνηρό να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ντρέπομαι που δεν γνώριζα καλύτερα πριν από 25 χρόνια. Μετά από αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ άρχισα να παλεύω με τον συστημικό ρατσισμό με τρόπους που δεν γνώριζα ποτέ. Αυτή ήταν πραγματικά η στιγμή που άρχισα να εξετάζω τους τρόπους με τους οποίους συμμετείχα. Ήξερα ότι χρειαζόμουν για να διορθώσω την πορεία».
Οι millennials θεωρούν τα Φιλαράκια σεξιστικά
Από την ημέρα που τα Φιλαράκια προστέθηκαν στη βιβλιοθήκη του Netflix, οι millennials παρακολουθούσαν τη σειρά με μανία. Η εύκολη πρόσβαση στα επεισόδια από την πλατφόρμα, έδινε τη δυνατότητα στους συνδρομητές να πατήτουν το «play» ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Ήταν πολλοί όμως εκείνοι που επέκριναν το δημοφιλές sitcom και το χαρακτήρισαν ομοφοβικό, σεξιστικό και τρανσφοβικό. Οι millennials αισθάνονται άβολα -όπως γράφουν τα δημοσιεύματα- να βλέπουν τον Τσάντλερ να παρανοεί όταν τον αποκαλούν γκέι, για παράδειγμα, και θεωρούν σεξισμό το ότι η Ρέιτσελ προσλαμβάνει για νταντά της Έμμα ένα αγόρι, γεγονός που ο Ρος δυσκολεύεται να αποδεχθεί.
Στο μεταξύ, θεωρούν τον Ρος ομοφοβικό επειδή ρωτάει συνεχώς αν ο babysitter είναι γκέι. Το sitcom δέχεται σφοδρή κριτική ακόμα και για την έλλειψη ποικιλίας, αφού όλοι όσοι παίζουν στη σειρά είναι λευκοί.
Είναι γεγονός πως όταν η σειρά είχε συστηθεί στο κοινό, οι εποχές ήταν άλλες. Η έννοια της πολιτικής ορθότητας δεν είχε εμφανιστεί, ούτε οι συμπεριφορές ανδρών και γυναικών έμπαιναν στο μικροσκόπιο. Είναι υπερβολή, λοιπόν, να κατακρίνουμε τα αστεία που κάποτε μιας διασκέδαζαν και αν μη τι άλλο, ακόμα μας διασκεδάζουν. Αυτή είναι η κωμωδία άλλωστε.