Ο Σασμός είναι από τις σειρές στην ελληνική τηλεόραση που ξεχωρίζουν φέτος. Μαζί με τις Άγριες Μέλισσες, τον Σκοτεινό Δρόμο (πέρυσι), η Γη της Ελιάς και τα Ψέμματα, αποδεικνύουν πως η μυθοπλασία έχει εξελιχθεί σημαντικά. Βλέπεις, πια, ότι οι παραγωγές είναι προσεγμένες και θα μπορούσαν να ταξιδέψουν και εκτός ελληνικών συνόρων, όπως για παράδειγμα να ενταχθούν στο Netflix. Αυτή βέβαια είναι μια άλλη συζήτηση. Για την ώρα θα επικεντρωθώ στον Σασμό και στο χθεσινό επεισόδιο.

Η σειρά του Alpha που έχει φόντο την Κρήτη, και πλέον και την Ήπειρο (τι υπέροχα τραγούδια στο μεταξύ που τη συνοδεύουν), έχει κερδίσει τα νούμερα τηλεθέασης. Σαφέστατα έχει κάνει κοιλιά σε ορισμένα σημεία, αλλά γρήγορα βρίσκει ξανά το δρόμο της, που οφείλεται και στους ηθοποιούς που την πλαισιώνουν, που είναι υψηλού επιπέδου. Πρώτη και καλύτερη η γιαγιά Ειρήνη, την οποία υποδύεται η Όλγα Δαμάνη. Από τώρα γνωρίζουμε ότι θα είμαστε με πακέτα χαρτομάντιλα όταν θα συμβεί ο θάνατός της στον Σασμό.

Κατά τη διάρκεια των 139 επεισοδίων, υπήρχαν σκηνές που συζητήθηκαν όσο καμία και που έκαναν τους τηλεθεατές να ρίξουν κλάμα. Μία εξ αυτών ήταν και η δολοφονία του Πέτρου από τον Αστέρη. Εξίσου φοβερή σκηνοθεσία και υποκριτική είδαμε και στη δίκη του τελευταίου, με την Μαρίνα (Μαρία Πρωτόπαππά) να δίνει ρέστα.

Σασμός

Ωστόσο, αυτό που παρακολουθήσαμε στο χθεσινό επεισόδιο δεν το περιμέναμε. Τι ρίγη συγκίνησης νιώσαμε, τι κλάμα ρίξαμε, δεν περιγράφονται. Τι μεγαλείο ψυχής μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, ακόμα κι αν το βλέπουμε μέσα από τα μάτια της μυθοπλασίας. Τι σπουδαίο πράγμα η συγχώρεση και τι δύναμη ψυχής κρύβει. Αυτό θέλουμε να βλέπουμε στους ανθρώπους. Είναι μάθημα που παρέδωσε χθες ο Σασμός και πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την Κρήτη, η οποία βιώνει τις βεντέτες ακόμα.

Γιαγιά Ειρήνη και Αστέρης είχαν τον πιο όμορφο διάλογο που έχουμε δει σε ελληνική σειρά

Στην σκηνή είδαμε τους δυο τους να συζητούν για τον Πέτρο, με τον Αστέρη να ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια του που τους τον πήρε. Ωστόσο τα λόγια της πονεμένης γιαγιάς ήταν αυτά που σε έκαναν να ανατριχιάσεις: «Μη ζητάς συγγνώμη. Δεν γυρέψαμε εκδίκηση. Αν είναι το δίκιο να είσαι ελεύθερος, τότε καλά κάνεις κι είσαι έξω. Κοιτά τον ουρανό. Εκείνος που κατοικεί εκεί ψηλά στα σύννεφα, μετρά ένα-ένα τα δάκρυα που χύνεις, σε θωρεί μέρα και νύχτα. Μαζί με τους ανθρώπους που γίνανε ψηλά και πέταξαν κοντά του. Σου ζητώ να μην πληγώσεις την εγγονή μου ξανά και το άλλο, να μην σταματήσεις να κοιτάς τον ουρανό. Μέρα και νύχτα. Άνοιξε τα μάτια σου, σιώπα και αφουγκράσου. Και μπορεί κάποτε, να σου δώκει συγχώρεση εκείνο το παιδί, που του έδωσες φτερά και ανέβηκε ψηλά, στα σύννεφα».

Αυτά καλό είναι να συμβαίνουν στην ελληνική τηλεόραση, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το Twitter φυσικά δεν άφησε ασχολίαστη τη σκηνή:

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Maestro: To trailer της νέας σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Το Τσερνόμπιλ των ΗΠΑ: Ο πυρηνικός εφιάλτης που θα μπορούσε να καταστρέψει τη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια

Game of Thrones: Κασκαντέρ μηνύει την παραγωγή για τραυματισμό στο Battle of Winterfell