Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ μια έκφραση σφοδρότατης ενόχλησης των ηθοποιών και των σεναριογράφων της σειράς Αρχελάου 5 προς όλους όσοι είχαν το «θράσος» να γράψουν ότι η σειρά τους δε βλέπεται και ταυτόχρονα ένα άπλωμα των πλοκαμιών τους σε διάφορα ψηφιακά μίντια για να υπάρξει μια καλή έξωθεν μαρτυρία.

Μετά από τη σωρεία άρθρων για το πόσο κακή σειρά είναι, ήρθαν άρθρα και αφιερώματα από Athens Voice, Yupiii.gr, Ethnos.gr και ένα podcast στο Oneman, που μιλούν με εγκωμιαστικά και θριαμβευτικά λόγια για τη σειρά. Εικάζω πως όλα αυτά τυχαία συμβαίνουν τώρα, που είναι προς συζήτηση το αν θα ανανεωθεί η σειρά για έξτρα 80 επεισόδια, ώστε να μην διακοπεί κάπου τον Ιανουάριο.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψή του και αυτοί στους οποίους αρέσει η σειρά, καλώς τους αρέσει. Δεν γίνεται εδώ κανένας διαγωνισμός αισθητικής ή ανωτερότητας. Ούτε είναι χαζοί όσοι βλέπουν το Αρχελάου 5, ούτε όμως είναι και χαζοί όσοι θεωρούν πως η σειρά είναι κάκιστη.
Θα τονίσω λίγο παραπάνω το 2ο σκέλος της πρότασης, διότι αρκετοί, ειδικά ηθοποιοί, έχουν βαλθεί να αποτυπώσουν ως κουτούς όσους δεν έχουν αυτή την «υψηλή διανόηση» που απαιτείται για να εκτιμήσουν το Αρχελάου 5.

Το μαύρο κουτί της σειράς Αρχελάου 5: Το ένα μεγάλο πρόβλημα της σειράς κι οι ηθοποιοί που «επιτίθενται» οργισμένα σε όσους δεν τους αρέσει

Δεν έχω δει δηλαδή κανέναν που δεν του αρέσει η σειρά, να βγήκε να πει «εσάς που σας αρέσει, είστε χαζοί ή κακόγουστοι;». Το αντίθετο το έχω δει. Με παρρησία και οργή, στο όριο της προσβολής, ηθοποιοί της σειράς έχουν βάλει στολή πολέμου για να υπερασπιστούν τη δουλειά τους. Λογικό μεν, αλλά είναι ένα πράγμα να λες πως η σειρά σου είναι καλή, άλλο να μειώνεις όποιον δεν ασπάζεται αυτή την άποψη.

Τι κατάλαβα βλέποντας 3 επεισόδια Αρχελάου 5

Επειδή όμως δεν υπάρχει ζήτημα εμπάθειας ή εμμονής, έκατσα και έκανα αυτό ακριβώς που ζητούσαν οι ηθοποιοί, αυτό που υποστήριξαν και κάποια από τα κείμενα στα προαναφερθέντα σάιτ.
Έχοντας δει μόνο τα 2 πρώτα επεισόδια, είπα να μπω στη διαδικασία να διαπιστώσω αν η σειρά έκανε απλά μια κακή αρχή σαν τον Μπολτ και είδα τα επεισόδια 28-29-30. Οκ, άφησα ένα μεγάλο κενό από το 2ο ως το 28ο επεισόδιο, αλλά κάνω ένα educated guess και λέω πως δεν θα έχασα και κάτι το συνταρακτικό, δεν θα είχα κάποιο τεράστιο κενό που θα μου προκαλούσε αδυναμία κατανόησης. Δεν έπεσα έξω.

Είδα λοιπόν αυτά τα 3 επεισόδια και δεν άλλαξα καθόλου άποψη για το Αρχελάου 5. Σημαίνει αυτό πως η άποψή μου είναι σπουδαία και η σωστή; Όχι. Έχει όμως τόση αξία όση αξία έχουν και οι θετικές απόψεις που τις κάνουν έντυπα στα μανταλάκια των περιπτέρων οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι.
Δεν βρήκα ούτε ίχνος κωμωδίας, ούτε κάποιο άλλο ίχνος ενδιαφέροντος. Είδα ένα κουραστικό storyline για τη φιλία του αστυνομικού με το δεξί χέρι του μαφιόζου, είδα ένα saga ρομάντζου στους χαρακτήρες του Χιώτη και της Εξηνταβελώνη, είδα και το μπαρ Αρχελάου 5 που προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό οι εμπνευστές του.

Τόσο σε επίπεδο διαλόγου όσο και σε επίπεδο καταστάσεων, η σειρά δεν έχει κάτι που να μπορώ να πω ότι το βρίσκω κωμικό.

Κάτι που μπορώ να πω ότι αντιλήφθηκα βλέποντας τα 3 αυτά επεισόδια, είναι ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της σειράς, είναι η παραγωγή της, αυτοί που αποφάσισαν να παίζεται 5 φορές την εβδομάδα. Αυτό που είδα είναι πως αν η σειρά προβαλλόταν 1 φορά την εβδομάδα, είχε συμπυκνωμένη αφήγηση, θα μπορούσε να είναι ως και μέτρια.

Το μαύρο κουτί της σειράς Αρχελάου 5: Το ένα μεγάλο πρόβλημα της σειράς κι οι ηθοποιοί που «επιτίθενται» οργισμένα σε όσους δεν τους αρέσει

Ταυτόχρονα, ίσως και οι άνθρωποι στην παραγωγή να είδαν τα σενάρια και να είπαν πως ο μόνος τρόπος το Αρχελάου 5 να αντέξει, είναι να αρχίσει να το βλέπει ο κόσμος από συνήθεια, όσοι το βλέπουν.

Τα νούμερα λένε, αυτή τη φορά, μια αλήθεια

Απόλυτα νούμερα για την τηλεθέαση δεν υπάρχουν, μιας και δεν κρίνω ιδιαίτερα αξιόπιστο το σύστημα μέτρησης, αλλά το Αρχελάου 5 κάνει 2-3% στα καλά του, πιάνει και το 1.5% ενίοτε. Στο Ertflix δε, είναι στις 5 σειρές που είδαν όλοι τον Σεπτέμβριο, έχοντας από τις 16.130.000 θεάσεις, τις 40.000 για κάθε επεισόδιο, άρα περίπου 600.000. 40.000 θεατές βλέπουν τη σειρά στο Ertflix, εικάζω λίγο παραπάνω θα είναι σε απόλυτους αριθμούς αυτοί που τη βλέπουν στην τηλεόραση.

Το Αρχελάου 5, ό,τι απόφαση κι αν παρθεί από την ΕΡΤ (ήδη ανακοινώθηκε πως θα το πάει σε ώρα προβολής late night, στις 23:00, αντί για 21:00), που δε φημίζεται πως θέλει να «σκοτώνει» τις παραγωγές της εύκολα, δεν έχει ψήσει ιδιαίτερα πολύ κόσμο.

Όσο κι αν προσπάθησα να της δώσω την ευκαιρία, δεν μπορώ ούτε να κατατάξω κάπου τη σειρά, ούτε να βρω θετικά στοιχεία. Άντε να πω ένα, την κόρη του ρόλου του Στάνκογλου, η Αγγελίνα Βασιλείου, που την υποδύεται η Δανάη Μικέδη-Προδρόμου και κάνει μια ωραία σάτιρα στο κόνσεπτ του ρόλου της. Αυτό όμως είναι κάτι που το πετυχαίνει η ίδια με το παίξιμό της, το σενάριο δεν φαίνεται να της δίνει και πολλά.

Υπέροχη είναι και η Βάσω Καβαλιεράτου στον ρόλο της και την ερμηνεία της, αλλά και πάλι, το σενάριο έχει κακοτεχνήσει και η ίδια κάνει υπέρβαση με το υλικό που έχει στα χέρια της.
Για τις ερμηνείες που βρίσκω κάκιστες, ας μην πω πολλά. Δε χρειάζεται. Αφού κρίνω το σενάριο τόσο κακό, οι ερμηνείες είναι ένα φυσικό επακόλουθο.

Το Αρχελάου 5 πάντως, ό,τι κι αν πιστεύει ο οποιοσδήποτε για το ποιόν του, κάνει κάτι πέρα από τις δυνάμεις του, μας έχει αναγκάσει όλους να το συζητάμε, να είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα, απασχολεί τη δημόσια ατζέντα, πουλάει, για να το πω πιο απλά.

Αφού δε μας απασχολεί τόσο το περιεχόμενο του Αρχελάου 5, είναι παράσημο ότι του δίνουμε τόσο χώρο και αναφορά. Είναι παράσημο πως ενώ η παραγωγή το χαντάκωσε με το 5/5 και το συνεχίζει, το πρόβλημα ηθοποιών και σεναριογράφων είναι τα μέσα που έγραψαν αρνητικά πράγματα για το αποτέλεσμα.

Να υπενθυμίσω εγώ ότι απευθύνονται σε κοινό, σε μεγάλες μάζες ελέω τηλεόρασης, αν πιστεύουν ότι ο κόσμος θα τους υποκλίνεται, δε θέλω να τους κομίσω εγώ τα άσχημα νέα.

Αφού, λοιπόν, είδαμε κι άλλα επεισόδια Αρχελάου 5, μπορούμε να έχουμε την άποψή μας χωρίς να υποδεχόμαστε τον ταλιμπανισμό ηθοποιών και σεναριογράφων; Όχι τίποτα, αλλά στο μέλλον θα τύχει να ζητάνε από δω κι από κει να προωθήσουμε τις παραστάσεις τους και θα χαθεί αυτός ο «πολεμοχαρής κι αιμοδιψής» χαρακτήρας της ενόχλησής τους..!