Ακόμα μια χρονιά το GNTM 4 πετυχαίνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης, παρά την επεισοδιακή αποχώρηση της Βίκυς Καγιά. Το ριάλιτι μόδας έχει έρθει ανανεωμένο, τόσο στην κριτική επιτροπή, όσο και στις απόψεις. Αυτό είναι που τραβάει το ενδιαφέρον και στον μέσο τηλεθεατή.

Μπορεί να ταυτιστεί πιο πολύ από ποτέ με τους διαγωνιζόμενους που περνάνε στο bootcamp, συχνά και με 4 «ναι», με σκοπό να πετύχουν το όνειρό τους, είτε αυτό είναι μια μακρά καριέρα στο modeling είτε λίγη παραπάνω φήμη. Κοπέλες και άντρες με τατουάζ, που μπορεί να μην έχουν τις ιδανικές αναλογίες, γίνονται μέλος της οικογένειας του «GNTM».

Η γνωστή ατάκα «πρέπει να στεγνώσεις» έχει παλιώσει, με τους κριτές να αντιλαμβάνονται περισσότερο την εποχή στην οποία ζούμε. Δεν νομίζω να είχαμε δει στο παρελθόν μια κοπέλα που εμφανίστηκε με φαρδιά ρούχα -τα οποία αντικειμενικά δεν κάνουν για casting μοντέλων- φόρμα και αθλητικά, ύψους 1.69 και με μεγάλο στήθος να περνά στην επόμενη φάση, διεκδικώντας μια θέση στο σπίτι. Ίσως κάποτε να πεταγόταν κλωτσηδόν από την audition.

Η Γιοβάνα, όπως, ονομάζεται η 19χρονη κοπέλα, είναι κάτι ξεχωριστό και στην θέση της θα μπορούσε να είναι η κοπέλα της διπλανής πόρτας. Με ένα άψογο και εξαιρετικά συμμετρικό πρόσωπο, αλλά πάνω από όλα με τον χαρακτήρα της και την διαφορετικότητά της, κατάφερε να κερδίσει τους άλλοτε δύσκολους κριτές.

Όχι μόνο εκείνη, αλλά και η Δομινίκη, πρωταθλήτρια στο παγκράτιο με έντονα γυμνασμένο σώμα και χαρακτηριστικά προσώπου, που θυμίζουν αρχαιοελληνικό άγαλμα, ήταν η Wild Cart του Άγγελου Μπράτη. Η αντίθεση στον χαρακτήρα της και τον ανδρόγυνων χαρακτηριστικών της έκαναν την διαφορά.

Ακόμα μια «juicy» κοπέλα που περνάει στον διαγωνισμό, μετά από την χορεύτρια λάτιν, την Μέλανι, που μας κέρδισε με την γλυκύτητα και κομψότητα που εξέπνεε-στα μάτια μας βέβαια το σώμα της είναι κανονικό, υγιέστατο και ίσως το ιδανικό-. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την έχουν ανακηρύξει ήδη νικήτρια, και δικαίως.

Το GNTM 4 προσαρμόζεται στις ανάγκες της βιομηχανίας της μόδας

Βέβαια, και οι άντρες δεν πάνε πίσω και θα λέγαμε ότι παρεκκλίνουν από τον κανόνα του δίμετρου με κοιλιακούς αλφάδι. Ο Θοδωρής, ένας αθλητικός τύπος με biker style, έκανε εντύπωση στους κριτές, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι είναι περισσότερο character μοντέλο, κάτι που ζητάει τα τελευταία χρόνια η αγορά.

Τι και αν δεν μπορούσαν να δουν τις γωνίες του προσώπου του λόγω του μουσιού το, τι και αν ήταν γεμάτος τατουάζ – όπως και η Ζωή που πέρασε σε προηγούμενο επεισόδιο- κατάφερε να περάσει στο bootcamp. Όλα αυτά μας «διδάσκουν» ότι φέτος δείχνουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα, και είναι πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ.

Η μόδα πρέπει να συμβαδίζει με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, και σε αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και τα plus size – juicy σώματα, εφόσον αυτά είναι υγιή, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ιδιαιτερότητα. Τέτοια πρότυπα δεν αποκλείονται από τον χώρο και για πρώτη φορά ένα ριάλιτι -το GNTM στην περίπτωση της Ελλάδας- μπορεί να δώσει βήμα για να ακουστούν.