Το Survivor είναι, λογικά, το πρότζεκτ που θέλουν πολύ να στηρίξουν στον ΣΚΑΪ και να το κάνουν να πετύχει. Είναι όμως ένα τηλεοπτικό προϊόν φθαρμένο, πολυπαιγμένο και δεν είναι με το μέρος του οι πιθανότητες. Ήδη, στο 2ο επεισόδιο, κι ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει για τα καλά η μυθοπλασία, η τηλεθέαση έπεσε 3 μονάδες σε δυναμικό και γενικό. Κι ενώ λοιπόν οι προβολείς πέφτουν εκεί, στο γεμάτο ριάλιτι πρόγραμμά του, ο ΣΚΑΪ έχει ένα άλλο προϊόν που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ατού για τη συνολική τηλεθέαση.
Το Tempting Fortune με παρουσιαστή τον Γιάννη Τσιμιτσέλη είναι ένα πρόγραμμα που μια που το είχα ακούσει πριν μερικούς μήνες, μια που το είχα ξεχάσει. Τα ριάλιτι δεν είναι ούτως ή άλλως στα ενδιαφέροντα μου, ενώ δεν έχει τύχει να δω κάπου τον Τσιμιτσέλη και να ενθουσιαστώ, οπότε δεν έβρισκα και κανέναν λόγο να κάτσω να το δω.
«Και γιατί βλέπεις Survivor;», θα με ρωτήσετε και δίκιο θα έχετε. Η δουλειά το επιβάλλει, για να μπορούμε να γράφουμε γνωρίζοντας τι είναι κι όχι να αρκούμαστε στις μπούρδες των άλλων σάιτ τύπου «Θραύση στο Twitter με την τάδε στο Survivor που είπε το τάδε στον τάδε και έκαναν τάδε». Αν τυχόν το Survivor εξελιχθεί σε επιτυχία, θα ασχολούνται όλοι, άρα, αναγκαστικά, θα πρέπει να έχουμε μια επαφή. Επειδή όμως κάτι τέτοιο θα είναι απίθανο να συμβεί, ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να ξαναδώ πάνω από 5-6 επεισόδια Survivor ακόμα.
Ήταν πάντως η αιτία να βάλω νωρίτερα ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης και να δω την πρεμιέρα του Tempting Fortune, ένα ριάλιτι επιβίωσης, σε λιγότερο hardcore συνθήκες, σε ελληνικό έδαφος, όπου η κεντρική φιλοσοφία είναι ίδια, αλλά τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά και βγάζουν μια πιο ευχάριστη αύρα. Επίσης, ο Τσιμιτσέλης είναι άφθαρτος ακόμα από την επιτηδευμένη ίντριγκα, στην οποία είναι εξπέρ ο Λιανός, κι αυτό διατηρεί ένα καλό επίπεδο στο παιχνίδι.
Η βασικά ιδέα του Tempting Fortune είναι ότι μια ομάδα 12 ανθρώπων, έχουν έναν στόχο, να φτάσουν στο τελικό έπαθλο των 300.000 ευρώ, ακολουθώντας μια πεζοπορική διαδρομή δεκάδων χιλιομέτρων. Τίποτα δεν θα τους προσφερθεί εύκολα, πρέπει να κερδίσουν κάποιες μικροανέσεις, όπως μια διανυκτέρευση σε βανάκι με κρεβάτι, αντί για τη σκηνή στο ύπαιθρο. Το ίδιο και στο φαγητό. Η ομάδα έχει ένα κοινό ταμείο χρημάτων και με αυτό πρέπει να επιβιώσουν. Στην διαδρομή, περνάνε από δοκιμασίες για να διεκδικούν τα έπαθλα, ενώ ο Τσιμιτσέλης παίρνει κάποιους παίκτες ξεχωριστά και τους κάνει μια οικονομική πρόταση.
Εδώ είναι το τρικ του παιχνιδιού. Τα χρήματα που προτείνονται, θα αφαιρεθούν από τα 300.000 ευρώ. Στο χθεσινό επεισόδιο, ο Τσιμιτσέλης έβαλε στον πειρασμό έναν παίκτη να στείλει 2.000 ευρώ στη μητέρα του, για παράδειγμα. Ο ίδιος θα συνέχιζε κανονικά στο παιχνίδι, αλλά πια το έπαθλο θα ήταν 2.000 ευρώ λιγότερα. Οπότε, εδώ ο πειρασμός δεν είναι μόνο τα λεφτά, αλλά και το σκεπτικό, να δεις αν όλοι οι παίκτες είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Γιατί αν υπάρξει ο πρώτος που θα αφαιρέσει λεφτά από το έπαθλο, μετά ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.
Γενικά, έχει ένα ενδιαφέρον το κόνσεπτ, η βασική του ιδέα, ο Τσιμιτσέλης δεν έχει «καεί» – θα συμβεί κι αυτό δυστυχώς προϊόντος του χρόνου – οι παίκτες φαίνονται πολύ λιγότερο τρας από τους παίκτες του Survivor και απείρως λιγότερο από το Power of Love ή το My Style Rocks, η τηλεθέαση ήταν αρκετά καλή στην πρεμιέρα, με 11.5 και 15.5% σε δυναμικό και γενικό, οπότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες τους στον ΣΚΑΪ και να δώσουν περισσότερη ώθηση στο διαφορετικό. Κάτι μου λέει πως αυτό θα τραβήξει το κάρο μέχρι τα Χριστούγεννα.