Δεν θυμόμαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που είπε κάτι ο Γιάννης Μπέζος και δεν ταυτιστήκαμε ή έστω συμφωνήσαμε μαζί του. Γενικώς, ο εξαίρετος ηθοποιός έχει καταφέρει να μη γίνει αυτό που ο ίδιος δεν ήθελε να γίνει, δηλαδή ένας παρελθοντολάγνος, ένας βετεράνος που όλα του φαίνονται άσχημα και γκρινιάζει.
Ο Γιάννης Μπέζος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, στους 90,1 και εκεί μίλησε συνολικά για την ελληνική τηλεόραση, σχολιάζοντας από τις πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές μέχρι την μυθοπλασία.
Αφού πρώτα υποστήριξε ότι στις πρωινές εκπομπές κυριαρχεί η ανοησία και σε 2-3 χρόνια είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν φθίνει ως προϊόν, ίσως και να έχουν εξαφανιστεί, ρωτήθηκε για το αν του αρέσει η σύγχρονη μυθοπλασία, όλες αυτές οι τηλεοπτικές παραγωγές κι εκεί είναι που εξήγησε το γιατί η ελληνική κωμωδία πάσχει τα τελευταία χρόνια.
«Μου άρεσε η “Παραλία”, οι “Ψυχοκόρες”, η “Έρημη χώρα“, το “Ναυάγιο”. Υπάρχουν σειρές καλές που μπορούν να αφήσουν ένα αποτύπωμα ή παλιότερα η ΕΡΤ, έκανε “Τα καλύτερά μας χρόνια”. Υπάρχει υλικό. Θέλει συγγραφείς που να μην φοβούνται το πολιτικώς ορθό. Και υπάρχει το θέμα ότι δεν έχουμε κωμωδίες γιατί υπάρχει αυτός ο φόβος. Η κωμωδία αν δεν ενοχλήσει δεν έχει νόημα».
Έχει μεγάλη αξία που το είπε ο Μπέζος
Το ότι υπήρξε μια ελάχιστη ποσότητα κωμικών παραγωγών στην τηλεοπτική μυθοπλασία, το είχαμε εντοπίσει και τονίσει αρκετές φορές. Αλλά εμείς δεν έχουμε τη συναναστροφή που έχει ο Γιάννης Μπέζος με όλα τα στάδια παραγωγής, τους σεναριογράφους, τα κανάλια κτλ. Κι αυτός ο άνθρωπος, με τη γνώση και την εμπειρία, εξήγησε ότι οι καλές κωμικές πένες διακατέχονται από έναν φόβο ακύρωσης για πράγματα που θα γράψουν, το ίδιο και τα κανάλια, και γι’ αυτό είτε κάνουν πλήρως αποστειρωμένες τις κωμωδίες είτε δεν τις κάνουν καθόλου.
Γι’ αυτό και οι μόνοι που έχουν κάνει καλές κωμικές σειρές τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση, είναι ο Αλέξανδρος Ρήγας με την Τούρτα της Μαμάς στην ΕΡΤ και οι Ρέππας-Παπαθανασίου με τους Συμπέθερους Απ’ Τα Τίρανα. Γιατί έχουν το όνομα και τη δύναμη να πείσουν τα κανάλια να τους εμπιστευτούν ακόμα και στο πολιτικά μη ορθό που έχουν στα σενάριά τους και τα ονόματα τους αποτελούν μια εγγύηση πως δεν θα υπάρξει ακύρωση από το κοινό. Κάτι που δεν έχουν οι πιο σύγχρονοι και λιγότερο γνωστοί σεναριογράφοι, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν γαλουχηθεί σε μια κοινωνία με πιο αυστηρό και πολιτικά ορθό τρόπο σκέψης.
Για αυτό που είπε ο Γιάννης Μπέζος, κρίνεται ως πολύ σημαντικό ότι φέτος θα υπάρξουν κωμικές σειρές που δεν θα «κωλώσουν» από την πολιτική ορθότητα και θα μπορέσουμε να μετρήσουμε αν ισχύει αυτό που είπε ο Μπέζος ή αν απλά το κοινό έχει εθιστεί στο βάναυσο δράμα.