Πιστοί στο ραντεβού μας, όπως συμβαίνει κάθε Πέμπτη, παρακολουθήσαμε το νέο επεισόδιο του «Maestro», το οποίο μας άφησε ξανά μια ωραία αίσθηση. Την ώρα που οι περισσότερες σειρές στην ελληνική τηλεόραση παρουσιάζουν μια κοιλιά στο σενάριο, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης εξακολουθεί να αποτελεί μια ευχάριστη νότα.

Όσο η ιστορία προχωρά, τόσο ξεδιπλώνονται και τα μυστικά των ηρώων. Όλα εκτυλίσσονται γύρω από ένα μυστήριο, τη δολοφονία δηλαδή του Χαράλαμπου, που λογικά θα μάθουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτή στο φινάλε του πρώτου κύκλου. Κάθε επεισόδιο πάντως είναι αφιερωμένο και σε έναν από τους χαρακτήρες. Στο χθεσινό ήταν η σειρά του Φάνη, του ευυπόληπτου δημάρχου με την τέλεια (φαινομενικά) οικογένεια.

Για τους κατοίκους του νησιού, ο Φάνης είναι ένας πετυχημένος, έξυπνος και επικοινωνιακός άντρας, ο οποίος νοιάζεται για το νησί κι εκείνους, αγαπά την οικογένειά του και τα έχει καταφέρει πολύ καλά στη ζωή του. Πίσω από την τέλεια εικόνα του όμως κρύβεται ένας άνδρας που νοιάζεται μόνο για τις φιλοδοξίες του, για την καριέρα του.

Ο Φάνης μπορεί να διαφέρει σε στάτους από τον Χαράλαμπο, στην ουσία όμως έχουν ένα κοινό: Θέλουν να έχουν τον έλεγχο της οικογένειας τους με οποιοδήποτε τρόπο. Επί της ουσίας όμως αποτελούν οι ίδιοι την πηγή του κακού για όλα όσα αντιμετωπίζουν οι συγγενείς τους.

Maestro: Το πρώτο γκέι φιλί

Maestro

Αν κάτι σχολιάστηκε όσο τίποτα στο Twitter, αυτό ήταν το φιλί του Σπύρου και του Αντώνη. Οι δύο νέοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις οικογένειές τους, βιώνουν έναν δυνατό και φλογερό έρωτα. Όταν είναι μόνοι τους, είναι σαν ο κόσμος να παύει να υπάρχει γύρω τους. Κι αυτό το μεταφέρουν υπέροχα στην μικρή οθόνη οι δύο ηθοποιοί. Για τις μικρές κοινωνίες βέβαια, ένα ομόφυλο ζευγάρι θεωρείται ακόμα η ντροπή της κοινωνίας. Στις μεγαλουπόλεις τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μέσα από το Μαέστρο, έχει στόχο να αναδείξει όλα τα στερεότυπα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Από την άλλη, ίσως κάποια στιγμή θα ήταν καλύτερο να μην μένουμε απλά στην προβολή τους, αλλά και στην λύση τους. Όπως και να ‘χει, ο κόσμος στο Τwitter σχολίασε θετικά το γκέι φιλί (υπήρξαν φυσικά και ελάχιστα αρνητικά σχόλια), αλλά μήπως πρέπει να σταματήσει αυτό κάποια στιγμή; Είναι σαν να αναδεικνύουμε τη διαφορετικότητα, σαν να τη συγχαίρουμε, σαν να μην είναι κάτι φυσιολογικό ο έρωτας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Άλλωστε, αυτό δεν ήταν και το πρώτο φιλί πια. Έχουμε παρακολουθήσει κι άλλα τέτοια, όπως το φιλί στις σειρές της ΕΡΤ «Η τούρτα της μαμάς» και «Καρτ Ποστάλ», αλλά και το φιλί δύο αντρών στη σειρά «Άγριες Μέλισσες», στον Αnt1. Από την άλλη, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πλέον εξοικειωμένοι σαν θεατές. Στο Netflix δεν υπάρχει σειρά και ταινία που να μην έχει έστω και ένα ομόφυλο ζευγάρι. Εκεί δεν το σχολιάζουμε γιατί είναι φυσιολογικό, άρα μήπως και στην ελληνική τηλεόραση να αντιληφθούμε ότι είναι εξίσου φυσιολογικό;

Διαβάστε ακόμη: «Δεν μου αρέσουν οι πολύ ξανθοί»: Ποιον πασίγνωστο ηθοποιό του Χόλιγουντ απέρριψε η Βίκυ Καγιά;