Σάλο προκάλεσε στην κοινή γνώμη η δήλωση που έκανε ο Αλέκος Συσσοβίτης στην εκπομπή της Μάριον Μιχελιδάκη σχετικά με το #MeToo. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης είπε κατά λέξη ότι «η γυναίκα πολλές φορές προκαλεί, συνειδητά ή μη» αναφερόμενος στην κακοποίηση, τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες.

Η δήλωση αυτή του 57χρονου έγινε αφού προσπαθούσα να εξηγήσει πως το αντρικό φύλο «δαιμονοποιείται» αναφορικά με το γυναικείο. Όπως ήταν φυσικό, τα λεγόμενά του δημιούργησαν πλήθος αντιδράσεων με μερικές Ελληνίδες παρουσιάστριες να σπεύδουν να σχολιάσουν τα λεγόμενά του.

Συγκεκριμένα, η Φαίη Σκορδά αναπαρήγαγε στην εκπομπή της «Το Πρωινό» το απόσπασμα με τις δηλώσεις του Συσσοβίτη σχολιάζοντας πως «πραγματικά δεν της έγινε κατανοητό τι ακριβώς ήθελε να πει».

»Ότι οι γυναίκες είναι πολλές φορές προκλητικές ασυνείδητα; Δηλαδή ότι έχουμε μία γυναικεία φύση και ότι η θηλυκότητα πολλές φορές προκαλεί, που πρέπει να την καταπιέζουμε για να μην βιαστούμε ή να δολοφονηθούμε; Να δούμε τι γίνεται τότε σε κάποιες χώρες που κάποιες παρουσιάστριες βγαίνουν με μπούρκα» συνεχίζει η παρουσιάστρια.

Εκτός από προκλητικές, ο Αλέκος Συσσοβίτης αποκάλεσε τις γυναίκες και «πανούργες».

«Οι γυναίκες είστε πιο εγκεφαλικές, είστε ίσως και πιο πανούργες και αυτό είναι πάλι αμφίσημο. Μην αγιοποιούμε το ένα φύλο και δαιμονοποιούμε το άλλο. Σημασία έχει που είναι η ισχύς… Είναι τεράστια κουβέντα. Ο καθένας θέλει κάτι. Η γυναίκα πολλές φορές προκαλεί και εν αγνοία της ή συνειδητά αλλά είναι πολύ λεπτό το θέμα και υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούμε». ανέφερε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ακόμη, η Μπέττυ Μαγγίρα δήλωσε σήμερα στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα» ότι «θύμωσε» με τις δηλώσεις του Συσσοβίτη.

«Εγώ, να σας πω την αλήθεια, θύμωσα λίγο και με τον Αλέκο Συσσοβίτη με αυτό που είπε, την ατάκα. Όταν βλέπεις όλες αυτές τις γυναικοκτονίες, όταν βλέπεις βιασμούς… Δηλαδή, όλες αυτές οι γυναίκες το προκάλεσαν μόνες τους;», είπε η Μπέττυ Μαγγίρα.

Τέλος, μία πιο ολοκληρωμένη άποψη είχε η Ελεονόρα Μελέτη η οποία έσπευσε να εξηγήσει και να δώσει ορισμό στο φαινόμενο το οποίο θέλει τις γυναίκες να «προκαλούν» για να δικαιολογήσει τους άντρες που κακοποιούν.

«Είναι αυτά που ακούγονται στα δικαστήρια και σε τρελαίνουν. «Ήταν προκλητικά ντυμένη». Είναι αυτή η κουλτούρα που έχει ονομαστεί «κουλτούρα του βιαστή», έτσι λέγεται. Δεν θα έπρεπε οι γυναίκες να κρίνονται και να σχολιάζονται γι’ αυτά τα ζητήματα».

»Τι προκαλεί; Δεν κατάλαβα. Προκαλεί τα ένστικτα των άλλων; Η κουλτούρα του ότι η γυναίκα προκαλεί… Και ο άλλος τι είναι; Ζώο και δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του και τα ένστικτά του; Τι πάει να πει προκαλεί; Δεν μπορεί ο άλλος να ελέγξει τις ορμές του; Και αν προκαλεί, ο άλλος δεν έχει μέτρο, δεν έχει ηθική, δεν έχει αυτοέλεγχο» καταλήγει η παρουσιάστρια.

https://www.youtube.com/watch?v=CiRGyxKhj9M

Ο ορισμός στον οποίον αναφέρεται η Ελεονόρα Μελέτη αφορά την λεγόμενη «κουλτούρα του βιασμού» κατά την οποία η κοινωνία θέλει τις γυναίκες που «προκαλούν» να τιμωρούνται για αυτό. Η κουλτούρα αυτή ευθύνεται για πάρα πολλές δικαιολογίες που έρχονται να μειώσουν την ευθύνη του βιαστή όπως: «ήταν προκλητικά ντυμένη», «είχε πιει πολύ αλκόολ», «κυκλοφορούσε μόνη της αργά το βράδυ», «φερόταν υπερβολικά φιλικά», «είχε δεχτεί να κάνουμε σεξ άλλη μέρα» και άλλες τέτοιες προφάσεις. Οι δικαιολογίες αυτές ακούγονται πολύ συχνά από δικηγόρους στις αίθουσες των δικαστηρίων για να δώσουν ελαφρυντικά στους βιαστές.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τι σύμβαινει πίσω από τα χαμόγελα και τις «λυκοφιλίες» του GNTM; Αιχμές από τον Δημήτρη Σκουλό

Survivor: Η κίνηση της Βρισηίδας προς τον Ταλάντσεβ που απέφυγαν όλοι να σχολιάσουν ανοιχτά

Οι 7 βασισμένες σε βιβλία ελληνικές σειρές που θα δούμε την επόμενη τηλεοπτική σεζόν