Το μυστήριο με το μύθο γίνονται εμφανή ως κυρίαρχα στοιχεία από την πρώτη σκηνή της δεύτερης σεζόν της σειράς Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά που προβάλλεται στον ΑΝΤ1.
Το σκηνικό μαγικό, ακροβατεί ανάμεσα στο χθες και το μέλλον, γυρνώντας το κουβάρι στην αρχή του για να ξεκινήσει ένα μαγικό παραμύθι προσεγμένο στη λεπτομέρεια, λειασμένο και γυαλισμένο σε σύγκριση με την πρώτη σεζόν της σειράς.
Θα το ομολογήσω ότι δεν είμαι φαν τέτοιων επικών σειρών. Ανήκω ίσως στη μειονότητα που δεν έχει δει ούτε διεθνείς παραγωγές του είδους, όπως πχ το Game of Thrones (δεν έχω παρακολουθήσει ούτε ένα επεισόδιο) και για το λόγο αυτό χρειάστηκε να παλέψω με την προκατάληψή μου για να δω τη Μάγισσα – Φλεγόμενη Καρδιά (αλλά τι α κανς; Α κατς να μαλώεις με τον Στέργιο;), θα το παραδεχθώ όμως ότι με βοήθησε κι η σειρά τελικά να την απεκδυθώ.
Αυτό που κατευθείαν αντιλαμβάνεσαι -ή μάλλον δεν αντιλαμβάνεσαι- είναι ότι αυτή η δεύτερη σεζόν, αν η πρώτη μας ξένιζε λίγο γιατί δεν είχαμε ανάλογες σειρές στο παρελθόν, σε παρασύρει στο μύθο της…
Και αυτό είναι στα μεγάλα ατού της. Η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης θεωρούνται πλέον μετρ του είδους, αναπτύσσοντας ένα μύθο που κινείται με άνεση και ισορροπία ανάμεσα στις λαϊκές δοξασίες περί μαγισσών αλλά και σε μία πραγματικότητα που κυριαρχούσε στο παρελθόν.
Τα παλάτια, οι παράγκες των φτωχών, τα παζάρια στα χωμάτινα σοκάκια, τα καράβια, η εικαστικότητα και τα χρώματα μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι που τέρπει τη ματιά. Το σκηνικό κυριολεκτικά είναι μοναδικό, τα έπιπλα, τα ρούχα (που μας ξενίζουν λίγο ομολογουμένως, δεν ξέρω αν στην Ελλάδα ντύνονταν έτσι στο παρελθόν) βάζουν όλα το δικό τους λιθαράκι με μαεστρία για να στηθεί αυτό το τηλεοπτικό παραμύθι.
Πολύ καλή δουλειά έχουν κάνει οι Κωνσταντίνος Ζαμάνης (σκηνογραφία) και Τριάδα Παπαδάκη (ενδυματολόγος).
Και η ιστορία που φέτος αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον…
Μάνη 1910, πύργος των Λασκαραίων.
Ακολουθώντας τα σημάδια ενός οράματος, ο Ανδρέας Λάσκαρης, ο δισέγγονος της Θεοφανώς, θα περιπλανηθεί μέσα στη στοά του χρόνου για να λύσει τον γρίφο, που θα ελευθερώσει τη γενιά του από το χάρισμα – κατάρα.
Όταν η σκοτεινή πόρτα του πύργου ανοίξει, θα ακολουθήσει το φως και τον δρόμο που θα τον οδηγήσει πίσω στην αρχή της ιστορίας, στη Ενετοκρατούμενη Μάνη του 1710.
Η άφιξη του σκληρού ρέκτορα Τζουζέπε Μοντιλιάνι και της συζύγου του Πανδώρας στον πύργο των Λασκαραίων, θα συμπέσει με τις μυστηριώδεις δολοφονίες φτωχών κοριτσιών, που έχουν αναστατώσει την τοπική κοινωνία.
Μυστικά από το παρελθόν, ανεκπλήρωτα πάθη, ανομολόγητα συναισθήματα και σχέδια επιρροής θα αποκαλυφθούν και θα αναμετρηθούν στη σκληρή μάχη του έρωτα και της εξουσίας.
Μια ραγισμένη καρδιά θα κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει μια μεγάλη, παλιά αγάπη ακόμα κι αν χρειαστεί να καεί στην ίδια της τη φλόγα.
Το κουτί της Πανδώρας θα ανοίξει και η σύγκρουση του ορατού κόσμου με τον αόρατο, της πραγματικότητας με τη φαντασία, της πίστης με την αμφιβολία, του καλού με το κακό και του έρωτα με το μίσος θα είναι σφοδρή…
Φέτος παρότι στο πρώτο επεισόδιο είδαμε και πρόσωπα γνώριμα από την πρώτη σεζόν για να γίνει με άνεση η σύνδεση με το παρελθόν, έχει αλλάξει και το καστ καθώς νέα πρόσωπα έχουν εισβάλλει για να δώσουν ζωή στα πρόσωπα του παρελθόντος της Θεοφανώς.
Η Έλλη Τρίγγου με στιβαρότητα άνοιξε ως Θεοφανώ τη γέφυρα με το παρελθόν…
Η Μαρία Κίτσου και ο Μελέτης Ηλίας από την πρώτη στιγμή κλέβουν τις εντυπώσεις μιλώντας Ιταλικά, ενώ παράλληλα έχουν εξαιρετική χημεία ανάμεσά τους υποκριτικά, δημιουργώντας ένα αμφισβητούμενο ουσιαστικά ζευγάρι που το συνδέουν ωστόσο κοινές διαδρομές και επιδιώξεις.
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου προσδίδει την «σκοτεινότητα» που απαιτείται στον ευκατάστατο Εσπόζιτο τον οποίο υποδύεται, ενώ δίπλα του η Έλενα Σαλαμπάση στέκει αρχοντική και με θηλυκή χάρη ως δέσποινα του οίκου Εσπόζιτο.
Ο Σπύρος Τσεκούρας υποδύεται μεθοδικά τον μπρούτο Μήτρο Γερακάρη, ενώ ο Γιάννης Ποιμενίδης ταιριάζει απόλυτα στο ρόλο του «πολεμιστή» Νικήτα Λάσκαρη.
Η είσοδος της Γιούλικας Σκαφιδά, με την απόκοσμη ομορφιά της, στη ζωή των υπολοίπων ηρώων γίνεται με ένα τρόπο… μαγικό. Η Λεωνή θα εισβάλλει και θα ανατρέψει ό,τι μέχρι τώρα ίσχυε λειτουργώντας ως καταλύτης.
Η σκηνοθεσία του Λευτέρη Χαρίτου φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της δημιουργικότητας και της εικαστικότητας στη μικρή οθόνη, μοιάζει σαν να βλέπουμε πίνακες ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων, σε αυτό συμβάλλει και η φωτογραφική άποψη των Γιώργου Παπανδρικόπουλου και Δημήτρη Λεφάκη.
Θα σταθώ και το μοντάζ υπό την εποπτεία της Λύδιας Αντώνοβα που παίζει ωραία με τις σκηνές οι οποίες κρατάνε και χρονικά τόσο όσο για να καθηλώνεται ο τηλεθεατής.
Και κάποιες μικρές παρατηρήσεις:
Το ερωτικό στοιχείο σε αυτού του είδους τη μυθοπλασία κατέχει ένα ξεχωριστό χώρο και ίσως θα έπρεπε να δοθεί λίγη περισσότερη προσοχή στο πώς γυρίζονται οι σκηνές. Να μη σέρνουν την «ενοχή» που έχει επιβάλλει η συντηρητική κοινωνία από τη μία, χωρίς ωστόσο να πέφτουν και στη χυδαιότητα των αισθησιακών ταινιών.
Βλέπουμε την έκφραση του έρωτα στην απολυτότητά της και απαιτείται ένας συνδυασμός τρυφερότητας και αγριότητας σε μία λεπτή ισορροπία, χωρίς κρατήματα. Όπως λέει και το τραγούδι: «Φως να γεμίζουν οι στιγμές, Να λάμπουν μες στο χρόνο, Όλο το σώμα μου να ζει
Για σένα μόνο».
Επίσης σαφώς πρόκειται για ένα ονειρικό παραμύθι, αλλά όλη αυτή η μεσαιωνική πανδαισία μάλλον είναι λίγο ξένη προς τα ελληνικά πεπραγμένα και μοιάζει υπερβολική, ακόμη και αν σχετίζεται με την Ενετοκρατία που υπήρξε αληθώς ιστορική πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές της χώρας μας.
Παρόλα αυτά, πρόκειται σίγουρα για μία σειρά που ανεβάζει ψηλά τον πήχη, μοναδική και ίσως εδώ τα λόγια της Θεοφανώς στέκουν προφητικά για το μέλλον της σειράς: «Θέλω να βγω νικήτρια. Θέλω να επικρατήσω».
Αφεθείτε λοιπόν στη μαγεία και ονειρευτείτε… Το «ταξίδι» είναι ωραίο!
Στης σειρά πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Μελέτης Ηλίας, Γιούλικα Σκαφιδά, Σπύρος Τσεκούρας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Έλενα Σαλαμπάση, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιάννης Ποιμενίδης, Ελένη Σακκά, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Αλέξης Βιδαλάκης, Ελευθερία Κοντογεώργη, Δημήτρης Καραβιώτης, Προμηθέας Νεραττίνι, Μαρία Αποστολακέα, Σοφία Κικιλίντζια, Ερμίνα Γεράρδη, Τάσος Δέδες, Άννα Συμεωνίδου, Χρήστος Σκούρτας, Σπύρος Σουρβίνος, Νίκος Γεωργίου, Δανάη Τάγαρη, Μάνος Παπαδάς, Βλάσσης Χρυσικόπουλος, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μαρία Καραγκιοζίδου, Γιάννης Τσαγκαράκης κ.α
ΥΓ. Πολύ παράξενο που η πρεμιέρα μιας τόσο διαφημισμένης σειράς έκανε μόνο 12.5% και 13% σε δυναμικό και γενικό αντίστοιχα…