Κι αν έχουμε γίνει μάρτυρες άβολων στιγμών της ελληνικής τηλεόρασης. Ξέρετε, από αυτές που σκέφτεσαι «δεν μπορεί, αποκλείεται να είπε τέτοιο πράγμα». Ε, μπορεί. Και η Νανά Παλαιτσάκη του έδωσε και κατάλαβε, με αφορμή τη συνέντευξη της Έφης Σαρρή και τις δηλώσεις για την προσωπική της ζωή και τους άνδρες.

Να αναφέρουμε αρχικά, σε περίπτωση που χάσατε αυτό το επεισόδιο, πως η Έφη Σαρρή είπε πως θέλει ο άνδρας να υπακούει τις διαταγές της και να λέει ‘yes ma’am’. Από αυτή τη δήλωση, ξεκίνησε ένας διάλογος, έντονος για την ακρίβεια, ανάμεσα στη Νανά Παλαιτσάκη και την Ελεονώρα Μελέτη, με την πρώτη να λέει «αλήθειες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πάμε να δούμε αυτές τις.. αλήθειες.

Η Νανά Παλαιτσάκη είπε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς να πω πως ένας άνδρας, ο οποίος είναι αρσενικό και πρέπει να υπάρχουν αρσενικά παλαιάς κοπής, πρέπει να βάλει όρια για να νιώθει η γυναίκα ότι υπάρχει ασφάλεια. Όταν υπάρχουν δύο καπεταναίοι, τότε το καράβι πάει για φούντο. Άρα, σε μια σχέση στο σπίτι, πρέπει κάποιος να είναι αρχηγός. Αυτός που φέρνει τα λεφτά, αυτός και πρέπει να ελέγχει, όπως παραδοσιακά συμβαίνει. Γι’αυτό έχουν γίνει όλα τα σπίτια ρημαδιό. Όταν θες να είσαι κι εσύ αρχηγός στο τιμόνι και ο άνδρας σου το ίδιο, τότε πάτε για βούλιαγμα. Να μάθεις αλήθειες. Έχουμε μπερδευτεί. Περνάτε λάθος μηνύματα. Το όνομα αυτού που γράφει το κουδούνι, αυτουνού είναι και ο χώρος. Η χειραφέτηση μας κατέστρεψε. Επειδή τα κάναμε μαντάρα, γι’αυτό τώρα οι περισσότερες τρώμε τη μοναξιά. Γιατί θέλουμε τον άντρα να γίνει μπαλαρίνα, αλλά να τον θες και κυνηγό».

Όσο η Νανά Παλαιτσάκη έλεγε τα παραπάνω, η Ελεονώρα Μελέτη σχολίαζε ταυτόχρονα, εκφράζοντας την αντίθεσή της σθεναρά. Η παρουσιάστρια του Mega Καλημέρα, κατάφερε να πει πως «και η γυναίκα βάζει όρια. Τι πάει να πει “αυτός που φέρνει τα λεφτά”; Δηλαδή, συγγνώμη ρε Νανά, άμα δουλεύει η γυναίκα, τι θα κάνει; Εγώ πιστεύω ότι σε μία σχέση, ο καθένας έχει τον δικό του χώρο. Ελέγχει, δεν ελέγχει. Αυτό είναι μία συμφωνία που κάνει το ζευγάρι από την αρχή. Δεν μπορώ να ακούω στις εποχές της χειραφέτησης ότι ο άντρας ελέγχει τη γυναίκα επειδή δουλεύει και φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Δεν μπορώ να ακούω ότι η γυναίκα ελέγχεται επειδή ο άντρας έχει λεφτά. Δεν είμαι φεμινίστρια».

Αυτές οι αλήθειες της Νανάς Παλαιτσάκη, είναι όλα αυτά που προσπαθεί η κοινωνία να πετάξει από πάνω της, αλλά δεν μπορεί. Είναι ανίκανη, γιατί ακριβώς παραμένουν ζωντανές τέτοιες απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Πώς γίνεται ακόμα να λέμε πως αυτός που φέρνει τα χρήματα, αυτός κάνει και κουμάντο; Αν σε ένα σπίτι, φέρνουν και οι δύο, τότε πως ορίζουμε ποιος θα κάνει κουμάντο; Οι εποχές που η γυναίκα καθόταν σπίτι και περίμενε καρτερικά τον άνδρα που έφερνε το μεροκάματο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

Η συζήτηση, η οποία ξεκίνησε από μια σεξιστική δήλωση, κατέληξε να γίνει μια αναχρονιστική τοποθέτηση στην ελληνική τηλεόραση, η οποία μοναδικό σκοπό είχε να αναδείξει το πώς ο άνδρας πλέον έχει χάσει την ισχυρή του θέση.

Το ζήτημα είναι πως καταλαβαίνει κανείς πως η Παλαιτσάκη τοποθετήθηκε με γνώμονα κάποιο δικό της προσωπικό ζήτημα, εξού και αυτό το λάθος περί χειραφέτησης, ξεφεύγοντας κατά πολύ από το κύριο ζήτημα, από όπου και ξεκίνησε αυτός ο διάλογος. Είναι μη αποδεκτό να μιλάμε για χειραφέτηση και έλεγχο του άνδρα στο σπίτι, όταν γύρω μας συμβαίνουν καθημερινά δολοφονίες με φόντο αυτόν τον έλεγχο.

Αλλά, οφείλουμε να πούμε πως έγιναν γλωσσικά ολισθήματα από την Νανά Παλαιτσάκη, κυρίως γιατί ταυτόχρονα η Ελεονώρα Μελέτη την έκοβε. Φαινόταν ότι έχανε τον ειρμό της. Χωρίς να σημαίνει φυσικά πως δικαιολογούνται τέτοιες αντιλήψεις. Ίσως ορισμένα εξ αυτών να μην είχαν ειπωθεί ποτέ.