Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα έρθεις, μου είχε μάθει ο παππούς μου όταν ήμουν μικρή και είναι κάτι που μου έμεινε. Σημαίνει πως μια κατάσταση που τη χλευάζεις ή για την οποία κοροϊδεύεις τον άλλον, θα έρθει η στιγμή να την ζήσεις. Εν προκειμένω, δεν υπήρξε κάποια κοροϊδία, απλώς οι δύο αυτές σειρές βρίσκονται τώρα στο σημείο στο οποίο βρισκόνταν πριν μερικούς μήνες, αλλά από την αντίθετη πλευρά. Η μία ξεκίνησε με πολύ υψηλή τηλεθέαση και εδώ και 2 μήνες έχει πάρει τον κατήφορο, η δεύτερη ξεκίνησε με, μάλλον, μέτρια προς χαμηλή για να φτάσει να χτυπάει τώρα απανωτά 20άρια.

Είμαι, σε γενικές γραμμές, της άποψης πως η τηλεθέαση δεν λέει και τίποτα στο τέλος της ημέρας. Είναι ένα εργαλείο ανεξέλεγκτο και τα νούμερα δεν έχουν να κάνουν με κάποια αλλαγή στην ποιότητα και στα στοιχεία της εκάστοτε σειράς. Όπως αποφασίζουν να δουν κάποιες σειρές, έτσι αποφασίζουν οι τηλεθεατές και να σταματήσουν να τις βλέπουν. Και μετά πάλι από την αρχή. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι προϊόν κάποιας αλλαγής τους. Η πλοκή εξελίσσεται όπως αναμενόταν, οι τεχνικές και τα μοτίβα είναι ίδια.

Οι σειρές Άγιος Έρωτας και Έχω Παιδιά, δεν άλλαξαν κάτι στο σενάριό τους ή στη δομή τους σε κάθε επεισόδιο. Παρ’ όλα αυτά, ο Άγιος Έρωτας έχει φτάσει στο σημείο εδώ και 3-4 εβδομάδες να χτυπάει 20άρια σε γενικό και δυναμικό και να κάνει την καλύτερη τηλεθέαση της χρονιάς στη μυθοπλασία, με εξαίρεση τον Άγιο Παΐσιο. Αν γυρίσει κανείς πίσω στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ο Άγιος Έρωτας ήταν κάπου μεταξύ του 12 και 15%, πίσω από Τιμωρό, πίσω από Grand Hotel, πίσω από το Έχω Παιδιά. Και τίποτα δεν προμήνυε τα τωρινά του επιτεύγματα.

Καθώς για τούτη την περίπτωση έχει γίνει αρκετή ανάλυση στο πρόσφατο παρελθόν, εδώ, ας δούμε και την αντίθετη πορεία του Έχω Παιδιά. Η κωμωδία του MEGA, προς έκπληξη αρκετών, έκανε το πιο δυναμικό ξεκίνημα στη σεζόν, με αλλεπάληλλα 20άρια στην τηλεθέαση, ούσα μέχρι και τα Χριστούγεννα η πιο επιτυχημένη από τις φετινές σειρές, πάντοτε με βάση την τηλεθέαση.

Η μία ξεκίνησε από το 20% και έπεσε στο 12, η άλλη το ανάποδο: Οι 2 σειρές με τους αντίθετους βίους στην τηλεόραση

Κάτι άλλαξε όμως, κι έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε συχνά επεισόδια που κάνουν μονοψήφια στο δυναμικό και οριακά διψήφια στο γενικό σύνολο. Κι από κει που ήταν πρώτη, έχει πάει πίσω από όλες τις σειρές, ακόμα κι από τον Τιμωρό που, επίσης, είχε μια πτώση μέχρι πριν 2-3 εβδομάδες, όταν και άρχισε να ανακάμπτει.

2 λόγοι εξηγούν τους βίους αντίθετους στις 2 σειρές

Από την αρχή της σεζόν ήταν ένα ζήτημα το κατά πόσο το Έχω Παιδιά θα αντέξει σε τέτοια νούμερα τηλεθέασης, αν θα μπορεί να πάει ως το τέρμα της σεζόν με 20άρια. Η βασική διαφορά ανάμεσα στις 2 σειρές είναι ότι η μία, ο Άγιος Έρωτας, είχε σταθερή ώρα προβολής και ημέρες στο 2ο μισό της σεζόν, με αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκολο το engagement του κοινού. Το Έχω Παιδιά επηρεάστηκε σε επίπεδο τηλεθέασης από τις εβδομάδες με ποδοσφαιρικούς αγώνες που διέκοπταν τη συνήθεια.

σειρές

Ακόμα πιο σημαντικό στην εξήγηση, είναι ότι ο Άγιος Έρωτας έχει μια πλοκή που εξελίσσεται σε κάθε επεισόδιο και κάθε επεισόδιο συνδέεται με το προηγούμενο. Το Έχω Παιδιά δεν ανήκει σε αυτές τις σειρές. Η γενική ιδέα είναι ίδια, αλλά το θέμα που απασχολεί, διαφέρει σε κάθε επεισόδιο. Και αρχίζει και τελειώνει εκεί. Στο παρελθόν, τέτοιες σειρές υπήρχαν αρκετά στην τηλεόραση, τα λεγόμενα αυτοτελή επεισόδια. Της Ελλάδος Τα Παιδιά, Κωνσταντίνου και Ελένης, Σ’ Αγαπώ Μ’ Αγαπάς, Απαράδεκτοι!

Κάποια στιγμή, όμως, επικράτησαν εκείνες με τη ροή επεισοδίων, όπου το κάθε επόμενο επεισόδιο συνδέεται με το προηγούμενο. Θα λέγαμε πως στη μυθοπλασία, η τηλεόραση αντί να πηγαίνει προς το αμερικάνικο πρότυπο, πήγε ανάποδα και κάπως έγινε πιο συντηρητική. Επέλεξε τη σαπουνόπερα. Το αναμενόμενο θα ήταν η σειρά με τα αυτοτελή επεισόδια να συνεχίζει με τα 20άρια, διότι δεν απαιτεί διαρκή επένδυση από τον θεατή. Συμβαίνει όμως το αντίθετο.

Ο Άγιος Έρωτας και το Έχω Παιδιά δεν έχουν αλλάξει κάτι στην αφήγησή τους. Ίδιες σειρές είναι. Στη μία όμως, που είναι δραματική και το είδος της είναι βοηθητικό για να αποφεύγεται ο κορεσμός, έχουμε την πορεία από το 12 στο 20, και στην άλλη, που είναι sitcom, έχουμε την πορεία από το 20 στο 12.