Άρης Πορτοσάλτε. Ένα ονοματεπώνυμο που έχει αφήσει το στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, για τον καθένα με τον τρόπο που επιθυμεί και ανάλογα με το πώς βλέπει τα πράγματα. Από το στόμα του έχουμε ακούσει απείρως περισσότερα με τα οποία διαφωνούμε και είναι και διαστρεβλωτικά της συνολικής πραγματικότητας, μοιάζουν να απομονώνουν κάτι για να υποστηρίξουν ένα αφήγημα, έχουμε ακούσει και, ελάχιστες φορές, πράγματα που συμφωνούμε και νιώθουμε περίεργα με τους εαυτούς μας.

Κάπου μες στο καλοκαίρι, ο Πορτοσάλτε είχε πει την 2η μεγαλύτερη κοτσάνα που έχει πει (πρώτη πάντα παραμένει αυτή που είπε λίγα 24ωρα μετά τα Τέμπη), υποστηρίζοντας πως οι Έλληνες πρέπει να μην πηγαίνουμε διακοπές Ιούλιο-Αύγουστο και να αφήνουμε τα νησιά στους τουρίστες.

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο Πορτοσάλτε είπε κάτι που σχολιάστηκε αρκετά με αρνητική χροιά, ως άστοχο.

«Για τα ήρεμα νερά παλεύει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, ήρεμα νερά έχουμε στην Ελλάδα. Μπορεί το εισόδημα να μην φτάνει για όλους τους ανθρώπους, μπορεί ο άλλος να μην ξέρει αν πρέπει να νοικιάσει ή να αγοράσει σπίτι, να πάρει στεγαστικό, αλλά έχουμε και μια ζωή που προχωράει.

Δηλαδή, θέλω να πω ότι η Αθήνα είναι άδεια. Εννοώ ότι το 3ήμερο-4ήμερο τιμάται δεόντως. Και καλώς, κάλλιστα… Η οικονομία πάει κι έρχεται. Μπορεί να μην είναι τα super duper αλλά μην ξεχνάμε ότι πριν από 14 χρόνια ήμασταν χρεωκοπημένοι.

Δε λέω ότι δεν πιέζεται ο κόσμος. Αλλά δε στενάζουμε κιόλας. Πάντα όλοι θέλουμε κάτι ακόμη, ο άνθρωπος θέλει πάντα διαρκώς παραπάνω και καλώς κάνει και τα θέλει. Ζούμε καλά. Μην τρελαινόμαστε. Μην είμαστε υποκριτές».

Πέρα από το τι πιστεύει ο καθείς για τον Πορτοσάλτε ή το ότι τα παραπάνω τα είπε για να καταλήξει στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «διασφαλίσει» την ευημερία, καλό είναι πάντα να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με λογική, με προσπάθεια εύρεσης επιχειρημάτων υπέρ ή κατά και να μην αφηνόμαστε στις εμμονές και τις αντιπάθειες, διότι στο τέλος κερδίζει ο κάθε Πορτοσάλτε και βγαίνουμε εμείς οι χαμένοι.

Ο Πορτοσάλτε είπε στην τηλεόραση αυτό που πολλοί έχουμε συζητήσει μεταξύ μας

Είναι ο Πορτοσάλτε ο μοναδικός που αναρωτήθηκε εμμέσως για τον μέσο Έλληνα πώς γίνεται με τόση ακρίβεια και τόσες αυξήσεις σε βασικά είδη, να γεμίζει τα καταλύματα για ακόμα ένα 3ήμερο (28ης Οκτωβρίου) μες στο 2024; Διότι, αυτό λέει εμμέσως παραπάνω. Ότι δεν ζούμε και βασανιστικά όπως πριν 10 χρόνια, ότι ζούμε καλά και διεκδικούμε το καλύτερα. Δε ζούμε χάλια και διεκδικούμε το λιγότερο χάλια.

Δεν το έχετε αναρωτηθεί κι εσείς αυτό, ειδικά αν ανήκετε σε αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να παίρνουν βουνά, λαγκάδια και νησιά σε κάθε αργία; Εμείς το αναρωτηθήκαμε έντονα την Καθαρά Δευτέρα, την 25η Μαρτίου και το Πάσχα, όταν μέσα σε 5 εβδομάδες βλέπαμε προορισμούς να τιγκάρουν σε κρατήσεις, είτε στα πλοία και αεροπλάνα είτε στα καταλύματα.

Το τονίζουμε ξανά. Αφήστε στην άκρη το ποιος το λέει και το πού καταλήγει ο Πορτοσάλτε. Κι αφήστε στην άκρη την δική σας ζωή. Βλέποντας και διαβάζοντας κάθε φορά για προορισμούς που έχουν υψηλότατο ποσοστό πληρότητας σε κρατήσεις, δεν καταλήγετε στο συμπέρασμα πως ο μέσος Έλληνας ζει καλά;

Αυτό, βέβαια, που δεν αναφέρεται από τον Πορτοσάλτε, μα και από όσους το υποστηρίζουν αυτό, είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν αυτές τις εκδρομές ως μέσο αποσυμφόρησης από την πίεση της καθημερινότητας που έχει διαμορφώσει δυσβάσταχτα ενοίκια και εν γένει πάγια έξοδα. Όπως επίσης, δεν αναφέρεται πως δεν είναι η οικονομική κατάσταση το μόνο κριτήριο για να πει κανείς αν ζούμε καλά οι Έλληνες σε γενικές γραμμές ή όχι.

Στην ουσία, αυτό που λέμε είναι ότι ο Πορτοσάλτε δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που σκέφτεται ο μέσος πολίτης. Απλά, υπάρχει μια διαφορά: ο Πορτοσάλτε δεν είναι ο μέσος πολίτης σε επίπεδο ιδιότητας. Κι αυτό είναι που τελικά αλλάζει την πρόσληψη μιας τέτοιας τοποθέτησης.