Αν υπήρχε μια σχολή που να διδάσκει τακτικές ρητορικής, τότε ο Σπύρος Μαρτίκας θα έπρεπε να είναι καθηγητής, ου μην και ιδρυτής. Ο τρόπος που κατευθύνει τα «σκυλιά» του, τον Μπάρτζη και τον Σχίζα, και ο τρόπος που επιτίθεται στους Μπλε, είναι αριστοτεχνικός. Και το θέμα είναι πως όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για στρατηγικά τερτίπια, αλλά κανείς δε μπορεί να αποφύγει την επίδρασή τους. Κι έτσι, ο Σπύρος Μαρτίκας είναι άβρεχτος στο Survivor All Star.

Του έλαχε να βρεθεί στην ομάδα που κερδίζει, στην ομΠοάδα που το έχει βρει καλύτερα με τους περισσότερους στόχους, στην ομάδα όπου όλα τα βαριά χαρτιά είναι σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με τους Μπλε, όπου βλέπουμε ότι Βασάλος, Μπόγδανος και Γκότσης είναι της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη.

Κι όσο βρίσκεται καβάλα στ΄άλογο, ο Σπύρος Μαρτίκας έχει σκοπό να παρελάσει περήφανα. Μόνο που ακόμα και στους ευφυείς, υπάρχει το σημείο που ξεπερνούν τα όρια, προβαίνουν στην ύβρη και αυτή φέρνει τιμωρία. Το ερώτημα είναι αν η νέμεση θα έρθει σε όλη την ομάδα των Κόκκινων ή μόνο στον Μαρτίκα και τον Μπάρτζη που λειτούργησαν με unfair τρόπο στο χθεσινό συμβούλιο του Survivor All Star.

Πολύ εύστοχα ο Μπόγδανος ανέφερε πως στρίβουν το μαχαίρι στις πληγές τους, με τις τοποθετήσεις Μαρτίκα-Μπάρτζη να είναι ως και απροσδόκητες, μιας και θα περίμενε κανείς να κατανοήσουν πως ένα πληγωμένο θηρίο δεν το πειράζεις, δεν το σκουντάς. Το αφήνεις στις πληγές του και φεύγεις για να συνεχίσεις τη ζωή σου.

Οι Κόκκινοι κερδίζουν με άνεση, εξασφαλίζουν επί της ουσίας πως θα φεύγει κάθε εβδομάδα ένας Μπλε, έστω κι από τους αδύναμους, οπότε δεν έχει κανένα αντίκρυσμα να χαλάνε την δική τους εικόνα απέναντι στο κοινό, λειτουργώντας έτσι απέναντι σε μια Μπλε ομάδα που, ό,τι και να είναι, χάνει και πεινάει.

Αντιθέτως, είναι ένα ακόμα δείγμα της πανουργίας που διακρίνει τον Σπύρο Μαρτίκα ότι έχει σπείρει σε όλη την Κόκκινη ομάδα τον τρόπο σκέψης του και ταυτόχρονα έχει φέρει έναν εσωτερικό διχασμό στους Μπλε.

Παρατηρούμε εδώ και 3 εβδομάδες ότι έχει στοχεύει στους αδύναμους παίκτες αγωνιστικά και επιχειρεί να τους στηρίξει, να τους αναδείξει ως καλύτερους απ΄αυτό που είναι, ώστε να επηρεάσει με κάποιον τρόπο το κοινό.

Ο Ασημακόπουλος και ο Κρις Σταμούλης είναι οι πιο αδύναμοι. Ο πρώτος όχι τόσο αγωνιστικά, αλλά είναι και ένας παίκτης που δεν κολλάει με κανέναν, μοιάζει αταίριαστος εν γένει, δεν ξέρει ούτε καν πώς να πανηγυρίσει. Ο δεύτερος, όσο κι αν το αφήγημα Μαρτίκα-Μπάρτζη τον παρουσιάζει ανεβασμένο αγωνιστικά – ακούστηκε η φράση «είμαι στο παρατσάκ να κερδίσω» – είναι ο πιο αδύναμος και εύκολη λεία για τους Μπλε.

Μόνο αν είναι η Μελίνα Μεταξά συνυποψήφια, έχει πιθανότητες να μην αποχωρήσει ο Κρις Σταμούλης. Γι΄αυτό και οι Κόκκινοι έριξαν το λίπασμα στο χθεσινό συμβούλιο ώστε σε περίπτωση νέας ήττας των Μπλε, η Μελίνα να είναι υποψήφια. Η αποχώρησή της δεν επηρεάζει κάτι στα ματσαρίσματα, γιατί ούτως ή άλλως δεν παίζει. Όμως, η αποχώρηση του Σταμούλη προσφέρει έναν ή δύο αγώνες παραπάνω σε πιο δυνατούς παίκτες, κάτι που οι Κόκκινοι, ιδίως ο Μαρτικας, δεν θέλουν να συμβεί.
Ταυτόχρονα, το μπλα μπλα του Μαρτίκα εις βάρος του Γκότση τις περασμένες εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα να προκαλείται μια ενοχή, μια αμφιβολία προς όσους θέλουν να επιλέξουν τον Μαρτίκα για αντίπαλο στα αγωνίσματα, είτε από φόβο να χάσουν είτε να κατηγορηθούν πως διαλέγουν για τα στατιστικά τους τον εύκολο στόχο, με αποτέλεσμα να παθαίνουν το παράδοξο του γαϊδάρου του Μπουριντάν: να στέκονται μεταξύ φαγητού και νερού και να μην μπορούν να διαλέξουν, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από δίψα και ασιτία.

Είναι τρομερά ενδιαφέρουσα συνθήκη στρατηγικής το Survivor All Star και ευτυχώς που υπάρχουν παίκτες που το έχουν αποδεχτεί πλήρως και δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, όπως ο Βασάλος ή ο Μπόγδανος και παίζουν, για πρώτη φορά μετά από 5 σεζόν, το παιχνίδι όπως ακριβώς έπρεπε να παίζεται.

Αυτό που λείπει από το Survivor All Star είναι τα πρόσωπα. Υπάρχουν δηλαδή καταφανώς αδύναμοι κρίκοι, των οποίων η αποχώρηση θα είναι ευεργετική, από τη στιγμή που ετοιμάζεται να μπει νέα φουρνιά, με πιο ιντριγκαδόρικα ονόματα, όπως της Ευρυδίκης Παπαδοπούλου και της Ελευθερίας Ελευθερίου (παντελώς αδιάφορες οι προσθήκες παικτών από την 2η και 3η σεζόν όπως του Νικόλα Αγορού).