Αυτό που λένε για τα φαινόμενα πως απατούν, αποδεικνύεται χρυσός κανόνας στη φετινή μυθοπλασία στην τηλεόραση. Τις σειρές Αρχελάου 5 και Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα είχαμε σταμπάρει για να μας φέρουν λίγο νερό κωμωδίας σε μια έρημο δράματος και μιζέριας, η σειρά VIΠ Καλά Γεράματα είναι αυτή που μας ξεδιψάει τελικά. Κάποια πράγματα φαίνονται από την πρώτη αίσθηση και στην προκειμένη περίπτωση, η κωμική σειρά του ΑΝΤ1 άφησε μια εξαίρετη πρώτη αίσθηση.

Το αποτυπώνουν εξάλλου και τα νούμερα τηλεθέασης, με την πρεμιέρα να φέρνει περίπου 19 και 20% σε δυναμικό και γενικό σύνολο, αλλά δεν είναι τα νούμερα που λένε την αλήθεια. Την αλήθεια την λέει αυτό που βλέπεις, αυτό που σου αφήνει το κάθε τι ως συναίσθημα.

Στο VIΠ Καλά Γεράματα, όλη η προοπτική έχει χτιστεί χάρη στην πολύ καλή πρώτη ύλη, την βασική ιδέα, το λεγόμενο premise, που λένε. Θυμίζει σε έναν βαθμό το Only Murders In the Building το κόνσεπτ, διότι έχουμε την ανάμειξη γερόντων με νέους, και αυτός ο συνδυασμός φέρνει πάντα καλά αποτελέσματα σε επίπεδο γέλιου, διότι είναι σαν να βάζεις να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι η Νιότη με το Γήρας, το Σφρίγος με το Ρυτίδιασμα, το Άνθισμα με τον Θάνατο. Ως λέξεις ακούγονται ποιητικά βαριές, μα στην κωμωδία είναι χρυσάφι αυτά τα δύο.

σειρά

Το να μπορείς να γελάς με την παρακμή του εαυτού σου και να ζηλεύεις τρελά τη νιότη που έχουν άλλοι στα χέρια τους, είναι ένα σημαντικό βήμα για να φτιαχτεί η κωμωδία.

Τι πραγματεύεται η σειρά

Στη σειρά αυτή έχουμε ένα τσούρμο από ηλικιωμένους που ζουν σε ένα πολυτελές γηροκομείο, αφήνουν πολλά λεφτά, αλλά το γηροκομείο είναι και υποστελεχωμένο, και δίνει μισθούς πείνας στους νέους φροντιστές των ηλικιωμένων και φαίνεται να κάνει και παράνομες μπίζνες με χάπια, έχοντας για επικεφαλής τον ορισμό της bitch.

Κι όλα κυλάνε ρουτινιάρικα στο γηροκομείο, μέχρι που καταλήγει εκεί από απελπισία ο νεαρός Αντώνης, ο οποίος δεν έχει δουλειά, τον έδιωξαν από το σπίτι όπου έμενε και καλείται τώρα να γίνει φροντιστής ηλικιωμένων, ενώ αυτός ήθελε να κάνει stand up comedy με punchlines για ηλικιωμένους!

Δε θα σου πω ότι θα ξεκαρδιστείς από τα γέλια, δεν είναι τέτοια κωμωδία η σειρά. Είναι κωμικό στόρι που βασίζεται στις αντιθέσεις που γεννά η καθημερινότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, εν προκειμένων ένα πολυτελές γηροκομείο. Ένας γκέι Μυκονιάτης γέρος, ένας σκηνοθέτης με αυτοκτονικές τάσεις, μια γηραιά κυρία που έχει γεροντική άνοια, αλλά θυμάται τις ένδοξες μέρες της στη Γαλλία, μια τζογαδόρα, ένας απόστρατος αξιωματικός αστυνομίας και μια πρώην πρίμα μπαλαρίνα με αρθρίτιδα.

Ακόμα και τα χαρακτηριστικά που έχουν δοθεί στους χαρακτήρες των γερόντων τροφίμων είναι ιδανικό λίπασμα για να βγει κωμωδία, σαν να γελάει η ζωή με τα χάλια μας.

Από αλλού το περίμενες, από αλλού ήρθε: Η σειρά που θα σε κάνει να πιστέψεις ξανά στην κωμωδία - Αποζημιώνει για όλη τη φόλα που έχεις δει φέτος

Φαίνεται από τα στοιχεία των χαρακτήρων ότι οι σεναριογράφοι Γωγώ Φώτου και Μάκης Πιτταράς έκαναν γερό brainstorming, συζήτησαν για κάθε χαρακτήρα, αναζήτησαν το καυστικό και έφτιαξαν μια πολλά υποσχόμενη κωμική σειρά που είναι η καλύτερη κωμωδία των τελευταίων ετών – τουλάχιστον μέχρι να δούμε και το Έχω Παιδιά στο MEGA – και μας αποζημιώνει για την απογοήτευση που μας έδωσε πρωτίστως το Αρχελάου 5 και εν δευτέροις το Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα.

Στο πρώτο επεισόδιο να δώσεις προσοχή στον Αλέξανδρο Σιάτρα, που υποδύεται τον γκέι φροντιστή, αλλά και στο γκεστ του Γιάννη Μπέζου και της Ελπίδας Νικολάου, όψιμου τρόφιμου και της κόρης του, που δίνουν από την αρχή τον τόνο της σειράς και είναι αυτοί που ξεκλειδώνουν την αφήγηση, συστήνουν τους χαρακτήρες και το γηροκομείο στον θεατή. Κρίμα που δεν θα τους δούμε στα επόμενα επεισόδια, ειδικά την Ελπίδα Νικολάου που μέσα σε λίγα λεπτά έδειξε να ταιριάζει τόσο με τον ρόλο, θα μπορούσε να αποτελέσει το έξτρα για να απογειωθεί η κωμωδία.

Η σειρά θα προβάλλεται κάθε Τετάρτη στον ΑΝΤ1 και, μάλλον, βρήκαμε κάτι να μας προσφέρει την όαση, τη δροσιά, στα ενδιάμεσα των δραμάτων.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Βογιατζάκης

Σενάριο: Γωγώ Φώτου, Μάκης Πιτταράς

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Χαλκιάς, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Κώστας Καζάκας, Μαρία Πετεβή, Άννα Κουτσαφτίκη, Σταύρος Τσουμάνης, Πάρις Θωμόπουλος, Μαρία Μοσχούρη, Idra Kayne, Αλέξανδρος Σιάτρας, Αλέξανδρος Τωμαδάκης.